Nieuws

‘Oekraïne verliest maandelijks 10.000 drones door elektronische oorlogvoering’

Rusland maakt maandelijks zo’n 10.000 Oekraïense drones onschadelijk door middel van elektronische oorlogsvoering, zo blijkt uit een recente analyse van de militaire capaciteiten van Rusland. Volgens het Britse Royal United Services Institute is elektronische oorlogsvoering een ‘essentieel onderdeel’ geworden van de tactieken van Rusland en verliest Oekraïne als gevolg hiervan ‘verbluffende hoeveelheden’ drones.

300 drones per dag

De cijfers – die erop neerkomen dat er dagelijks meer dan 300 drones verloren gaan – werden toegeschreven aan drie niet bij naam genoemde Oekraïense officieren die in april en mei zijn geïnterviewd.

Russische elektronische oorlogsvoering blijkt zeer effectief, met naar schatting minstens één geïnstalleerd systeem op elke 10 km van het front. Deze systemen zijn voornamelijk gericht op het uitschakelen van drones. Naast het jammen van drones slagen de Russen er volgens het rapport ook in om de 256-bit versleutelde tactische communicatiesystemen van Motorola te onderscheppen, die veelvuldig worden gebruikt door de Oekraïense strijdkrachten.

Uit het rapport wordt niet duidelijk om welke modellen het gaat en in welke verhouding, maar James Patton Rogers, een professor oorlogsstudies en dronespecialist aan de Universiteit van Zuid-Denemarken, betreft de meerderheid van de verloren drones relatief goedkope, kleine commerciële drones die voor surveillancevluchten worden gebruikt. Hoe dan ook geven de schattingen volgens Rogers wel aan op welke ongekende schaal drones worden ingezet in Oekraïne. “Dit is een van ’s werelds eerste conflicten tussen drones.”

Army of drones

Oekraïne maakt gebruik van een breed scala aan drones, van kleine commerciële drones die vaak worden gebruikt voor verkenning of voor het droppen van kleine munitie, tot de miljoenen dollars kostende Bayraktar TB2 UAV’s, die in staat zijn Russische tanks uit te schakelen.

Drone-oorlogvoering droeg in sterke mate bij aan vroege succes van Oekraïne bij het tegenhouden van de Russische opmars. Dat leidde zelfs tot een uitgebreide fondsenwervingscampagne – United24 – die werd opgezet om een ‘Army of drones’ te vormen. Maar na verloop van tijd werd duidelijk dat de elektronische-oorlogs- en luchtverdedigingscapaciteiten van Rusland flink werden opgevoerd.

Inzetten op zelfontwikkelde drones

Drone-operators aan het front vertelden in april aan The Guardian dat de commerciële drones van DJI snel aan effectiviteit inboetten. Mede om die reden is Oekraïne steeds meer gaan inzetten op de ontwikkeling van eigen dronesystemen, om deze leemte op te vullen.

Over het algemeen stellen de onderzoekers dat het Russische leger na de ‘rampzalige’ prestaties aan het begin van de invasie zich heeft aangepast aan het verzet van Oekraïne, waaronder de uitgebreide inzet van drones, ook al worstelt het nog steeds met een slechte moraal en het ineffectieve gebruik van zware pantser- en luchtaanvallen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier