OpmerkelijkPro

Spaanse archeologen ontdekken prehistorische grotschilderingen met Mavic 2 Pro

Een groep archeologen heeft in de Spaanse provincie Alicante een aantal grotschilderingen van zo’n 7.000 jaar oud ontdekt met behulp van een DJI Mavic 2 Pro-drone. Dat meldt de vakpublicatie Artnet. De rotstekeningen werden ontdekt in een voor mensen zeer lastig toegankelijk heuvelgebied. In totaal werden 18 grotten doorzocht door middel van de drone.

Lastig toegankelijk gebied

Het kustgebied en binnenland in het noorden van de provincie Alicante is een van de belangrijkste centra van neolithische vondsten op het Iberische schiereiland. Maar zonder speciale klimuitrusting is het gebied vrijwel ontoegankelijk. Om die reden koos een team van archeologen ervoor om een bepaald gebied per drone te doorzoeken op restanten van menselijke activiteiten.

In totaal verkenden de onderzoekers 18 grotten in de regio met behulp van een kleine DJI-drone. Ze kozen voor de Mavic 2 Pro in verband met de omnidirectionele obstakeldetectie. Twee van deze grotten bleken prehistorische kunstwerken te herbergen die elk ongeveer tien centimeter groot waren. De foto’s in het DNG RAW-formaat werden vervolgens vergroot en geanalyseerd met behulp van Adobe Photoshop, waardoor de figuren duidelijker konden worden geïdentificeerd.

Een rotstekening van een menselijke figuur. Links het origineel, rechts de bewerkte foto. Bron: Universiteit van Alicante

Menselijke en dierlijke figuren

De wetenschappers legden onder andere een Levantijnse antropomorf (een gestileerde menselijke figuur) vast. Daarnaast werden andere fascinerende menselijke figuren van vrouwelijke antropomorfen en boogschutters, evenals dieren zoals geiten en herten, ontdekt op de grotmuren.

“Dankzij de drone hebben we een nieuwe site ontdekt met prehistorische grotschilderingen van verschillende stijlen, waarvan we denken dat ze zeer relevant zullen zijn voor ons lopende onderzoek”, vertelt archeoloog en dronepiloot Molina Hernández.

Hoewel drones steeds vaker worden gebruikt in de veldarcheologie, is het een van de eerste gevallen waarin ze worden ingezet om te zoeken naar grotschilderingen. Het team hoopt dat hun bevindingen, die zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Lucentum, aanleiding zijn voor de afgifte van een vergunning om het gebied grondiger te bestuderen.

Een rotstekening van een dierfiguur. Bron: Universiteit van Alicante

Onderzoek uitbreiden

“Dit is nog maar het begin”, vertelt collega-onderzoeker Virginia Gonzalez. “Zodra we de vergunningen hebben verkregen, beginnen we met het documentatiewerk in de eerste grot. Het idee is om het onderzoek uit te breiden naar andere nabijgelegen gebieden die moeilijk toegankelijk zijn.”

Het team voert nu tests uit met de nieuwe DJI Mavic 3-drone, die is voorzien van een 4/3 CMOS Hasselblad-camera en een nog beter systeem voor het ontwijken van obstakels.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier