Pro

Nieuw meldformulier vereenvoudigt rapportage van drone-voorvallen bij ILT

Drone-operators hebben nu een eenvoudigere manier om voorvallen te melden aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Volgens de Europese regelgeving zijn operators verplicht om voorvallen met drones te melden, en nu is er een nieuw meldformulier beschikbaar gesteld om dit proces te vergemakkelijken. Gecertificeerde operators hebben hierover een e-mailbericht ontvangen.

Nieuw formulier

Het nieuwe meldformulier is speciaal ontworpen om drone-operators te helpen bij het rapporteren van gevaarlijke situaties tijdens hun vluchtuitvoeringen. Of het nu gaat om problemen tijdens de vlucht, technische complicaties, interactie met luchtnavigatiediensten of luchtverkeersbeheer, de omgeving of het weer, het ECCAIRS2-formulier biedt een gebruiksvriendelijke manier om deze voorvallen te melden.

De ILT spoort drone-operators aan om elk voorval tijdens hun vliegactiviteiten direct te melden. Het nieuwe meldformulier maakt het indienen van een melding laagdrempeliger. Het doel is om alle drone-operators aan te moedigen, ongeacht de omvang van het voorval, om meldingen te maken en zo bij te dragen aan de verbetering van de algehele vliegveiligheid.

Ernstige incidenten

Voor ernstige incidenten of ongevallen moeten drone-operators zowel bij het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen als bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid melden. De meldingen worden vertrouwelijk behandeld door het ABL, maar drone-operators ontvangen geen specifieke reactie op hun melding, tenzij er aanvullende vragen zijn.

Het melden van voorvallen helpt het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen om meer inzicht te krijgen in potentiële risico’s en trends met betrekking tot drones. Deze informatie stelt de ILT in staat passende maatregelen te nemen om de veiligheid te waarborgen en herhaling van incidenten te voorkomen. Op die manier wil de ILT de luchtvaartveiligheid in Nederland verder verbeteren.

Drone-operators worden aangemoedigd om niet alleen verplichte meldingen te doen, maar ook vrijwillige meldingen. Het is essentieel dat alle voorvallen, hoe klein ook, worden gemeld om een volledig beeld te krijgen en de algehele vliegveiligheid te vergroten.

Meer informatie

Voor meer informatie over het melden van voorvallen en het nieuwe formulier kunnen drone-operators terecht op de website van de ILT. De Inspectie Leefomgeving en Transport nodigt alle drone-operators uit om actief bij te dragen aan het waarborgen van de veiligheid door voorvallen met drones nauwkeurig te melden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Nieuw meldformulier vereenvoudigt rapportage van drone-voorvallen bij ILT

 • Worden met gecertificeerde operators ook hobbyisten die met een A1/ A3 of A2 in de open categorie vliegen?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Helaas is de ILT daar niet heel duidelijk over. Ik denk wel dat het goed is om voorvallen te melden als Open categorie dronevlieger, maar of ze dat ook doen.. Ik moet eens kijken of voor hen ook die wettelijke verplichting geldt.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier