Achtergrond

DJI Mavic 3 vs. Mavic 3 Classic vs. Mavic 3 Pro: welk model heeft de voorkeur?

Onlangs bracht DJI de Mavic 3 Pro uit, die als eerste drone in de Mavic 3-serie beschikt over drie verschillende camera’s, terwijl de Mavic 3 Classic het met slechts één camera moet stellen. De originele Mavic 3 zit hier met zijn twee camera’s tussenin. Toch is de Mavic 3 Pro niet per se se beste keuze als je op zoek bent naar een nieuw model cameradrone. In dit artikel bespreken we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de drie modellen.

Eén, twee of drie camera’s

De eerste generatie Mavic 3 werd door DJI aangekondigd in november 2021. Met zijn indrukwekkende prestaties groeide de drone al snel uit tot een van de meest succesvolle semiprofessionele cameradrones van DJI, voorzien van twee camera’s: met een groothoek- en een telelens. Een jaar later introduceerde DJI de Mavic 3 Classic, als een betaalbaarder alternatief, waarbij de telecamera kwam te vervallen. De recent geïntroduceerde Mavic 3 Pro biedt daarentegen maar liefst drie camera’s: groothoek, medium-tele en tele.

Alle modellen bieden meer dan 40 minuten maximale vliegtijd, een Hasselblad-groothoekcamera en obstakeldetectie in alle richtingen. Maar daar houden de overeenkomsten op. De verschillen zitten ‘m in de cameramodule en in de kleurprofielen. Onderstaande tabel maakt dit inzichtelijk:

Model DJI Mavic 3 Pro DJI Mavic 3 DJI Mavic 3 Classic
Camera’s 4/3 CMOS Hasselblad-camera

1/1.3-inch CMOS medium-tele camera

1/2-inch CMOS telecamera

4/3 CMOS Hasselblad-camera

1/2-inch CMOS telecamera

4/3 CMOS Hasselblad-camera
Resolutie Hasselblad-camera: 20 MP

Medium-tele camera: 48 MP/12 MP

Hasselblad-camera: 20 MP

Telecamera: 12 MP

20 MP
Kleurprofielen Hasselblad Natural Colour Solution (HNCS)/D-Log/D-Log M/HLG Normal/D-Log/HLG Normal/D-Log/HLG

Groothoek, medium-tele en tele

De oorspronkelijke Mavic 3 heeft twee camera’s: naast een Hasselblad-camera heeft hij een 162 mm telecamera en biedt hij gimbal-vergrendeling. De Mavic 3 Classic beschikt alleen over een Hasselblad-camera. De nieuwe Mavic 3 Pro is de enige consumentendrone van DJI met drie camera’s. Naast de Hasselblad-camera en een verbeterde 166 mm telecamera, biedt hij een unieke 70 mm medium-telecamera.

Het voordeel van de 70 mm medium-telecamera is dat je beelden kunt vastleggen met meer ruimtelijke compressie. Dat helpt om het onderwerp beter te benadrukken en los te maken van de achtergrond. En tijdens het maken van filmbewegingen profiteer je van het zogenaamde parallax-effect, iets wat je met een groothoekcamera nooit kunt bereiken. De 166 mm telecamera van de Mavic 3 Pro biedt bovendien betere prestaties dan de telecamera van de originele Mavic 3.

Bij de Mavic 3 Pro is het tijdens het fotograferen en filmen mogelijk om vloeiendere en natuurlijkere overgangen tussen verschillende brandpuntsafstanden te realiseren, door eenvoudig te switchen tussen de drie camera’s vanuit de DJI Fly-app. Dit helpt om rijkere dronebeelden te maken, met meer variatie in de shots. Let wel; alleen bij de Hasselblad-camera is het diafragma instelbaar.

Een ander voordeel van de Mavic 3 Pro is dat de drone meer verschillende kleurmodi ondersteunt dan andere modellen, waaronder Hasselblad Natural Color Solution (HNCS), D-Log, D-Log M en HLG. Deze aanvullende kleurmodi bieden meer beelddetails en vereenvoudigen kleurcorrectie tijdens de nabewerking.

De Mavic 3 Pro (rechts) biedt drie verschillende camera’s, in tegenstelling tot de enkele camera van de Mavic 3 Classic.

Vliegprestaties, Cx-classificatie en controller

De vliegprestaties, videotransmissie en obstakeldetectie van de drie drones zijn identiek. Alle drie de modellen hebben meerdere sensoren met een breed detectiebereik, waardoor de drone snel en soepel op obstakels kan reageren. In goed verlichte omgevingen kan de Mavic 3-serie obstakels vermijden in alle vliegrichtingen. Alleen in de Sport Mode vervalt deze functie. De vliegtijd bedraagt maximaal 46 minuten bij de Mavic 3 en Mavic 3 Classic. en 43 minuten bij de Mavic 3 Pro.

DJI Mavic 3 Pro DJI Mavic 3 DJI Mavic 3 Classic
Gewicht: 958 gram Gewicht: 895 gram Gewicht: 895 gram
Controller: DJI RM330 RC Controller: DJI RC-N1 Controller: DJI RC-N1
Vliegtijd: ca. 43 minuten Vliegtijd: ca. 46 minuten Vliegtijd: ca. 46 minuten
Label: C2 Label: C1 (retrofit) Label: C1

Een belangrijk nadeel van de DJI Mavic 3 Pro is dat deze iets zwaarder is dan de Mavic 3 Classic en Mavic 3. Weliswaar zul je het verschil in gewicht in de praktijk amper merken, maar voor de wetgeving is de Mavic 3 Pro een drone die meer risico’s met zich meebrengt. Daarom heeft de Mavic 3 Pro een C2-label gekregen, wat betekent dat je altijd enige afstand van mensen moet houden en je moet beschikken over het uitgebreidere A2-dronecertificaat. De Mavic 3 en Mavic 3 Classic bieden het C1-label en vergen derhalve alleen een basis certificaat A1/A3.

Er is nog een verschil om rekening mee te houden bij je aankoop. De oorspronkelijke Mavic 3 en Mavic 3 Classic-drones worden standaard geleverd met een DJI RC-N1-controller. Je moet hierop een telefoon of tablet bevestigen voor de live cameraweergave en toegang tot de DJI Fly-app. In het geval van de Mavic 3 Pro wordt de DJI RC Smart Controller meegeleverd, met geïntegreerd 5,5” HD-beeldscherm. Hierdoor kun je de Mavic 3 Pro direct gebruiken zonder extra devices te hoeven aankoppelen.

De DJI RC-N1 (links) en RM330 Smart Controller (rechts)

Conclusie

De conclusie is dat de DJI Mavic 3 Pro in theorie de ideale keuze is als je op zoek bent naar een compacte drone die drie camera’s in één biedt, waardoor je kunt kiezen uit verschillende brandpuntsafstanden. Verder biedt de Mavic 3 Pro meer keuze qua kleurprofielen. Alleen is de Mavic 3 Pro wegens het C2-label iets minder breed inzetbaar dan de oorspronkelijke Mavic 3 en Mavic 3 Classic, die beiden het C1-label voeren: iets wat met name van belang is als je de drone in de bebouwde kom en/of nabij mensen wilt gaan inzetten. Met de Mavic 3 Pro zul je enige afstand van mensen moeten aanhouden, terwijl je met de Mavic 3 & Mavic 3 Classic kortstondig personen mag overvliegen, zolang het niet om een menigte gaat.

Tot slot is er nog een aanvullende overweging die je zult moeten maken, als je kiest voor de oorspronkelijke Mavic 3 of de Mavic 3 Pro. Namelijk de vraag of je voor de gewone uitvoering kiest, of voor de Cine-editie. In het geval van de Cine-editie krijg je bij de Mavic 3 en Mavic 3 Pro de mogelijkheid om opnames te maken in Apple ProRes, voor nog meer mogelijkheden tijdens de post processing. Voor de opslag van beelden voorziet de drone dan in een interne 1 TB SSD. Verder is de meegeleverde controller bij de Cine-uitvoering van van het type DJI RC Pro.

DJI Mavic 3 / Mavic 3 Cine: niet meer leverbaar (tenzij per aanbieding/tweedehands)

De DJI Mavic 3 Classic is bij Cameranu leverbaar in de volgende sets:

• DJI Mavic 3 Classic drone (zonder controller) -> €1.489
• DJI Mavic 3 Classic drone met DJI RC-N1 Controller -> €1.568
• DJI Mavic 3 Classic drone met DJI RC-RM330 Smart Controller -> €1.714

• DJI Mavic 3 Classic drone (zonder controller) + Fly More Kit -> €2.049
• DJI Mavic 3 Classic drone met DJI RC-N1 Controller + Fly More Kit -> €2.129
• DJI Mavic 3 Classic drone met DJI RC-RM330 Smart Controller + Fly More Kit -> €2.299

De DJI Mavic 3 Pro is bij Cameranu leverbaar in de volgende sets:

• DJI Mavic 3 Pro drone (zonder controller) -> €1.709
• DJI Mavic 3 Pro drone met DJI RC-RM330 Smart Controller -> €2.099
• DJI Mavic 3 Pro drone met RC Pro Remote Controller -> €2.599

• DJI Mavic 3 Pro drone Fly More Combo (zonder controller) -> €2.284
• DJI Mavic 3 Pro drone Fly More Combo met DJI RC-RM330 Smart Controller -> €2.799
• DJI Mavic 3 Pro drone Fly More Combo met DJI RC Pro Remote Controller -> €3.499

• DJI Mavic 3 Pro Cine Premium Combo drone -> €4.599

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

7 gedachten over “DJI Mavic 3 vs. Mavic 3 Classic vs. Mavic 3 Pro: welk model heeft de voorkeur?

 • Is er niet nog een belangrijk verschil. De Pro versie beschikt over een veel bredere functionaliteit om waypoint vluchten te maken. Of ben ik niet juist geïnformeerd?

  Beantwoorden
 • Hans Geurtsen

  Sinds een firmware update eerder dit jaar, zijn waypoints op alle M3’s beschikbaar. Niet alleen op de Pro dus.

  Beantwoorden
 • Als er over dorpen of steden wordt gevlogen geeft een C2 certificatie aanzienlijk minder mogelijkheden. De EASA heeft behalve de 30 meter regel daarnasst de 1:1 regel van toepassing.
  Als je dus opname wilt maken in stedelijke gebieden heb je de zoom functies van de Pro zowiezo nodig.

  Beantwoorden
 • Joop H. de Jong

  Door de nwe regelgeving ben ik min of meer gedwongen een nwe drone aan te schaffen.
  Ik heb jaren met veel plezier met de Phantom 4 Pro gevlogen.
  Ik sta op het punt om de Mavic 3 Pro aan te gaan schaffen, alleen twijfel ik nog over de controller.
  Is de RC Pro de meerprijs van 700 euro waard ?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ik ben zelf erg blij met de RC Pro, maar ik heb het vooral gedaan omdat ik graag een HDMI-uitgang wilde hebben. Voorheen gebruikte ik de RC-N1 met iPad Mini en die combi beviel ook prima.

   Beantwoorden
   • Joop H. de Jong

    “Voorheen gebruikte ik de RC-N1 met iPad Mini en die combi beviel ook prima.”
    Dat is voor mij idd ook een mooie optie, aangezien ik de Ipad mini tot volle tevredenheid gebruikte bij de P4pro, maar volgens mij zit de RC-N1 niet in een van de Fly More Combo’s. Het is of de RC Pro, of de RC Smart.

    Beantwoorden
 • Joop H. de Jong

  Het is uiteindelijk de RC Pro geworden.
  Ik ben overigens wéér fantastisch geholpen bij DroneLand in Almere.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier