Nieuws

Autel Robotics werkt aan Cx-certificering voor huidige drone-line-up

Dronefabrikant Autel Robotics is van plan om het volledige actuele aanbod van drones gecertificeerd te krijgen conform de Europese verordening 2019/945. Dat meldt het bedrijf in een email aan bestaande klanten. De bedoeling is dat drones uit de EVO Nano, EVO Lite en EVO II V3 en EVO Max series nog voor het eind van het jaar zullen beschikken over een C0, C1, C2 of C2/C4-markering.

Deadline aanstaande

Vanaf 1-1-2024 moeten alle drones waarmee wordt gevlogen in de Open categorie in principe beschikken over een Cx-markering. Uitzonderingen zijn er voor drones die minder wegen dan 250 gram, die mogen gebruikt blijven worden in Open subcategorie A1. Alle andere legacy drones zonder Cx-certificering mogen vanaf die datum alleen nog gebruikt worden in Open subcategorie A3, ver weg van mensen, wegen en bebouwing.

Gebruikers van drones van Autel Robotics kunnen echter opgelucht ademhalen. Het bedrijf werkt hard aan de Cx-certificering van de huidige productline-up. Het gaat daarbij onder andere om conformiteit met producteisen ten aanzien van gewicht, geluidsproductie, Remote ID en geo-awareness. Het is de bedoeling dat alle betreffende drones nog voor het eind van 2023 een Cx-markering krijgen.

Markering C0 C1 C2 C3 / C4
Gewicht <250g <900g <4kg <25kg
Open subcategorie A1 A1 A2 / A3 A3
Autel Robotics drones EVO Nano
EVO Nano+
EVO Lite
EVO Lite+
EVO II V3 Series
EVO Max Series
Autel Alpha
Autel Titan
Dragonfish Series

Retrofit

Tot dusver zijn marktleider DJI en AgEagle de enige dronefabrikanten die erin geslaagd zijn om drones achteraf gecertificeerd te krijgen conform EU-verordening 2019/945. Het gaat daarbij om de Mavic 3 en Mavic 3 Cine van DJI en om de eBee X-serie van AgEagle. Aan dit korte lijstje van drones met een retrofit-Cx-markering kunnen binnenkort dus flink wat toestellen van Autel worden toegevoegd.

Tot slot: ben je benieuwd welke drones op dit moment voorzien zijn van een Cx-markering? Check dan dit overzicht!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Autel Robotics werkt aan Cx-certificering voor huidige drone-line-up

  • Ik hoop echt dat DJI nog een paar bestaande drones zoals de Air 2S en Avata wil labelen, maar gezien de tijd die inmiddels al verstreken is na de Mavic 3 zie ik het somber in…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier