Nieuws

Gemeente Den Haag gaat met drone toezicht houden op verbouwingen

De gemeente Den Haag is gestart met het gebruik van drones voor bouwinspecties als onderdeel van een proef die loopt tot het einde van dit jaar. De drones worden ingezet om te controleren of verbouwingen conform de verleende vergunning zijn uitgevoerd. Daarnaast worden ze gebruikt om meldingen van illegale bouwwerken te verifiëren.

Bouwinspecties

Met het gebruik van drones kunnen inspecties sneller worden uitgevoerd, waardoor er minder overlast is voor bewoners, aangezien inspecteurs niet meer fysiek naar binnen hoeven. Een gecertificeerd bedrijf zal de drones besturen, terwijl de gemeente de inspecties uitvoert en toezicht houdt op de privacyaspecten.

De bedoeling is dat de drone gemiddeld één keer per maand op verschillende locaties in de stad zal worden ingezet. De drone zal op een hoogte van 60 tot 100 meter vliegen en zal daardoor nauwelijks hoorbaar of zichtbaar zijn. Inspecteurs kunnen vanuit het stadhuis via een videoverbinding live meekijken en instructies geven aan de dronepiloot.

“Het voordeel van een drone is dat deze gemakkelijk op lastig bereikbare plekken komt”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Bijvoorbeeld uitbouwen, dakopbouwen en dakkapellen. Met een drone kan deze controle snel, veilig en gemakkelijk uitgevoerd worden. Ook hoeven inspecteurs voor deze controles niet meer bij bewoners naar binnen en dat beperkt de overlast.”

Privacyverklaring

De gemeente laat weten dat de dronevluchten worden uitgevoerd door een operator met de benodigde vergunning. De privacy wordt gewaarborgd door het uitvoeren van een Data Protection Impact Analyse (DPIA), een controle door de Functionaris Gegevensbescherming (FG) en de implementatie van de daaruit voortvloeiende maatregelen.

De gemeente benadrukt dat alleen foto’s worden gemaakt van gebouwen of objecten die gecontroleerd worden. Als er toch personen op de foto’s te zien zijn, zullen ze onherkenbaar worden gemaakt. Bewegend beeldmateriaal wordt niet opgeslagen. Beelden die relevant zijn voor een dossier kunnen wel voor langere tijd worden bewaard, aldus de gemeente.

De drone wordt gedurende de rest van het jaar als proef ingezet. Hierna zal worden geëvalueerd of de gemeente deze vorm van inspecties voortzet.

Geen primeur

Den Haag is niet de eerste gemeente die een drone gaat inzetten voor bouwtoezicht. Zo maakt ook de gemeente Deventer sinds kort gebruik van drones voor dit doel. De aankondiging daarvan leidde echter tot veel negatieve reacties. Zo vreesden inwoners van de Hanzenstad voor big brother-scenario’s waarbij uiteindelijk ook mensen in de gaten worden gehouden.

Desgevraagd laat gemeente Den Haag nog weten voorlopig geen inspecties te zullen laten uitvoeren in EHP-26, de nofly-zone die een groot deel van de stad bedekt. “Wij vliegen niet in ‘restricted area’. Daar krijgen wij ook geen toestemming voor. De inspecties op die locaties blijven we gewoon op reguliere wijze doen.”

Meer lezen over de inzet van drones door gemeenten? Check de VNG whitepaper ‘Drones binnen de gemeente‘, die door Dronewatch werd opgesteld. 

(coverfoto: Gemeente Den Haag)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier