Opmerkelijk

‘Tattookiller’ Brian P. wilde hangend onder drone uit gevangenis ontsnappen

De vermeende ‘Tattookiller’, Brian P., wordt er door justitie van verdacht een ontsnappingspoging te hebben gepland met behulp van een grote drone, zo meldt RTV Oost. Hij is inmiddels overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Dit kwam naar voren tijdens een zitting in de rechtbank in Zutphen, waar de verdachte Brian P. donderdag terechtstond.

‘Speciale drone’

Brian P. zou buiten de gevangenismuren hebben gecommuniceerd met iemand die hem vertelde dat hij een ‘speciale drone uit Dubai’ had besteld. Met behulp van die drone zou hij uit de gevangenis worden opgetild. Hierop vroeg P.: ‘Kan dat ding mijn 95 kilo wel dragen?’ Het antwoord zou ‘ja’ zijn geweest.

Volgens zijn advocaat Sander Janssen is zoiets onmogelijk. ‘Hoe groot zou die drone wel niet moeten zijn om mijn cliënt te kunnen dragen?’ Binnenkort wordt er een aparte rechtszaak gehouden over het vermeende ontsnappingsplan.

Krachtige drones

Onmogelijk is het vluchtplan zeker niet. Er zijn tal van drones op de markt die krachtig genoeg zijn om een persoon de lucht in te tillen. Zo verscheen onlangs nog een video van een man die zich door een commercieel verkrijgbare agridrone de lucht in laat tillen. En het Letse bedrijf Aerones bouwde in 2017 een multirotordrone waarvan basejumper Ingus Augstkalns zich van 330m hoogte liet vallen.

Drones zijn überhaupt een toenemend probleem voor gevangenissen. Vrijwel dagelijks wordt er gepoogd om geld, drugs en telefoons door middel van drones gevangenissen binnen te smokkelen. Om die reden beschikken alle detentiecentra tegenwoordig over dronedetectors. Rondom de EBI in Vught is zelfs een extra grote no-flyzone ingesteld.

Bedreigingen en afpersing

‘Tattookiller’ Brian P. zit momenteel vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught vanwege verschillende bedreigingen en afpersingen, meldt RTV Oost. Hij zou van de twee oprichters van een bitcoin-bedrijf hebben geëist dat ze cryptovaluta ter waarde van één miljoen euro aan hem overdragen. Een handlanger zou brieven hebben bezorgd bij de woningen van de oprichters. Bovendien werden er kogels op de oprit en voordeur geplaatst.

De bewoners kregen het verzoek om via een chatplatform contact op te nemen met iemand met de gebruikersnaam ‘CarambaCaramba’. Achter dat account zou Brian P. schuilgaan. Volgens het verslag van de nieuwszender zijn de oprichters van het cryptocurrency-bedrijf uit pure angst gevlucht.

Drie van de ‘Tattookillers’ (bron: OM)

(coverafbeelding: Aerones / ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier