Pro

Vliegsimulator Zephyr laat je oefenen op professionele dronevluchten

Er zijn in de loop der jaren aardig wat vliegsimulators voor dronepiloten op de markt verschenen. Van simulators voor specifieke DJI-drones tot en met simulators die je het racen met FPV-drones bijbrengen. Dronevliegsimulators voor professionele dronepiloten zijn echter dunner gezaaid. Het Amerikaanse softwarebedrijf Little Arms Studios brengt daar verandering in met Zephyr Drone Simulator.

Diverse merken en modellen

Zephyr neemt het leren vliegen met verschillende merken en modellen drones als uitgangspunt. Zo kunnen amateurvliegers het dronevliegen met onder andere de Autel X-Star, DJI Mavic Pro, DJI Phantom 3 en 4, Skydio 2 en Yuneec Typhoon in de vingers krijgen. Professionele dronepiloten kunnen kiezen uit de Autel Evo II, DJI Inspire 1 en 2, DJI Matrice M200 en Freefly Alta X. In de toekomst worden daar nog meer drones aan toegevoegd.

Volgens de ontwikkelaars vliegen de drones bijzonder realistisch, door toepassing van accurate toestelkarakteristieken en op werkelijkheid gebaseerde natuurkundige modellen. Verder kan de simulator gebruikers ook waarschuwen zodra er regels worden overtreden. Helaas bevat de simulator alleen de Amerikaanse drone-regelgeving.

Alhoewel de simulator in principe gebruikt kan worden met alleen een toetsenbord en muis, is voor een zo realistisch mogelijk ervaring wel een koppeling met een controller nodig. Momenteel ondersteunt Zephyr de volgende controllers: Orqa FPV.Ctrl, XBox 360, XBox One en Playstation controllers, Hobby King 6-CH RC Flight Simulator Controller, Interlink Elite by Futaba, FlySky FS-i6s en Taranis FrSky X9D Plus. Controllers van DJI worden helaas niet ondersteund.

Professioneel trainen

Bijzonder is dat de vliegsimulator verschillende settings en scenario’s biedt, om specifieke toepassingen onder de knie te krijgen. Zo laat de gratis versie je rondjes vliegen in een park, terwijl betalende gebruikers kunnen kiezen voor vluchten met slecht weer zoals regen of mist, operaties in een heuvelachtige omgeving, dronevluchten in een indoor magazijn, of een vlucht langs een brug ten behoeve van een inspectie.

Een andere feature die interessant is voor professionals is de mogelijkheid om vluchten te loggen. Er is ook een optionele integratie met DroneLogbook. Zodra die koppeling is geactiveerd, worden flight logs automatisch naar het DroneLogbook-systeem gestuurd. De gesimuleerde vliegtijd wordt vervolgens meegenomen in het totaaloverzicht van gemaakte vlieguren.

Prijs en beschikbaarheid

Wie Zephyr wil uitproberen, kan in eerste instantie kiezen voor de gratis versie. Die bevat slechts 1 scenario (dronevlucht in een park). Hobbyisten kunnen ook kiezen voor de betaalde versie, die slechts 10 dollar kost. Deze variant biedt diverse dronemodellen en omgevingen. De professionele versie tenslotte kost 50 dollar. Specifieke trainingsmodules kunnen los bijgekocht worden. Bedrijven kunnen ook een licentie krijgen voor meerdere gebruikers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier