Nieuws

Jongerengroep voert actie bij DJI in Barendrecht tegen droneleveringen aan Rusland

De socialistische jongerengroep ROOD Rotterdam heeft afgelopen zondagnacht actie gevoerd bij het kantoor van DJI Europe BV in Barendrecht. De socialistische jongeren protesteerden tegen de leveringen van DJI-drones aan Rusland, via een onderneming in Kazachstan. Volgens de jonge socialisten leidt het leveren van drones en ander materiaal alleen maar tot een verlenging van de oorlog in Oekraïne.

Drones in Oekraïne

De drones van DJI worden in Oekraïne volop ingezet aan zowel Russische als Oekraïense zijde voor ondersteuning bij allerlei militaire doeleinden, variërend van het vergaren van inlichtingen tot en met het laten vallen van explosieven op vijandelijke stellingen en tanks. Weliswaar geldt er een embargo op leveringen van drones aan Rusland, maar onlangs bleek dat er via een bedrijf in Kazachstan toch duizenden drones zijn afgenomen van DJI Europe BV om die vervolgens door te sluizen naar het Russische leger.

De leveringen van drones aan zowel de Russen als de Oekraïners is de socialistische jongerengroep ROOD Rotterdam een doorn in het oog. De jongeren stellen dat de zoektocht naar nieuwe afzetmarkten door bedrijven als DJI een duurzame vrede in de weg staat. Overigens kiezen de jonge socialisten daarbij geen partij: ook Westerse wapenleveringen aan Oekraïne zouden gestaakt moeten worden.

Protestactie

Bij de protestactie in Barendrecht werd onder andere een vlag opgehangen met daarop de tekst ‘Zaken met Puten – alles voor geld’, met daarbij het logo van DJI en een Russische vlag. De actie werd bijgewoond door een handjevol demonstranten van ROOD Rotterdam. De actievoerders eisen dat DJI stopt met leveringen, desnoods onder druk van de overheid.

“Als ROOD staan we tegen alle wapenproducenten, en hoewel wij het meeste oppositie kunnen bieden aan wapenlevering voor “onze kant” van de oorlog, veroordelen we deze oorlogsprofiteurs in Barendrecht evenzeer. Daarom zijn we vannacht in actie gekomen tegen DJI, stop de wapenleveringen aan elke kant, stop de imperialistische oorlog!”, stelt de jongerenorganisatie in een verklaring.

Foto: ROOD Rotterdam

Reactie DJI

DJI stelt dat het bedrijf vrijwillig alle verzendingen en activiteiten in Rusland en Oekraïne heeft stilgelegd in april 2022. “DJI verafschuwt elk gebruik van onze drones om schade aan te richten, en we schorten tijdelijk de verkoop in deze landen op om ervoor te zorgen dat niemand onze drones in gevechten gebruikt”, liet een woordvoerder van het bedrijf toen weten.

Een DJI Mavic 3 wordt voorzien van een kleine granaat.
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier