Review

DJI Inspire 3 review: cinematografische powerhouse maakt belofte waar

De DJI Inspire-serie heeft altijd de lat hoog gelegd als het gaat om professionele luchtfotografie en -videografie. Met de introductie van de Inspire 3 zegt DJI opnieuw een revolutie teweeg te brengen in deze branche. In deze review zullen we de kenmerken en verbeteringen van de drone verkennen. Is de DJI Inspire 3 inderdaad de nieuwe standaard geworden voor veeleisende beeldmakers?

Introductie

Deze review werd mede mogelijk gemaakt door Aeriallive

Wie als dronepiloot indruk wil maken op (potentiële) klanten, doet er goed aan om een Inspire mee te nemen tijdens een shoot. Het systeem ziet er zo indrukwekkend en professioneel uit, dat je nog geen meter hoeft te vliegen om het eerste vertrouwen te winnen. Dat was al zo sinds het verschijnen van de eerste Inspire in 2014. En dit zal zo blijven met de derde generatie Inspire, die DJI onlangs introduceerde.

De DJI Inspire 3 is bedoeld voor professionele beeldmakers. Het is niet bepaald een drone waar je hobbymatig mee gaat vliegen – uitzonderingen daargelaten. Om maar met de deur in huis te vallen: met de Inspire 3 kun je niet zoveel in de Open categorie. Bovendien is het prijskaartje – startend vanaf 15.000 euro – niet echt aanlokkelijk voor recreatieve dronevliegers. Meer nog dan bij de Inspire 1 en 2 is de DJI Inspire 3 bedoeld voor high-end videoproductie en fotografie.

Drones uit de Inspire-serie maken altijd een professionele indruk.

Wat heeft de DJI Inspire 3 te bieden? Ten eerste een heel nieuw camerasysteem, de Zenmuse X9 Air. Deze heeft een lichtgevoelige fullframesensor welke kan filmen in maximaal 8K-resolutie. Het goede nieuws is dat ‘oude’ X7-lenzen gebruikt kunnen blijven worden. Het slechte nieuws is dat de camera geen cropfactor heeft, waardoor je misschien nieuwe lenzen zult moeten bijkopen, als je gaat upgraden vanaf een Inspire 2 met Zenmuse X7.

Andere nieuwigheden betreffen de sterk verbeterde DJI RC Plus controller, met een luxueus bemeten display en de nodige fysieke controls. Verder biedt de Inspire 3 obstakeldetectie rondom. De vliegtijd is wat langer geworden, en dankzij een nieuwe Waypoint Pro-functie en de toevoeging van RTK GPS is het mogelijk om shots met zeer hoge nauwkeurigheid te herhalen. De FPV-camera voor de dronepiloot is veel lichtgevoeliger geworden en biedt meer houvast tijdens dual operator-missies.

De Zenmuse X9 Air is dankzij de DL mount ook geschikt voor ‘oude’ Zenmuse X7-lenzen.

Eerste indruk

De eerste indruk begint bij de verpakking. Net zoals bij de Inspire 2 is de doos waarin de DJI Inspire 3 wordt geleverd ook meteen de transportkoffer. Deze is een stuk groter dan die van de I2 en ook wat minder handig in gebruik, omdat het deksel met scharnieren vastzit aan het onderste deel. De rolwieltjes zijn dan wel weer een welkome toevoeging. De koffer biedt plaats aan de Inspire 3, 2x de RC Plus, accu’s, charger en nog wat accessoires.

Bij het neerzetten van de Inspire 3 op een vlakke ondergrond valt meteen op dat de drone veel hoger op zijn voorpoten staat. Dit is met een goede reden, namelijk om meer ruimte te scheppen voor de gimbal. Bij de I2 wilde de lens nog weleens de grond raken, dat is bij de I3 niet meer het geval. Het geeft de drone een markant uiterlijk: hij lijkt een beetje op een bidsprinkhaan. Het totaalgewicht van de drone (dus inclusief gimbal en accu’s) is vrijwel onveranderd: net geen 4 kg.

De DJI Inspire 3 staat hoger op zijn voorpoten, om meer ruimte te bieden aan de gimbal.

Het afwerkingsniveau van de drone is hoog. Er is geen voelbare speling en nergens zie je fragiele onderdelen of losse draden zitten. DJI heeft hoogwaardige materialen toegepast, wat resulteert in een stevig chassis. Net zoals bij zijn twee voorgangers zal de Inspire 3 na het opstijgen zijn landingsgestel omhoog bewegen, om zodoende vrij zicht te garanderen voor de camera. Het schroefmechanisme om dat mogelijk te maken heeft zich in de loop der jaren ruimschoots bewezen.

Het schroefmechanisme van de DJI Inspire 3 zorgt voor het intrekken van het landingsgestel.

De drone wordt aangedreven door een nieuw type accu (TB51). Je kunt dus geen oude I2-accu’s meenemen. De accu’s worden paarsgewijs in de drone geplaatst en zijn hot-swappable. De meegeleverde oplader biedt plaats aan in totaal 8 accu’s, maar daarvan worden er steeds slechts 2 tegelijk opgeladen. Het opladen gaat gelukkig wel vrij vlot.

Andere opvallende zaken betreffen de ‘oogjes’ rondom; het betreft kleine groothoekcamera’s die de omgeving in de gaten houden en de obstakeldetectie rondom mogelijk maken. De SSD voor de opslag van beelden moet nu in een slot aan de bovenzijde worden geplaatst. De propellers zijn nu inklapbaar en kunnen blijven zitten als je de drone in de transportkoffer opbergt.

Het SSD-slot is nu toegankelijk vanaf de bovenzijde van de drone.

Een nieuwe feature die niet zichtbaar is vanaf de buitenkant betreft de toevoeging van RTK GPS. RTK staat voor real-time kinematic, en zonder in al te veel detail te treden gaat het om een correctiesignaal voor GPS, waardoor de drone veel nauwkeurig zijn positie kan bepalen. Om gebruik te maken van het RTK-correctiesignaal moet je wel een simkaart plaatsen van een RTK-provider, of gebruik maken van het optionele D-RTK 2 Mobile Station.

Dankzij RTK GPS is de Inspire 3 in staat om geprogrammeerde vliegbewegingen zeer nauwkeurig te herhalen. Dat maakt geavanceerde crane-, dolly- en slidershots mogelijk. Het voordeel is dat de camera onafhankelijk van de drone bediend kan worden.

De vernieuwde FPV-camera biedt een heldere blik in voorwaartse vliegrichting, ook bij weinig licht.

Camerasysteem

Een van de grootste vernieuwingen die de Inspire 3 met zich meebrengt betreft de Zenmuse X9 Air 8K-camera. Deze camera is gebaseerd op een fullframesensor met een resolutie van maar liefst 35,4 megapixels. De X9 Air is afgeleid van de Zenmuse X9 van de Ronin 4D, maar helaas zijn de gimbals niet uitwisselbaar.

Voor het bevestigen van lenzen is de door DJI ontwikkelde DL-mount toegepast. Dat betekent dat lenzen voor de Zenmuse X7 ook gebruikt kunnen worden in combinatie met de X9. De 16mm-variant is alleen niet bruikbaar bij fullframe-opnamen, in verband met de veranderde cropfactor. Om diezelfde reden is de 50mm ineens een stuk minder tele. In de toekomst komt DJI met een 85mm prime. En bij gebruik van de 24mm lens is er flink wat barrel distortion waar te nemen (gekromde horizon). Dit treedt zowel op bij foto’s als bij video’s.

Het hart van de Zenmuse X9 Air wordt gevormd door een 8K-sensor.

DJI’s nieuwste beeldverwerkingssysteem, CineCore 3.0, ondersteunt interne opnames tot 8K/25fps in CinemaDNG-video en 8K/75fps in ProRes RAW, bij een beeldverhouding van 2,4:1. In de S&Q-modus ondersteunt de X9-8K Air interne opname van maximaal full-frame 4K/120fps ProRes RAW-video zonder crop.

De camera heeft een EI 800/4000 dual native ISO bij full-frame opnamen tot 29,97p. De dubbele native ISO verandert in EI 320/1600 bij opnamen in volledig frame met framerates boven 29,97p. Het beschikbare EI-bereik is EI 200 tot 12800, en de Inspire 3 heeft volgens DJI een dynamisch bereik van 14+ stops.

De beeldkwaliteit van de Zenmuse X9 Air is zonder meer indrukwekkend te noemen, en een stap voorwaarts vergeleken met de Zenmuse X7. De detaillering is ongekend en kleurschakeringen verlopen zeer genuanceerd. Ook bij schemerlicht zijn de opnamen van hoge kwaliteit, met weinig ruis. De mogelijkheid om in 8K te kunnen filmen is echt een game changer.

Helaas moet je nog aanvullend in de buidel tasten om echt het uiterste uit het camerasysteem te halen. Wie wil kunnen filmen in de hoogwaardige formaten ProRes RAW of CinemaDNG moet de DJI Inspire 3 RAW-licentie aanschaffen. Dat kost nog eens duizend euro.

Zenmuse X9 Air met 24 mm lens (klik voor vergroting):

Zenmuse X9 Air met 50 mm lens (klik voor vergroting):

Videofragment (8K, 25 fps):

Bediening

Voor de bediening van de Inspire 3 gebruik je de meegeleverde DJI RC Plus. Het gaat om een forse controller, die je eigenlijk altijd in combinatie met de schouderband wilt gebruiken. De controller biedt een royaal 10” display, welke een zeer helder beeld biedt, maar bij fel zonlicht nog altijd lastig is af te lezen.

Het beeld komt dankzij het O3-protocol zonder noemenswaardige vertraging en in hoge resolutie door. Live broadcasting behoort ook tot de mogelijkheden, dankzij de HDMI-output. Eindelijk kan er live beeld vanuit de drone in 1080p HD-resolutie worden afgetapt. Wel heeft de Inspire 3 soms last van interferentie, zeker in omgevingen met veel obstakels en storingsbronnen. Het beeld valt niet weg, maar komt dan verstoord door. De oriëntatie van de drone speelt daarbij ook een rol.

De DJI RC Plus biedt een groot 10” display en de nodige fysieke bedieningsorganen, maar is in fel zonlicht moeilijk af te lezen.

De RC Plus biedt veel fysieke buttons, die snel toegang geven tot de belangrijkste instellingen. Denk aan het aanpassen van de ISO of het veranderen van de diafragmawaarde. Ook kun je snel schakelen tussen FPV-view, camerabeeld en kaartweergave.

Het is ook mogelijk om de Inspire 2 met twee RC Plus controllers te besturen, in een dual operator setup. Handig is dat de tweede controller niet meer in de buurt van de primaire controller hoeft te zijn. Goed om te vermelden is dat de DJI Inspire 3 ook gekoppeld kan worden aan andere DJI Pro video-accessoires zoals de High-Bright Remote Monitor, Master Wheels, Ronin 4D hand grip combo en de DJI Pro transmitter.

Wie nog een derde scherm wil toevoegen naast de 2 controllers, bijvoorbeeld een extra afkijk voor een klant, DoP of regisseur, moet zich realiseren dat deze monitor dan via een HDMI-kabel aan de controller van de camera-operator verbonden moet worden. Het is dus niet mogelijk om nog een derde draadloze monitor aan het systeem te koppelen.

De DJI Inspire 3 kan ook gebruikt worden met andere DJI Pro-accessoires, zoals de Remote Monitor en Ronin 4D hand grips.

Vlieggedrag

Direct na het opstijgen valt op dat de DJI Inspire 3 aanmerkelijk stiller is dan zijn voorganger. De propellers zijn groter geworden, waardoor de motoren minder snel hoeven te draaien. De propellerbladen zijn trouwens inklapbaar, waardoor deze tijdens het transport kunnen blijven zitten.

De vliegtijd is iets omhoog gegaan, zeker ten opzichte van een Inspire 2 met Zenmuse X7. Je haalt makkelijk 20-25 minuten op een acculading. De accu’s laden lekker snel op, in een half uur zijn ze weer op ca. 90% capaciteit. De drone reageert wat strakker op stuurcommando’s. Wel is de drone door zijn omvang nog altijd wat gevoeliger voor (zij)wind dan bijvoorbeeld een Mavic 3.

Bij het landen zorgt de obstakeldetectie soms voor problemen. Zodra er een obstakel wordt gedetecteerd (zoals een boom die in de buurt staat, of de piloot) reageert de drone niet meer op alle stickinputs. Daardoor wil de Inspire 3 in sommige gevallen niet eens landen, zelfs als dat wel mogelijk is. Je kunt de functie uitschakelen, maar echt handig is dit niet.

De propellers van de DJI Inspire 3 zijn inklapbaar, handig tijdens transport.

Nieuwe functies

Naast alle verbeteringen op het gebied van vlieg- en cameraprestaties biedt de DJI Inspire 3 ook een aantal nieuwe functies die cinematografen zullen aanspreken, namelijk Waypoint Pro en Spotlight Pro. Waypoint Pro stelt je in staat om routes in te programmeren en die vervolgens met centimeterprecisie te herhalen, dankzij RTK GPS. DJI noemt dat Repeatable Routes. De camera kan ondertussen vrijelijk worden bewogen. Ook is het mogelijk om de vliegsnelheid van de drone ieder moment aan te passen. Met 3D Dolly kan een crane, cablecam, of dolly worden gesimuleerd.

Een andere aansprekende functie is Spotlight Pro. Deze functie stelt de gebruiker in staat om de camera automatisch een persoon, voertuig of boot te laten volgen om zodoende dynamische actieshots te maken zonder dat er per se een extra camera-operator nodig is.

Ten behoeve van omnidirectionele obstakeldetectie is de DJI Inspire 3 rondom voorzien van optische sensoren.

Conclusie

De DJI Inspire 3 biedt op vrijwel alle fronten vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger. De camera zet een nieuwe standaard op het gebied van professionele beeldproductie. De vliegtijd is langer geworden. De controller is fijner in gebruik. De videotransmissie is sterk verbeterd. De kans op crashes is wat kleiner geworden dankzij de nieuwe obstakeldetectie rondom. De drone vliegt stiller en reageert strakker op stuurcommando’s.

Nadelen zijn er ook. Ten eerste heeft de DJI Inspire 3 een heftig prijskaartje. Je zult als operator heel wat klussen moeten binnenhalen (of je tarieven moeten verhogen) om deze drone terug te verdienen. Ook zul je moeten investeren in nieuwe accu’s en mogelijk wat extra lenzen, in verband met de veranderde cropfactor. Als je nog geen X7-lenzen hebt liggen en je wilt profiteren van de mogelijkheid om verschillende lenzen te monteren, dan kijk je aan tegen een investering van minimaal 20.000 euro. Daar komt nog eens 1.000 euro bij als je ook de RAW-licentie wilt hebben.

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden bij aanschaf is dat de DJI Inspire 3 is voorzien van een C3-label. Dat betekent dat de drone in de Open categorie alleen in subcategorie A3 gebruikt mag worden, op ruime afstand van mensen, bebouwing en wegen. Dat maakt de bruikbaarheid van de drone in de Open categorie minimaal. Je zult dus werk moeten maken van een operationele autorisatie voor de Specific categorie als je de Inspire 3 zinvol wilt inzetten, met alle kosten en administratieve rompslomp van dien.

Met dank aan Jorrit Pit van Aeriallive voor zijn bijdrage aan deze review.

Prijs en beschikbaarheid

De DJI Inspire 3 is onder andere te koop bij Cameranu, in de volgende configuraties:

DJI Inspire 3 drone -> €14.999,-
DJI Inspire 3 drone + DJI DL 18mm f/2.8 LS ASPH Lens -> €16.249,-
DJI Inspire 3 drone + DJI DL 24mm f/2.8 LS ASPH Lens -> €16.249,-
DJI Inspire 3 drone + DJI DL 35mm f/2.8 LS Asph Lens -> €16.249,-
DJI Inspire 3 drone + DJI DL 50mm f/2.8 LS Asph Lens -> €16.149,-
DJI Inspire 3 drone + DJI DL 18/24/35/50mm f/2.8 LS ASPH objectief kit -> €19.999,-

Belangrijkste specificaties

 • Gewicht incl. camera en accu’s: 4 kg
 • Vliegtijd: maximaal 28 minuten
 • Video: 8K/25fps CinemaDNG, 8K/75fps Apple ProRes RAW, 4K/120fps Apple ProRes RAW
 • Fotoresolutie: 44,7 megapixels
 • Dual Native ISO 800/4000
 • 80° Tilt Boost of 360° Pan Dual Configurations
 • Hoog dynamisch bereik van 14+ Stops
 • 1/1.8-inch ultragroothoek night-vision FPV-Camera
 • Centimeternauwkeurige RTK positionering en Waypoint Pro
 • O3 Pro videotransmissie met Dual-Control
 • DL mount lensvatting
 • C3-label voor operaties in Open subcategorie A3

Voordelen

 • Flinke vooruitgang qua beeldkwaliteit
 • Drone staat hoger op z’n poten (gimbal meer ruimte)
 • Vliegt stiller, stabieler en langer
 • Videoconnectie veel stabieler
 • Obstakeldetectie rondom
 • RC Plus werkt erg fijn
 • FPV-camera goed bruikbaar, ook in het donker
 • Dual operator: slave controller hoeft niet meer dichtbij master controller te blijven
 • Koppelbaar aan andere DJI Pro video-accessoires
 • RTK GPS voor extra nauwkeurige positionering

Nadelen

 • Flinke investering en daardoor hoge afschrijving
 • Display van RC nog steeds lastig af te lezen in volle zon
 • 50mm lens minder tele ivm wegvallen cropfactor
 • 24mm lens vertoont barrel distortion
 • 16mm lens niet bruikbaar bij fullframe-opnamen
 • Obstakeldetectie erg gevoelig, zorgt soms voor problemen bij landen
 • Acculader laadt slechts 2 accu’s tegelijk
 • Koffer is een stuk groter dan de I2-koffer en minder handig in gebruik
 • Niet breed toepasbaar in de Open categorie vanwege het C3-label
 • Derde monitor kan alleen bedraad worden aangesloten
 • Codec voor CinemaDNG / ProRes RAW vergt aanvullende licentie
 • Beeld raakt soms verstoord in bebouwde omgeving
DJI Inspire 3
Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI Inspire 3
Author Rating
51star1star1star1star1star
Product Name
DJI Inspire 3
Price
EUR 14999
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier