Nieuws

Drones van Skydio mogen nu bijna overal in Japan buiten het zicht opereren

De Amerikaanse ontwikkelaar van autonome drones Skydio heeft van de Japanse luchtvaartautoriteit toestemming gekregen om overal in Japan dronevluchten uit te voeren zonder dat daarbij een piloot of observer aanwezig hoeft te zijn. Bijzonder is dat aan de vergunning bijna geen restricties voor wat betreft locatie of tijd zijn verbonden. De enige voorwaarde is dat Skydio iedere dronevlucht van tevoren meldt bij de autoriteiten.

Hoge mate van autonomie

De drones van Skydio kenmerken zich door hun hoge mate van autonomie, dankzij geïntegreerde camera’s en de toepassing van kunstmatige intelligentie om obstakels te vermijden en vluchtpaden uit te stippelen. In combinatie met een eveneens door Skydio ontwikkeld geautomatiseerd docking station en software ter ondersteuning van operaties op afstand brengt dat tal van mogelijkheden met zich mee op het vlak van (herhalende) inspecties, monitoring, beveiliging en noodhulp na calamiteiten.

In Japan mogen de systemen van Skydio nu zonder beperkingen worden ingezet voor het uitvoeren van dronevluchten buiten het zicht van de piloot (BVLOS). Dat heeft het Japan Civil Aviation Bureau (JCAB) bepaald. De Skydio Dock en Remote Ops-oplossingen mogen vrijwel overal in het land worden ingezet. Een voorwaarde is dat iedere dronevlucht voor opstijgen wordt aangemeld bij de Japanse luchtvaartautoriteit, via een online portal.

BVLOS-vergunning

Dankzij de BVLOS-vergunning kunnen operators nu op afstand kritieke infrastructuur zoals gebouwen, wegen en energiecentrales inspecteren vanuit de lucht. Er hoeven geen piloten of observers op lokatie aanwezig te zijn. In plaats daarvan mogen ze vertrouwen op de technische oplossingen en toepassing van kunstmatige intelligentie zoals geïmplementeerd door Skydio om alle operationele facetten en veiligheidsaspecten van de operatie te overzien.

“Deze vergunning vertegenwoordigt een mijlpaal voor de drone-industrie en laat zien dat regelgevers die reageren op de vooruitgang op het gebied van AI en autonomie bepalend zijn als het gaat om het openen van een nieuw hoofdstuk in de ontwikkeling van drones en enorme waarde opleveren voor organisaties”, aldus Adam Bry, CEO van Skydio.

“Met Skydio Dock en Remote Ops krijgen organisaties toegang tot realtime gegevens om beslissingen te nemen die hun werknemers veilig houden, hun werkzaamheden efficiënter maken en hun gemeenschappen vooruit helpen. Autonome drone-operaties op afstand maken inspecties van moeilijk bereikbare en gevaarlijke gebieden mogelijk vanuit de veiligheid van een kantoor.”

Nieuwe regelgeving

In december 2022 introduceerde de Japanse overheid nieuwe regelgeving die de inzet van automatisch vliegende drones mogelijk maakt. In eerste instantie gaat het om operaties boven dunbevolkte gebieden, maar ook dronevluchten boven dichtbevolkte steden komen binnen handbereik. Om botsingen in de lucht te voorkomen ontwikkelt de Japanse overheid een digitaal luchtverkeersmanagementsysteem voor onbemande luchtvaartuigen (UTM).

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier