Incident

Drone hindert traumahelikopter in Barneveld

Een traumahelikopter die na het verlenen van medische zorg in Barneveld wilde opstijgen, werd woensdagavond gehinderd door een rondvliegende drone. De helikopter was geland op een speelveldje om hulp te bieden bij een medisch noodgeval in de buurt. Bij vertrek kon de helikopter echter niet opstijgen vanwege de aanwezigheid van een drone boven het toestel.

Drone gevlogen

Voordat de politie ter plaatse was om de piloot van de drone op te sporen, was deze al weggevlogen, zo meldde een verslaggever. Het slachtoffer dat bij het medische noodgeval werd geholpen, is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Onduidelijk is nog wat er zich in de woning precies heeft afgespeeld. De zorg aan het slachtoffer zelf werd niet in gevaar gebracht door de drone die rondvloog.

Vergelijkbare incidenten

Het is niet voor het eerst dat een traumaheli door een drone wordt gehinderd. In juni 2019 moest in Enschede een helikopter met daarin een verkeersslachtoffer uitwijken voor een ‘vrij grote drone’. Een botsing kon toen nog maar net worden voorkomen. De drone vloog in de no-flyzone rondom de heliport op het dak van Medisch Spectrum Twente.

Een soortgelijk incident vond in 2018 plaats in de Zeeuwse plaats Hulst. Een traumaheli die op weg was naar een reanimatie van een hoogzwangere vrouw ondervond last van een drone die op de locatie van de calamiteit boven de bebouwing hing. De helikopter kon de landing pas inzetten nadat de drone was verdwenen.

Flinke boete

Er staat een flinke boete op het hinderen van hulpdiensten met een drone. In een pas gepubliceerd overzicht van boeterichtlijnen voor drone-overtredingen wordt een sanctie van 500 euro genoemd voor het uitvoeren van een dronevlucht boven een gebied waar een noodhulpdienst actief is. Op het in gevaar brengen van een ander luchtvaartuig staat een nog veel hogere boete.

In de toekomst moet de invoering van Remote ID ervoor zorgen dat een dronepiloot die zich niet aan de regels houdt, sneller opgespoord kan worden.

(coverfoto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier