Video

Mobiliteit: denk 3D – toekomstbeeld luchtvaart in provincie Zuid-Holland

Hoe ziet de luchtvaart er in de toekomst uit, als ontwikkelingen als elektrisch vliegen, het vervoeren van pakketjes door middel van drones en zelfs personenvervoer per dronetaxi werkelijkheid worden? Met die vraag wendde de provincie Zuid-Holland zich tot Dronewatch. Dat leidde tot een korte film waarin deze ontwikkelingen visueel gemaakt worden.

Uitdagingen

Provincie Zuid-Holland kampt met tal van beleidsuitdagingen op het gebied van wonen, mobiliteit, verduurzaming en natuurbeheer. Zo moet de luchtvaart op den duur klimaatneutraal worden, terwijl de lokale en regionale mobiliteitsbehoefte blijft groeien. Tegelijkertijd neemt de congestie op de wegen toe, maar op de grond is er echter beperkt ruimte voor nieuwe (spoor)wegen en andere infrastructuur.

Mogelijk kan Urban Air Mobility (UAM) of Innovative Air Mobility (IAM) een belangrijke rol gaan spelen in de mobiliteitsmix. Nu al wordt er binnen en buiten Nederland volop geëxperimenteerd met drones die pakketjes kunnen vervoeren. Diverse bedrijven werken aan kleine en stille passagiersvliegtuigen die door waterstof of accu’s van energie worden voorzien. En ook dronetaxi’s zijn al geen sciencefiction meer.

Nieuwe vraagstellingen

De introductie van UAM/IAM zorgt voor nieuwe vraagstellingen die raken aan de bevoegdheden en besluitvorming van de provincie. Om in de toekomst politiek en beleidsmatig goede keuzes en afwegingen te kunnen maken, is het zaak om als provincie Zuid-Holland optimaal voorbereid te zijn op deze nieuwe ontwikkelingen. Om die reden benaderde het Team Luchtvaart van provincie Zuid-Holland Dronewatch met de vraag om een korte film te maken, die deze nieuwe vormen van luchtvaart tastbaar maakt.

Het resultaat is de film Mobiliteit: denk 3D. Op basis van nieuw en bestaand beeldmateriaal en een aantal 3D-animaties toont de film een aantal ontwikkelingen die van belang zijn voor de provincie. Het gaat daarbij niet alleen om drones, elektrische vliegtuigen en dronetaxi’s, maar ook om innovaties op het gebied van digitale luchtverkeersleiding, zoals de introductie van U-space.

‘Denk 3D’

De belangrijkste boodschap van de film is niet voor niets: ‘denk 3D’. Beleidsmakers en politici moeten een mindset ontwikkelen waarin de derde dimensie als vanzelfsprekend wordt meegenomen bij inrichtingsvraagstukken. Alleen dan kunnen nieuwe, duurzame vormen van luchtvaart een integraal onderdeel gaan uitmaken van de samenleving.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Mobiliteit: denk 3D – toekomstbeeld luchtvaart in provincie Zuid-Holland

  • Het lijkt mij zinvol om ook de KNvVL hierbij te betrekken. Volgens mij kunnen zij als professionele landelijke organisatie hierin een belangrijke rol vervullen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier