Gerucht

DJI lijkt groeiende markt voor delivery drones te gaan betreden

Het lijkt erop dat marktleider DJI van plan is om de groeiende markt voor delivery drones te betreden. Op Twitter is een korte promovideo opgedoken van een multirotordrone die het predikaat ‘Delivery’ draagt. Volgens de eerste geruchten kan de drone maximaal 40 kg aan goederen vervoeren en is de drone standaard voorzien van een noodparachute.

DJI Delivery

Naast onderstaande korte video die gedeeld werd door DJI-watcher @Quadro_News is op de Chinese website 大疆.com is een nieuwsbericht verschenen over het nieuwe label DJI Delivery. Volgens de geruchten zal DJI spoedig met een kant en klare oplossing voor dronebezorging komen. De aankomende DJI delivery drone zou in staat zijn om goederen tot 40 kg te vervoeren, afhankelijk van het aantal bevestigde accupakketten. Bij een payload van 20 kg zou het maximale bereik 20 km bedragen.

Ten behoeve van de veiligheid zal de DJI delivery drone voorzien zijn van obstakeldetectie, redundant uitgevoerde kritische systemen en een noodparachute als standaard. De drone heeft naar verluidt een IP-55 rating. Dat wil zeggen dat de DJI delivery drone ook tijdens een flinke regenbui kan vliegen. Om vluchten op afstand te kunnen overzien, is er sprake van een FPV-camera en O3+4G-connectiviteit. Voor wat betreft de aandrijving ziet het ernaar uit dat de drone wordt aangedreven door acht motoren, in een X4-configuratie.

Voor de missieplanning zou DJI komen met een speciaal cloudplatform. En verder komt er een speciaal voor goederentransport ontwikkelde container, die met diverse interfaces kan worden uitgerust en eenvoudig verwisseld kan worden.

Dronebezorging in opmars

Drone delivery of dronebezorging verwijst naar het gebruik van onbemande luchtvaartuigen om pakketten, goederen of andere items van de ene locatie naar de andere te vervoeren. Drones nemen de plaats in van traditionele bezorgmethoden, zoals voertuigen of menselijke koeriers. En dan gaat het echt niet alleen om nuttige en  spoedeisende zaken zoals donorbloed of speciale medicatie, maar ook om meer mondaine goederen zoals verse cappuccino’s en maaltijden.

Het proces omvat het plaatsen van een bestelling, het verpakken van het item, het laden van de drone, het plannen van de vlucht, het opstijgen en vliegen naar de bestemming, de levering, de terugkeer en het weer opladen van de drone. Dronebezorging biedt voordelen zoals snellere bezorgtijden en betere toegang tot afgelegen gebieden, maar er zijn ook uitdagingen op het gebied van regelgeving, veiligheid en acceptatie.

In de afgelopen jaren hebben diverse partijen zich gestort op dronebezorging, waaronder Amazon, Google-zusterbedrijf Wing en het Ierse bedrijf Manna Drone Delivery. Van de kant van marktleider DJI bleef het echter opmerkelijk stil. Mogelijk wachtte het bedrijf af hoe de markt zich zou gaan ontwikkelen, om toe te slaan zodra de tijd rijp is.

Verschillende bronnen suggereren dat de wereldwijde markt voor dronebezorging in de komende jaren aanzienlijk zou kunnen groeien. Schattingen variëren, maar sommige voorspellingen suggereren dat de markt tegen 2027 een waarde van meerdere miljarden dollars kan bereiken. De groei wordt aangedreven door de toenemende vraag naar snellere bezorging, de mogelijkheid om afgelegen gebieden te bereiken en de potentiële kostenbesparingen die dronebezorging met zich meebrengt.

Aankondiging aanstaande

Als het gerucht klopt, zal DJI deze week nog met een aankondiging komen van dit nieuwe drone delivery-systeem. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze nieuwe drone wordt ontvangen. Mogelijk dat de markt voor drone delivery een nieuwe impuls krijgt nu marktleider DJI op het punt staat om een kant en klaar systeem te introduceren.

Daar staat tegenover dat er op het vlak van veiligheid, privacy en verstoring nog een hoop werk te verzetten is om dronebezorging realiteit te maken in landen als België en Nederland.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier