Pro

Zwitserse startup maakt Parrot ANAFI Ai geschikt voor indoor toepassingen

Dankzij een samenwerking tussen de Franse drone-ontwikkelaar Parrot en de Zwitserse startup Tinamu kan de ANAFI Ai voor een heel nieuwe range aan indoor toepassingen worden gebruikt, zoals magazijninventarisaties of het uitvoeren van volumemetingen. De drone voert de missies daarbij volledig zelfstandig uit, dankzij de software van Tinamu. Het voordeel is dat er geen gespecialiseerde hardware is benodigd.

Geautomatiseerde indoor missies

De markt voor indoor dronetoepassingen is sterk aan het groeien. Denk aan het tellen van producten op lastig bereikbare magazijnstellingen, iets waar bijvoorbeeld IKEA volop mee experimenteert. Ook het uitvoeren van volumemetingen met behulp van drones staat sterk in de belangstelling. Nu nog worden voorraadvolumes vaak op papier bijgehouden, maar deze komen in de praktijk zelden overeen met de werkelijke volumes.

Nu nog wordt de markt voor indoor drone-operaties gedomineerd door partijen die gespecialiseerde en dus kostbare hardware ontwikkelen. De Zwitserse startup Tinamu wil daar verandering in brengen, door bestaande drones geschikt te maken voor indoor missies. Daartoe heeft het bedrijf een cloudgebaseerde software-oplossing ontwikkeld, die zorgt voor de aansturing van de drone en de verwerking van de gegevens. Dankzij een samenwerking met Parrot kan de oplossing nu gebruikt worden in combinatie met de ANAFI Ai-drone.

Cloudgebaseerd systeem

Tinamu is een spin-off van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie Zürich (ETH Zürich). De kant-en-klare oplossing van het team voor op drones gebaseerde inspectieautomatisering bestaat uit een dashboard dat relevante informatie visualiseert, analytische software die op een beveiligde cloud draait en het dronesysteem is verbonden met een communicatienetwerk. Realtime inzichten worden rechtstreeks geleverd aan de eigenaren van activa.

Als eerste heeft Tinamu een oplossing ontwikkeld voor geautomatiseerde voorraadvolumemetingen. Met een druk op de knop voert de ANAFI Ai automatisch een inspectiemissie uit, waarbij de drone wordt aangestuurd door de cloudoplossing. Er is dus geen piloot nodig, en ook is de drone niet afhankelijk van GPS-ontvangst, iets wat van groot belang is bij het uitvoeren van indoor vluchten.

Het dashboard van Tinamu biedt na iedere vlucht direct inzicht in de aanwezige productvolumes.

ANAFI Ai

De Parrot ANAFI Ai werd in 2021 gelanceerd. De drone kan via een 4G-verbinding aangestuurd worden. De drone weegt zo’n 900 gram en biedt een vliegtijd van ca. 30 minuten. De drone is voorzien van een 48 megapixel camera met een sensordiameter van 1/2”. Dankzij het unieke gimbalontwerp kan de camera zowel 90º omhoog als 90º omlaag draaien. De drone voldoet aan strenge GDPR-eisen, waaronder een beveiligde dataverbinding.

“Het automatiseren van drones is de toekomst voor het opschalen van professioneel dronegebruik. Dit voor binnenlocaties realiseren is een werkelijk complexe uitdaging en hiervoor heeft Tinamu een zeer innovatieve softwareoplossing ontwikkeld. Het indoor kunnen gebruiken van de Parrot ANAFI Ai ontsluit zijn volledige potentieel en maakt nieuwe soorten diensten en activiteiten mogelijk”, aldus Chris Roberts van Parrot.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier