ProProductnieuws

A2Z brengt eerste ‘ready to fly’ delivery drone op de markt

Altijd al een eigen drone delivery-bedrijf willen beginnen, maar kon je niet aan de juiste drones komen? Daar brengt het Amerikaanse bedrijf A2Z verandering in met de introductie van de RDSX Pelican, een hybride VTOL-drone met een payloadcapaciteit van 5 kg en een bereik van 40 km. Er is één catch: om een drone als deze te mogen inzetten, zul je eerst werk moeten maken van de juiste vergunning.

RDSX Pelican

Tot nu toe was dronebezorging voorbehouden aan grote bedrijven met enorme budgetten om eigen bezorgdrones te ontwikkelen, zoals Amazon, Wing, Zipline en Matternet. Zoiets kun je als kleine startup wel vergeten. Maar in de toekomst is het niet ondenkbaar dat bezorgdrones gewoon ‘ready to fly’ gekocht kunnen worden, net zoals gewone cameradrones voor consumenten. De RDSX Pelican van A2Z Drone Delivery is een eerste voorbeeld van zo’n drone.

De RDSX Pelican-bezorgdrone is een hybride VTOL-drone. Dat betekent dat de drone verticaal opstijgt zoals een drone met meerdere rotoren, en daarna verder vliegt zoals een drone met vaste vleugels. Dat heeft als voordeel dat de drone kan opstijgen en landen in krappe ruimtes, om daarna efficiënt verder te vliegen over langere afstanden met zwaardere ladingen.

Specificaties

De drone heeft een payloadcapaciteit van 5 kg. De Pelican kan elke vorm van lading accepteren met afmetingen tot 400 x 300 x 300 mm — er zijn geen speciale bezorgdozen nodig. Dankzij de optionele geïntegreerde lier is het mogelijk om pakketjes zachtjes te deponeren zonder dat de drone hoeft te landen en er iemand aanwezig is om het pakket in ontvangst te nemen. De drone kan retourvluchten tot ca. 40 km maken.

De drone maakt gebruik van een controller die verbinding kan maken met elk MAVLink-apparaat. Een automatische netwerkkiezer kan schakelen tussen meerdere 4G-netwerken en een mesh-radioverbinding voor betere connectiviteit. Het draagbare grondbedieningsstation draait de A2Z QGroundControl-software.

Toepassingen

Er zijn heel wat use cases denkbaar voor de RDSX Pelican, variërend van het droppen van drijfmiddelen bij zwemmers in nood tot en met commerciële vormen van pakketbezorging bij mensen thuis. Ook zou de drone ingezet kunnen worden om eerste levensbehoeften af te leveren na calamiteiten zoals een overstroming of aardbeving.

Er is echter één maar. Vanwege het gewicht van de drone (MTOW: 27,5 kg) kan dit toestel alleen gebruikt worden in de Specific categorie. Gezien het gewicht valt de operatie al snel in een hoger SAIL-level. Daar komt bij dat voor het uitvoeren van vluchten buiten het zicht een speciale BVLOS-vergunning vereist is. Bovendien is het niet zomaar toegestaan om goederen af te werpen vanuit een drone. Wie dus denkt zonder meer pakketjes te kunnen gaan bezorgen met deze drone, komt bedrogen uit.

Prijs en beschikbaarheid

De basisuitvoering van de A2Z RDSX Pelican delivery drone kost 29.000 dollar. De fabrikant neemt inmiddels pre-orders aan en de eerste toestellen zullen naar verwachting nog deze maand worden uitgeleverd. Het optionele liersysteem wordt tegen een meerprijs verkocht.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier