ProProductnieuws

DJI behaalt Cx-certificeringen voor drones in de M30 en M350 RTK-series

Dronefabrikant DJI heeft onlangs certificeringen ontvangen voor drones in de Matrice 30 en 350 RTK-series. De Matrice M30/M30T mogen nu het C2-label dragen. Voor de M350 RTK geldt dat deze drone voldoet aan de eisen voor een C3-certificatie. Dankzij de Cx-aanduidingen weten operators beter waar ze aan toe zijn als het gaat om het inzetten van deze drones in de Open categorie.

C2 en C3

Een van de behaalde certificeringen is de C2-certificering voor de DJI M30-serie. Deze certificering, uitgegeven volgens de gedelegeerde verordening 2019/945 EU van de Europese Unie, maakt het mogelijk om drones te laten vliegen in de Open A2-subcategorie. Dit verwijst naar vluchtoperaties in gebieden waar een veilige afstand tot niet-betrokken personen niet kan worden gehandhaafd. De vereisten voor deze classificatie omvatten specifieke training in de A2-subcategorie en het gebruik van actieve geofencing, identificatie op afstand en een stand voor langzaam vliegen.

Daarnaast heeft de M350 RTK de C3-certificering ontvangen. Deze classificatie vereist onder andere de aanwezigheid van geofencing- en identificatie op afstand. Klasse C3-drones zijn geautoriseerd om te vliegen in gebieden waar geen aanwezigheid van niet-betrokken personen wordt verwacht, zoals landelijke gebieden of gecontroleerde industriële omgevingen (Open subcategorie A3).

Eerder al verkreeg DJI een C1-certificering voor de Mavic 3-serie drones, waardoor deze drone kan vliegen in de A1-subcategorie van de Open categorie. Deze subcategorie staat vluchten toe in gebieden waar mogelijk niet-betrokken personen aanwezig zijn, zoals stedelijke gebieden. De Mavic 3 Pro heeft vanwege zijn iets grotere gewicht een C2-label.

Met deze range aan certificeringen heeft DJI een nog bredere dekking van alle subcategorieën binnen de Open categorie bereikt. Dit biedt operators meer keuzevrijheid als het gaat om opties voor verschillende bedrijfstoepassingen.

Belang van Cx-aanduidingen

De certificeringen benadrukken het belang van een Cx-label (C1, C2 en C3) voor drones. Ze geven duidelijkheid aan drone-operators over de toegestane operaties binnen de Open categorie, waardoor ze veilig en conform de geldende voorschriften kunnen opereren. Door het behalen van deze certificeringen bewijst DJI voorop te lopen als het gaat om het implementeren van de Europese veiligheidsfuncties voor drones.

Bekijk ook ons actuele overzicht van alle drones met een Cx-certificatie

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier