Opmerkelijk

Rusland zet houten drones in om luchtverdediging Oekraïne af te leiden

Volgens analisten gebruikt Rusland naar verluidt houten drones om de Oekraïense luchtverdedigingsradars af te leiden. Volgens Blitz Aircraft Unmanned zijn de lokaasversies van drones deels gemaakt van hout, piepschuim en worden de onderdelen bij elkaar gehouden met plakband. De drones bevatten moderne Chinese elektronica en hebben een bereik van zo’n 1.000 km.

Mix van low- en hightech

Ondanks hun spartaanse uiterlijk zijn de drones uitgerust met moderne motoren en elektronica afkomstig uit China, en vormen derhalve een mix van low- en hightech. De drones kunnen een lading tot 10 kg dragen en hebben een bereik van meer dan 1000 kilometer.

Een recente golf van Russische aanvallen op doelen in Oekraïne heeft blootgelegd dat Russen goedkope, vervangbare drones gebruiken om door de luchtverdediging paden vrij te maken voor kruisraketten en Shahed kamikaze-drones van Iraanse makelij.

De houten drones zijn ontworpen om de aandacht van de luchtverdediging af te leiden van kruisraketten en drones voorzien van explosieven, zodat die hun doelen kunnen raken.

Overigens kregen de Russen zelf in 2018 ook te maken kregen met soortgelijke houten drones tijdens massale aanvallen op hun Khmeimim-luchtmachtbasis en marinebasis in Tartus in Syrië.

Kartonnen drones

Het Oekraïense leger maakt net als de Russen ook gebruik van low-tech drones, gemaakt van karton. Die drones worden door elastiek bij elkaar gehouden en hebben een bereik van zo’n 120 kilometer. Ze worden voor allerlei toepassingen gebruikt, van verkenningsvluchten tot en met het droppen van explosieven op vijandelijke stellingen.

Bron: Defence Blog

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier