Pro

Droniq verkrijgt eerste Europese exploitatievergunning voor inzet DJI Dock

Het Duitse drone-consultancybedrijf Droniq beschikt als eerste operator in Europa over een operationele autorisatie om de DJI Dock te mogen inzetten. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. De DJI Dock is een kant en klaar drone-in-a-box-systeem van waaruit een Matrice 30/30T volledig automatisch missies kan ondernemen. Onder de potentiële geïnteresseerden is chemiebedrijf Röhm uit Darmstadt.

DJI Dock en Matrice 30(T)

Toen DJI in maart 2022 de Matrice 30 en 30T introduceerde, kondigde het bedrijf ook meteen een eerste eigen dronebox aan: de DJI Dock. Het gaat om een volledig geautomatiseerd docking station van waaruit een drone zelfstandig BVLOS-missies kan uitvoeren, zoals inspecties of surveillancevluchten. Daarbij hoeft geen piloot op locatie aanwezig te zijn: de vluchten worden op afstand overzien door een operator.

De DJI Dock weegt 90 kg en neemt nog geen vierkante meter in beslag. Het systeem is voorzien van antennes, een weerstation, een beveiligingscamera en een D-RTK basisstation. Dankzij het ingebouwde snellaadsysteem kan de drone binnen 25 minuten na een landing weer ingezet worden voor een nieuwe vlucht. In het geval van een stroomstoring is de dronebox verder voorzien van een noodacccu, zodat de drone altijd veilig kan landen.

De DJI M30 weegt ca. 4 kg en biedt een vliegtijd tot 40 minuten. De drone is voorzien van een gimbal met daarin verschillende sensoren, waaronder een optische zoomcamera, groothoekcamera, laser rangefinder, en in het geval van de DJI M30T, een warmtebeeldcamera. De drone is voorzien van obstakeldetectie in alle richtingen. De video-overdracht verloopt via het O3 Enterprise-protocol. Dankzij RTK GPS biedt de drone een hoge positienauwkeurigheid.

Eerste EU-exploitatievergunning

Om het systeem in een Europese lidstaat te mogen inzetten, is een operationele autorisatie vereist voor het uitvoeren van dronevluchten buiten het zicht (BVLOS). Dat kan alleen in de Specific categorie. De Duitse firma Droniq beschikt nu als eerste over zo’n exploitatievergunning voor de DJI Dock.

Droniq verwacht de DJI Dock later dit jaar aan klanten te kunnen aanbieden, inclusief ondersteuning bij het aanvragen van een vergunning. De eerste aanvragen voor een DJI Dock-exploitatievergunning zijn al ontvangen. Onder hen is het chemiebedrijf Röhm uit Darmstadt. Naast de aanvraag van een exploitatievergunning zorgt Droniq ook voor de integratie van het systeem in het luchtruim en de veilige gegevensverwerking.

‘Volgende ontwikkelingsstap’

“Drone-in-a-box-systemen zijn de volgende ontwikkelingsstap in de markt”, zegt Jan-Eric Putze, CEO van Droniq. “We willen onze klanten in staat stellen om deze systemen zo snel mogelijk zelf te gebruiken. Daarom zijn we verheugd dat we als eerste bedrijf in Europa hebben laten zien hoe je zo’n systeem letterlijk de lucht in kunt krijgen met behulp van de DJI Dock. tegelijkertijd creëren we door onze technologie te gebruiken de voorwaarden voor onze klanten om het DJI Dock veilig te gebruiken voor alle luchtverkeersdeelnemers.”

Leon Ye, Enterprise Sales Manager bij DJI: “DJI is er trots op BVLOS-operaties mogelijk te maken met zijn drone-technologie. Droniq is een van de toonaangevende experts in Duitsland op het gebied van vergunningen voor drones in de specifieke categorie. We zijn erg blij om samen te werken met het bedrijf en stellen hun expertise ter beschikking van onze klanten. Het DJI Dock opent nieuwe mogelijkheden voor veel gebieden die kunnen profiteren van geautomatiseerde vluchten, zoals infrastructuurinspectie, monitoring van bouwplaatsen en technisch toezicht.”

Introductie

De marktintroductie van de DJI Dock in Duitsland staat gepland voor het einde van het tweede kwartaal. Het systeem zal dan ook beschikbaar zijn bij Droniq.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Droniq verkrijgt eerste Europese exploitatievergunning voor inzet DJI Dock

  • Dat is een mooie publiciteitsstunt van het Duitse Droniq, maar zij zijn niet de enige in Europa met toestemming van de CAA om BVLOS operaties uit te voeren. Hier in Nederland zijn al een tijdje de eerste bedrijven en ook de eerste vliegschool actief met autorisatie van de ILT. Ik ben overigens wel benieuwd naar de beperkingen van hun operaties in het goedgekeurde operationeel handboek. Hier in Nederland kunnen op dit moment alleen BVLOS operaties plaatsvinden in dunbevolkt gebied met a-typisch luchtruim.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier