Opmerkelijk

Dronepiloot (18) ontdekt auto in sinkhole en redt beide inzittenden

Twee inzittenden van een Jeep Grand Cherokee die op zijn kop in een sinkhole belandde, kunnen hun hachelijke avontuur navertellen dankzij de oplettendheid van een jeugdige dronepiloot die de auto bij toeval opmerkte toen hij met zijn drone beelden aan het maken was van overstromingen nabij de Amerikaanse stad Denver. Doordat de sinkhole volliep met water, was de reddingsoperatie een race tegen de klok.

Sinkhole

De achttienjarige Josh Logue steeg van de week met zijn drone op om beelden te maken van overstromingen in de omgeving van zijn huis in het dorpje Brighton, zo’n 30 km ten noordoosten van Denver in de Amerikaanse staat Colorado. Bij toeval zag hij een donkere plek in de weg bij een brug bij een kanaal verderop. Hij liet de drone dichterbij vliegen, waarna hij zag dat het om een sinkhole ging, met daarin een auto die op zijn kop lag.

Samen met een buurman spoedde Josh zich naar de plek des onheils. Eenmaal aangekomen klonk er hulpgeroep vanuit de auto. Een 66-jarige man en zijn 61-jarige vrouw zaten beklemd in het voertuig, terwijl het opkomende water letterlijk tot aan hun lippen stond. Direct belden Josh en zijn buurman met 911, om de hulpdiensten te waarschuwen. De automobilist gaf aan al 15 minuten opgesloten te zitten en dat er nog maar een paar centimeter ruimte was om te ademen.

Race tegen de klok

Nadat de brandweer arriveerde, bleek het nog een moeilijke klus om de inzittenden van de SUV uit de auto te redden. Het gat was meer dan 1,8 meter diep en 3 meter in diameter. Het werd letterlijk een race tegen de klok, omdat het water maar bleef stijgen. Eerst werd geprobeerd om de inzittenden te bevrijden door een gat te maken in de onderkant van de auto, maar dat zou te lang gaan duren. Uiteindelijk werd de auto deels uit de sinkhole getrokken door middel van een sleeptouw en kon zodoende één van de deuren worden geopend.

De 66-jarige bestuurder bleek ernstig gewond te zijn, zijn medepassagier had verder geen verwondingen. Beide inzittenden konden op eigen kracht weglopen van de plek des onheils en werden per ambulance afgevoerd naar een nabijgelegen ziekenhuis. De sinkhole bleek te zijn ontstaan op het moment dat de auto over de weg reed. Het gat was dusdanig diep, dat van een paar meter afstand al niks meer te zien was van de op zijn kop liggende Jeep Grand Cherokee.

Godsgeschenk

Volgens Colin Brunt, de bataljonschef ter plaatse die ochtend, is het een wonder dat de onfortuinlijke passagiers het ongeluk hebben overleefd. “Het is een godsgeschenk dat die jongen met zijn drone aan het vliegen was”, aldus Brunt. “Ik weet niet hoe lang deze mensen daar vast hadden gezeten als hij die drone niet precies daar had laten vliegen.”

(bron: NY Times)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Dronepiloot (18) ontdekt auto in sinkhole en redt beide inzittenden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier