Nieuws

‘DJI overweegt verwarmingselement in camera Mini 3 tegen condensatie’

Meerdere bezitters van een DJI Mini 3 of Mini 3 Pro klagen over het van binnenuit beslaan van de lens tijdens een vlucht, vooral bij wat kouder weer. Insturen voor reparatie heeft niet altijd zin, want het probleem keert soms net zo hard weer terug. Naar verluidt overweegt DJI nu om de camera’s te voorzien van een intern verwarmingselement, om condensatie tegen de binnenzijde van de lens tegen te gaan.

Lens fogging

Het probleem met ‘lens fogging’ is ook Dronewatch niet vreemd, in ons geval met een DJI Mini 3 Pro. Niet lang na het opstijgen begint het beeld wazig te worden, alsof je in de mist vliegt. Wat blijkt: er condenseren van binnenuit kleine vochtdruppeltjes tegen de lens, die het zicht belemmeren. Nadat de drone is uitgezet verdwijnt de condens weer. Het probleem doet zich vooral voor op koude dagen.

Het probleem van condensatie is erg vervelend, want de drone is zo goed als onbruikbaar. Foto’s en video’s komen met een duidelijk zichtbare ‘mist’ uit de camera. (De Mini 3 Pro die Dronewatch ter reparatie aanbood bij DJI had het condensatieprobleem na terugkomst niet meer, maar al snel bleek er sprake te zijn van een ander defect, namelijk een instabiele gimbal. Daarvoor moest de drone nog een tweede keer terug.)

Mogelijk is er sprake van een ontwerpfout, met als gevolg dat het vervangen van de camera geen soelaas biedt. Er zijn namelijk gebruikers die hetzelfde probleem ondervonden nadat ze hun drone ter reparatie hadden aangeboden bij DJI. Onduidelijk is nog hoe het probleem wordt veroorzaakt. Mogelijk dringt er tijdens de productie wat vochtige damp binnen in de cameramodule. Ook zou het kunnen dat de camera niet hermetisch is afgesloten, zodat er na de productie alsnog wat vochtige lucht kan binnendringen.

Hardwaremodificatie

Volgens de Chinese website 大疆.com overweegt DJI nu om het probleem op te lossen door middel van een kleine hardwaremodificatie. Het zou gaan om een klein ringvorming verwarmingselement die aan de binnenzijde van de lens wordt aangebracht. Middels 2 dunne draadjes wordt deze van stroom voorzien. Door de lens te verwarmen, wordt condensatie tegengegaan. Maar de vraag blijft waarom er überhaupt vocht in de cameramodule kan komen.

Onduidelijk is nog of bestaande gebruikers in aanmerking komen voor deze modificatie, en of de Mini 3 / Mini 3 Pro drones die vanaf nu worden geleverd standaard al zijn voorzien van dit verwarmingselement.

Vlieg jij met een DJI Mini 3 of Mini 3 Pro en komt het probleem van een beslaande lens je bekend voor? Heb je je drone ter reparatie aangeboden en was het probleem daarna verholpen? Of juist niet? Laat een reactie achter in de comments hieronder!

(via drone-zone.de)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

14 gedachten over “‘DJI overweegt verwarmingselement in camera Mini 3 tegen condensatie’

 • Met mijn DJI Mini 3 heb ik nog geen issues met condensatie ondervonden. Wel goed om te weten dat dit issue speelt. Dank voor het delen. 🙏🏻

  Beantwoorden
  • Vlieg vanaf augustus 2022 met de dji mini 3 pro maar nergens last van ook niet afgelopen winter. Hoop dat het zo blijft.

   Beantwoorden
 • Ik heb het wel last bij mijn DJI mini 3 pro, niet de hele tijd, maar af en toe. Ik merk op de foto’s en video’s dat meestal hoeken wazig zijn, niet scherp. En je kan zelf niets aan te doen. Misschien het verwarming element plaatsen helpt probleem oplossen?

  Beantwoorden
 • gaan we nog wat horen hoe en wanneer het is opgelost?
  ik stond op het punt de mini 3 met smart controller te kopen, maar stel dat nog maar even uit.

  Beantwoorden
 • Vind het meer interessant hoe DJI de bezitters van een reeds gekochte Mini-3 Pro gaat helpen of niet met deze modificatie.

  Beantwoorden
 • BiscuitjeHarold

  Ik heb de drone pas gekocht maar schrik toch wel even van dit problem. Heb het zelf nog niet mee gemaakt en hopelijk kan dit worden opgelost door Dji.
  Vind het zelf ook niet erg om ervoor te betalen want mijn drone is nodig voor me hobby en rust voor me adhd.

  Beantwoorden
 • Wij hadden het ook, we hebben de drone opgestuurd en een nieuwe gekregen van bcc winkel.

  Beantwoorden
 • Tja hier nu ook problemen met vocht in de lens. En inderdaad heb je niet veel meer aan de geschoten foto’s en video’s. Ga hem ook retour doen aan cameranu en afwachten hoe en wat.

  Beantwoorden
  • Zojuist vandaag mijn drone terug. Dat dacht ik maar ze hebben een nieuwe mini 3pro opgestuurd!
   Top service!
   Nu hopen dat het niet meer voorkomt!

   Beantwoorden
 • Met hogere luchtvochtigheid ondervind ik het probleem ook. Ik ga hem ook maar aanmelden ter reparatie, hopelijk is dan het probleem verholpen.

  Beantwoorden
 • Hans Banus

  ik heb inmiddels als service van DJI mijn tweede mini 3 pro omdat ik het probleem condens had.
  Op 12 februari gevlogen met redelijk weer na 5 minuten liegen opnieuw het probleem condens met als gevolg mistige foto’s. wat te doen ? Steeds landen en opnieuw beginnen ? Kan toch niet waar zijn.
  Is er geen betere oplossing ? Ik gebruik de mini 3 alleen voor de fotografie.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Probleem niet opgelost, dus nogmaals aanbieden voor reparatie. Bij mijn Mini 3 Pro (inmiddels niet meer in bezit) was het probleem van lens fogging na de eerste reparatie opgelost, alleen bleek toen de gimbal af en toe raar te bibberen. Na een 2e reparatie was ook dat issue verholpen. Met mijn Mini 4 Pro heb ik geen last van lens fogging, maar wel van overmatige lens flare bij tegenlicht.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier