Nieuws

Eerste drone-vertiport in Nederland in gebruik genomen

Met de landing van een multirotordrone in het bijzijn van een aantal genodigden is woensdag de eerste drone-vertiport in Nederland in gebruik genomen. Vertiport ‘Galileo’ staat op het terrein van het Future Mobility Park in de Merwehaven te Rotterdam. Een soortgelijke vertiport staat aan de andere kant van de Nieuwe Maas, op de RDM-werf. De opstelling is een opmaat naar een netwerk van vertiports in het havengebied.

Testen in de praktijk

In de toekomst zullen drones ingezet worden voor allerlei taken in het Rotterdamse havengebied, variërend van het uitvoeren van inspecties tot en met het houden van toezicht en zelfs het vervoeren van pakketjes. Ter ondersteuning daarvan moet er op strategische locaties een netwerk van vertiports komen, universele start- en landingsplatforms voor drones.

Maar voordat het zover is, moet er nog het nodige geëxperimenteerd worden, liefst in een zo realistisch mogelijke setting. Aan die behoefte komen de 2 experimentele vertiports tegemoet. Op het eerste gezicht gaat het om een eenvoudige rechthoekige aluminium constructie, een beetje vergelijkbaar met een landingsplatform voor helikopters. Maar dan kleiner, en met een ‘V’ op de bovenkant, in plaats van een ‘H’. Er is (nog) geen sprake van navigatieverlichting.

Een vertiport biedt een stabiele ondergrond voor een drone en is goed toegankelijk voor medewerkers. Dankzij de aluminium ondergrond is er geen sprake van magnetische interferentie. De ‘V’ met de gele cirkel zorgt vanuit de lucht voor een goed herkenningspunt voor een operator.

Zij-aanzicht van de vertiport, net voordat een drone landt.

Industrie attenderen

De officiële ingebruikname van de vertiport verloopt vlekkeloos. Als onderdeel van de openingshandeling door Jouke Goslinga, Programmadirecteur RDM Rotterdam, komt een drone vanaf de RDM-werf aanvliegen. Het toestel komt vanaf een hoogte van 120 meter rustig naar beneden, en wordt door een piloot vakkundig in het midden van het drone-landingsplatform neergezet. Het weer werkt gelukkig goed mee; de zon schijnt en er staat weinig wind.

De uitdaging zit ‘m niet zozeer in de techniek, benadrukt Tsjerk Kooistra, directeur van Dutch Drone Company, het bedrijf dat de proefvlucht verzorgt. “Nu nog worden drones vooral ingezet voor inspecties, de volgende stap is logistiek. Technisch kan er veel, maar qua regelgeving zijn er nog belemmeringen. Met deze demo zetten we slechts een eerste stap. We willen de industrie attenderen op de ontwikkelingen, zodat ze weten dat dit eraan zit te komen.”

Top-down view vanuit de drone. De vertiport is onderin zichtbaar.

Volgende stap: BVLOS vliegen

Voor deze proefvlucht wordt de drone, een DJI M300 RTK, door een piloot op locatie bestuurd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat drones buiten het zicht gaan vliegen (BVLOS), en dat 1 operator meerdere dronevluchten kan overzien. Ook moeten er corridors komen tussen verschillende gebieden. Kooistra: “Dat maakt nieuwe business cases mogelijk. Zoals goederen vervoeren, en later ook mensen. Het wordt tijd om de theorie in praktijk te brengen.”

Bij de demonstratie is ook een delegatie van Port of Rotterdam aanwezig. Het havenbedrijf speelt een faciliterende rol als het gaat om het ondersteunen van drone-operaties in het havengebied. Daar hoort ook het digitaal begeleiden van droneverkeer bij. Dat moet uiteindelijk op grote schaal BVLOS-vluchten mogelijk maken.

Bevoegd gezag

De demonstratie werd ook bijgewoond door vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland. “De provincie Zuid-Holland, als bevoegd gezag voor het landen en opstijgen vanaf vertiports, feliciteert het Future Mobility Park met de opening van de eerste vertiport. De provincie onderstreept het belang om ook in Nederland volwaardig te kunnen testen en BVLOS-testvluchten te kunnen uitvoeren.”

Het tijdelijke vluchtgebied waarbinnen de 2 vertiports liggen. De speld betreft de locatie van vertiport Galilei in de Merwehaven. Bron: GoDrone
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier