Review

DJI Mini 2 SE review: ideale low-budget vakantiedrone

Een paar maanden geleden introduceerde DJI zonder veel fanfare een nieuw instapmodel drone, de DJI Mini 2 SE. Het gaat om een low-budget uitvoering van de populaire Mini 2. Dankzij zijn lage prijskaartje is de Mini 2 SE een fijn instapmodel en daardoor geschikt voor mensen die voor het eerst een drone mee willen nemen op vakantie. Voor deze review vroegen we een beginnende dronevlieger naar zijn ervaringen met deze drone.

Mini drone, mini prijs

Bij diverse winkels (waaronder Bol.com, Cameranu) ligt de DJI Mini 2 SE in de schappen voor rond de 350 euro, en dat is inclusief controller en één accu. Daarmee is de Mini 2 SE op dit moment de goedkoopste DJI-drone die nieuw te verkrijgen is. Het gaat om een volwaardige cameradrone, dus geschikt om zowel dronefoto’s als luchtvideo’s te maken. En net als de duurdere modellen bestuur je de drone met een remote controller in combinatie met de DJI Fly-app op je smartphone.

Qua design is de drone 1:1 afgeleid van de Mini 2, die inmiddels niet meer te koop wordt aangeboden. Alleen zijn met name de cameraspecificaties wat teruggeschroefd. Zo kun je niet in 4K filmen maar maximaal in 2,7K, en de videobeelden worden wat sterker gecomprimeerd, waardoor er wat minder details behouden blijven. De fotoresolutie bedraagt 12 megapixels, en beelden kunnen worden opgeslagen in JPG en RAW. Ook biedt de DJI Mini 2 SE speciale fotofuncties zoals intervalfotografie, panoramafotografie en bracketing.

De drone is zeer compact en licht van gewicht: net geen 250 gram om precies te zijn. En dat is belangrijk, want door zijn lage gewicht is de drone overal in Europa te gebruiken zonder dat je een vliegbewijs nodig hebt. Wel moet je je even inschrijven als dronepiloot (in Nederland bij de RDW, in Belgie bij de FOD Mobiliteit) en je registratienummer zichtbaar op de drone aanbrengen.

Omdat de DJI Mini 2 SE vooral bedoeld is voor beginnende dronepiloten, hebben we een echte beginner gevraagd om zijn ervaringen met jullie te delen. Het gaat om buurman Harry, die in het verleden wel eens met speelgoeddrones heeft gevlogen, maar voor wie de Mini 2 SE zijn eerste ‘echte’ cameradrone is. Hieronder lees je zijn ervaringen.

Ervaringen van een beginnende dronepiloot

Ik heb onlangs de DJI Mini 2 SE drone met één accu uitgeprobeerd in combinatie met mijn Samsung A54 smartphone. Over het algemeen ben ik erg tevreden over deze drone en wil ik graag mijn praktijkervaringen met jullie delen.

DJI Mini 2 SE: Gebruiksgemak en firmware

Het instellen van de app en updaten van de firmware van de drone verliep uiterst eenvoudig. Hoewel ik enige ervaring had met kleine speelgoeddrones, was dit altijd beperkt tot het achterna rennen van de drone en het besturen ervan via een smartphone-app, wat nogal onhandig was. Daarom was het een verademing om te zien hoe stabiel de DJI Mini 2 SE in de lucht blijft hangen, waardoor ik rustig met de drone kon werken.

De controller bleek een essentieel onderdeel te zijn voor de besturing en ik was blij met de toevoeging ervan. Het is echter wel lastig om het beeld op de telefoon te lezen wanneer de zon erop schijnt. In dat geval raad ik aan om met je rug naar de zon te staan.

Het is wel belangrijk dat je Engels begrijpt, aangezien sommige termen in de DJI Fly-app niet meteen duidelijk zijn. Het is jammer dat de gebruikersinterface niet meertalig is. Ik heb veel geleerd door simpelweg de drone en controller aan te zetten en vervolgens de app grondig te verkennen, allemaal binnenshuis.

De DJI RC-N1 controller die wordt meegeleverd met de DJI Mini 2 SE
De controller is een essentieel onderdeel van deze drone.

DJI Mini 2 SE: Stabiliteit en bereik

De drone blijft stabiel hangen, zelfs op grotere afstand. Ook als de drone wat verder van me vandaan is, kan ik het beeld nog steeds duidelijk en storingsvrij zien. De drone is gebruiksvriendelijk, maar je leert hem het snelst kennen door te oefenen. Ik vond Mode 2 het handigst in gebruik. Dan gebruik je de linkerstick om de hoogte en draairichting te bepalen, en de rechterstick om de drone vooruit, achteruit, links en rechts te sturen.

De geluidsproductie van de drone valt mee; hij klinkt als een grote mug. Soms trek je hierdoor wel de aandacht van mensen. Om die reden probeer ik op te stijgen op plekken waar verder geen mensen zijn. Bij harde wind begint de drone aardig te schudden. Ik heb gevlogen tot maximaal windkracht 4, maar wellicht kan hij nog hogere windkrachten aan. Dit heb ik echter niet geprobeerd.

De knipperende LEDs op de drone zijn duidelijk zichtbaar. Zodra ze groen knipperen, is de drone klaar om op te stijgen. Eenmaal in de lucht is de drone wel erg snel uit het zicht, omdat hij zo klein is. Om die reden heb ik een maximale afstand van 100 meter ingesteld.

De DJI Mini 2 SE hangt stabiel in de lucht tijdens een vlucht
De drone blijft rustig hangen, ook als het wat harder waait.

DJI Mini 2 SE: Vliegmodi en vliegtijd

De keuzeschakelaar op de controller heb ik altijd in het midden gehouden en de sportmodus heb ik niet gebruikt. Ik vermoed dat deze modus bedoeld is om mee te racen. De cinematic mode heb ik nog niet geprobeerd. Het is me nog niet gelukt om de drone op mijn hand te laten landen vanwege bijvoorbeeld stoffige of oneffen ondergronden, maar ik begrijp dat dit wel mogelijk is door de linkerstick naar beneden te houden tijdens het landen.

De vliegtijd is relatief kort, namelijk ongeveer 20 minuten. Na ongeveer een kwartier krijg je al een melding dat de accu bijna leeg is. Dit is iets om rekening mee te houden tijdens het vliegen. Inmiddels heb ik 2 extra accu’s besteld. Bij de drone zat er 1. Je kunt er ook voor kiezen om de Fly More Combo te kopen, dan heb je meteen 3 accu’s in huis.

DJI Mini 2 SE accucompartiment
Met 1 accu kun je in de praktijk ongeveer 20 minuten vliegen.

DJI Mini 2 SE: Fotografie en videografie

De beeldkwaliteit van de drone is indrukwekkend voor zo’n compacte drone. De foto’s zijn scherp en gedetailleerd, waardoor je kunt inzoomen zonder verlies van kwaliteit. Het maken van video’s vergt wel wat oefening, omdat de drone aanvankelijk te snel bewoog. Het is belangrijk om de controle goed onder de knie te krijgen.

De gemaakte beelden kunnen eenvoudig via de app naar je telefoon worden overgezet, wat erg handig is. Het overzetten van beelden naar een tablet via de geheugenkaart is minder gemakkelijk. Later kwam ik erachter dat je DJI Fly ook op de tablet kunt installeren. Ik had mijn computer niet meegenomen op vakantie, maar het delen van foto’s via WhatsApp voldeed qua kwaliteit.

Ik ben van plan om videoclips te monteren, maar ben nog op zoek naar geschikte software voor mijn laptop. Het maken van panoramafoto’s is me nog niet gelukt, tot nu toe heb ik dit handmatig geprobeerd. Maar ik heb begrepen dat de drone hiervoor ook automatische functies biedt.

Hieronder zie je een paar voorbeelden van foto’s die ik gemaakt heb (klik voor vergroting):

Dronefoto gemaakt met DJI Mini 2 SE

Dronefoto gemaakt met DJI Mini 2 SE

Dronefoto gemaakt met DJI Mini 2 SE

Een voorbeeld van een 180º panoramafoto (klik voor vergroting):

180º panoramafoto gemaakt met de DJI Mini 2 SE

En tot slot een video met wat shots die met de DJI Mini 2 SE gemaakt zijn (2,7K, 25 fps, handmatige belichting):

Regelgeving

Ik heb het bijgeleverde boekje doorgenomen en gebruik gemaakt van de GoDrone-app om te kijken waar wel en niet gevlogen mag worden op de kaart. Als een gebied rood gekleurd is, betekent dit dat vliegen niet is toegestaan. Tijdens mijn reis in Noorwegen heb ik verder geen gebruik gemaakt van een app.

Het registreren als dronepiloot bij RDW was vrij eenvoudig, het exploitantnummer staat op de drone vermeld. Verder hoef je geen cursus te doen voor deze drone, maar het is wel verstandig om je te verdiepen in de regels en de basisbeginselen van het dronevliegen. Als leidraad voor het leren heb ik het boek ‘Dronefotografie‘ gebruikt, wat erg nuttig was.

Camera en gimbal van de DJI Mini 2 SE
De camera van de DJI Mini 2 SE levert scherpe foto’s en stabiele video’s af, maar is wel wat fragiel.

Conclusie

Het is leuk dat ik de drone altijd bij me kan hebben tijdens een vakantie, maar het is altijd een afweging of ik kan vliegen, bijvoorbeeld vanwege andere mensen in de omgeving. Over het algemeen was ik erg tevreden met deze drone. Het compacte formaat is erg handig, vooral voor draagbaarheid. Voor nu biedt de DJI Mini 2 SE voldoende functionaliteiten. Ik raad wel aan om een paar extra accu’s bij te bestellen, of meteen voor de Fly More Combo te gaan.

De drone vliegt erg stabiel, zeker vergeleken met de goedkopere drones die ik vroeger had. Maar je moet wel even oefenen om alles goed in de vingers te krijgen. De foto’s zijn van goede kwaliteit, erg scherp en met veel details. Op het maken van vloeiende videobeelden moet ik nog oefenen, maar dit is zeker mogelijk met deze drone.

Echter, de gimbal en camera zijn erg fragiel. Op een gegeven moment raakte de gimbal zelfs vast, mogelijk door een zandkorrel. Daarom is het belangrijk om voorzichtig met de drone om te gaan. Een iets robuuster en groter ontwerp zou welkom zijn. Ik neem de drone tot nu toe altijd mee in het bijgeleverde doosje in mijn fototas.

Bekeken uitvoering: DJI Mini 2 SE – € 345,- bij Bol.com of Cameranu

Aanbevolen uitvoering: DJI Mini 2 SE Fly More Combo – € 489,- bij Bol.com of Cameranu

Bestel bij bol.com

DJI Mini 2 SE – features en specificaties

 • Startgewicht: <250 gram
 • Maximale vliegtijd: 31 minuten (onder ideale omstandigheden)
 • Maximaal bereik: 6 km (zonder obstakels)
 • Max. windsnelheid: 5 Bft
 • Sensor : 1/2.3” CMOS
 • Fotoresolutie: 12 megapixels
 • Fotoformaat: JPG en RAW
 • Opnamemodi: Still, Interval, Bracketing
 • Panoramamodi: Sphere, 180°, Wide Angle
 • Videoresolutie: 2,7K
 • Controller: DJI RC-N1
 • Intern geheugen: nvt
 • Obstakeldetectie: nvt
 • Geheugenkaartslot: microSD
 • Cx-label: nvt (mag gebruikt worden in Open subcategorie A1)
 • Vliegbewijs: Niet vereist
 • Registratie: Vereist

(ervaringen en dronefoto’s: Harry V. – tekst, voorbeeldvideo en productfoto’s: Wiebe de Jager)

Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI Mini 2 SE
Author Rating
41star1star1star1stargray
Product Name
DJI Mini 2 SE
Price
EUR 349
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “DJI Mini 2 SE review: ideale low-budget vakantiedrone

 • Hallo Wiebe, mooi en gedetailleerde weergave van hetgeen we besproken en in de praktijk geoefend hebben. Leuk stuk, hier zullen vele nog zoekende en net begonnen drone liefhebbers goed mee uit de voeten kunnen. Succes

  Beantwoorden
 • Jan de Bloois

  Goed review. Harry schrijft: “Ik ben van plan om videoclips te monteren, maar ben nog op zoek naar geschikte software voor mijn laptop.’ Als Harry een Tablet heeft, bijvoorbeeld een iPad, kan ik hem LumaFusion aanraden. Sinds kort is hier ook een Android versie van. Wil je met een simpel programma, dan zou je eerst met iMovie kunnen starten, dit is gratis. Als je later meer creatieve mogelijkheden wilt, kun je altijd nog overstappen naar LumaFusion. Dit kost slechts 33 euro. Liggen je aspiraties nog hoger, dan is Final Cut Pro of DaVinci Resolve misschien iets voor Harry, maar daar is wel een ‘stevige’ computer voor nodig.

  Beantwoorden
 • Dank je wel Jan, voor je input. Ga het zeker onderzoeken. Ben nog even in de zoekmodus, vwb een stevige laptop. Heb al het eea geprobeerd op huidige aanwezige laptop, maar die kan het echt niet aan.

  Beantwoorden
 • Heb de mini 2se ook omdat ik eerst wou ondervinden hoe het mij zou bevallen. Tot nu toe erg goed. Het om 360 graden foto’s maken en te bekijken met de kartonnen Google 3d bril die ik nog had is fantastisch. Het programma wat ik hiervoor gebruik is de Google foto Cloud. Het is vergelijkbaar met streetview maar dan bekijk je je eigen opnames 360. Je moet overal achter komen het is niet moeilijk. Geen obstacle avoidance dus uitkijken. Ik vind het een geweldige machine voor de prijs om mee te beginnen.

  Beantwoorden
 • Heb erg veel plezier van deze dji Mini 2 se. Als er een boom in de weg staat vliegt ie erin dus je moet zelf ingrijpen. De 360⁰ panorama foto’s vind ik geweldig. Je kan om je heen kijken met het Google kartonnen brilletje waar je je smartphone in plaatst. Ik vind het wel lastig om de drone te kalibreren zodat de horizon weer altijd vlak is. Met maximaal 10 meter per seconde wind vangt de gimbal bewegingen erg goed op. Het is wel belangrijk om de weersomstandigheden in de gaten te houden mist en wind regen en zelfs GPS verstoringen maken dat je niet kunt vliegen. Ga voor de Combo maakt niet te fout die ik gemaakt heb.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier