Pro

Online tool SAMWISE helpt drone-operators bij opstellen SORA’s

Drone-consultancybedrijf EuroUSC Italia biedt een tool aan die drone-operators in de Specific categorie ondersteunt bij het opstellen van een  Specific Operations Risk Assessment (SORA), welke de basis vormt voor een vergunningaanvraag. De online tool genaamd SAMWISE helpt operators om hun operaties conform Europese regelgeving te beschrijven. Daarnaast kunnen luchtvaartautoriteiten de tool gebruiken om SORA’s sneller te beoordelen.

Complex proces

Het opstellen van een SORA is een complex proces. Het vergt niet alleen diepgaande kennis van de Europese regelgeving voor het vliegen met drones en bekendheid met luchtvaartterminologie, ook moeten operators kennis hebben van veiligheidsprocedures en inzicht hebben in de omstandigheden waarin de beoogde drone-operaties uitgevoerd zullen worden.

Toch is de SORA voor veel operators de enige manier om actief te kunnen worden in de Specific categorie. Standaardscenario’s (STS) kunnen nog niet eens gedeclareerd worden en voorgedefinieerde risico-analyses (PDRA) zijn lang niet altijd van toepassing op de beoogde drone-operaties. Het resultaat is dat drone-operators verzanden in langdurige processen, niet alleen vanwege de complexiteit van het proces, maar ook omdat luchtvaartautoriteiten de grootste moeite hebben met het tijdig beoordelen van ingediende SORA’s.

Online SORA-tool

De online SORA-tool SAMWISE biedt uitkomst bij dit complexe proces. Via een webinterface kunnen drone-operators stap voor stap hulp krijgen bij het opstellen van een SORA. Eerst wordt de beoogde operatie beschreven. SAMWISE verwerkt deze informatie automatisch en komt vervolgens met feedback over de haalbaarheid van de operatie in de Specific categorie.

Vervolgens geeft SAMWISE een overzicht van alle voorwaarden waar de operator aan moet voldoen om de operatie op een veilige manier uit te kunnen voeren. Daarbij moet de operator aangeven hoe die doelen bereikt kunnen worden. Vervolgens levert de tool een uitgewerkte risico-analyse inclusief een beschrijving van de mitigerende maatregelen. Dit allemaal in lijn met de SORA-methodologie zoals opgesteld door werkgroep JARUS.

Sneller en goedkoper

SAMWISE kan er volgens EuroUSC Italia voor zorgen dat operators minder tijd en geld hoeven te spenderen aan de aanvraag voor een autorisatie op basis van SORA. Ook kunnen autoriteiten hun voordeel doen met de tool, doordat aanvragen effectiever kunnen worden beoordeeld. Dat moet er uiteindelijk voor zorgen dat de dronesector sneller kan groeien en dat nieuwe toepassingen voor drones sneller werkelijkheid kunnen worden.

In de toekomst zal SAMWISE ook in staat zijn om zowel statische als dynamische bronnen te raadplegen als het gaat om zowel het grond- als luchtrisico. Op die manier kan bijvoorbeeld achterhaald worden wat de specifieke risico’s zijn bij dronevluchten op een bepaalde datum en locatie.

Kosten en beschikbaarheid

SAMWISE is sinds de lancering al door een kleine 2.000 drone-operators gebruikt om SORA’s te genereren. Een basisversie van de tool is gratis, maar daarmee kunnen geen rapporten worden uitgedraaid. Betaalde abonnementen (SAMWISE Pro) variëren in prijs tussen de 60 en 80 euro per maand, waarbij met het meest uitgebreide abonnement maandelijks een ongelimiteerd aantal SORA’s kunnen worden gegenereerd.

In Nederland is SAMWISE gebruikt om de risico-analyses van een aantal dronevluchten in het kader van het Europese living labs-project FF2020 op te stellen, conform ISO 23629-12: Risk Analysis Assistance (RAA).

(bron: FF2020 White Paper)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Online tool SAMWISE helpt drone-operators bij opstellen SORA’s

  • Deze Italiaanse oplossing bestaat al een tijdje (een paar jaar geloof ik) en is bruikbaar. In Nederland heeft AirHub een soortgelijke SORA tool ontwikkeld, die je gratis kunt uitproberen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier