Achtergrond

10 onmisbare drone-accessoires voor op vakantie

De zomervakantie is voor een groot deel van Nederland aangebroken. Hoog tijd dus om na te denken over je paklijst met handige accessoires om mee te nemen als je van plan bent om te gaan dronen in den vreemde. Onderstaande tips helpen je niet alleen om het uiterste uit je drone te halen, maar ook om veilig en verantwoord te vliegen. Fijne vakantie en vlieg veilig!

1. Extra accu’s

Een van de grootste beperkingen van drones is de beperkte vliegtijd van de accu. Niets is frustrerender dan op een prachtige locatie te zijn en je vlucht abrupt te moeten beëindigen vanwege een lege batterij. Daarom is het altijd een goed idee om reserve-accu’s mee te nemen. Door extra accu’s bij de hand te hebben, kun je langer vliegen en je vakantiebeelden vastleggen zonder onderbrekingen. Soms kun je je drone-accu’s in combinatie met een charging hub ook gebruiken als powerbank om onderweg je telefoon of tablet op te laden; extra handig dus.

Bestel extra drone-accu’s bij Cameranu

2. Draagtas of rugzak

Om je drone veilig te vervoeren tijdens je vakantie, is een draagtas of rugzak van essentieel belang. Investeer in een stevige en goed gevoerde tas die speciaal is ontworpen voor jouw drone-model. Hiermee bescherm je je drone tegen stoten, stof en andere schade terwijl je onderweg bent. Een goede draagtas biedt ook voldoende ruimte voor extra accessoires, zoals de hierboven genoemde accu’s, reservepropellers en filters. Wil je je drone echt goed beschermd hebben? Kies dan voor een koffer.

Bestel draagtas, koffer of rugzak bij Bol.com | Cameranu

3. Zonnekap voor je scherm

Wanneer je buiten vliegt, kan fel zonlicht je scherm overbelichten en het moeilijk maken om de live videofeed te zien. Een zonnekap voor je smartphone of tablet (monitor hood) is een handig accessoire om dit probleem op te lossen. Deze eenvoudige maar effectieve accessoire blokkeert direct zonlicht en vermindert reflecties, waardoor je een duidelijk zicht hebt op je beeldmateriaal. Dit verbetert niet alleen je vliegervaring, maar helpt ook bij het maken van nauwkeurigere opnames.

Bestel zonnekap bij Bol.com | Cameranu

4. Filters voor de camera

Om adembenemende beelden vast te leggen, zelfs in moeilijke lichtomstandigheden, zijn filters voor de camera van cruciaal belang. Neutral Density filters (ND-filters) verminderen de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt, waardoor je kunt spelen met sluitertijden en de belichting kunt aanpassen. Hierdoor kun je vloeiende videobeelden maken en voorkom je overbelichte opnames. Daarnaast zijn er ook polarisatiefilters (polarizers) die schitteringen en reflecties verminderen, wat resulteert in helderdere en levendigere beelden. Er zijn ook sets te koop met daarin diverse filters.

Bestel filters bij Bol.com | Cameranu

5. Lensdoekjes en blaasbalg

Een goede verzorging van je drone en zijn camera is essentieel voor het behouden van de beeldkwaliteit. Lensdoekjes en een blaasbalgje zijn daarom onmisbaar. Deze accessoires stellen je in staat om stof, zand, vingerafdrukken en andere verontreinigingen veilig en effectief van de lens en andere gevoelige delen van je drone te verwijderen. Door regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat je beelden altijd scherp en helder zijn en de gimbal vrij kan blijven bewegen.

Bestel blaasbalg bij Bol.com | Cameranu

6. Externe harde schijf en/of geheugenkaarten

Het vastleggen van hoogwaardige foto’s en video’s met je drone vereist vaak veel opslagruimte. Om ervoor te zorgen dat je voldoende ruimte hebt om al je opnames op te slaan, is het raadzaam om een externe harde schijf of extra geheugenkaarten mee te nemen. Dit stelt je in staat om onbelemmerd opnames te blijven maken zonder je zorgen te hoeven maken over een volle opslag. Vergeet ook niet om voldoende reserve-opslagcapaciteit mee te nemen voor het geval je de geheugenkaarten moet vervangen of formatteren.

Bestel geheugenkaarten op Bol.com | Cameranu

7. Landingsplatform

Een drone landing pad of simpelweg landingsplatform is een handig accessoire dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar het kan van onschatbare waarde zijn tijdens je vakantie-avonturen. Een landing pad biedt een vlakke, schone en zichtbare landingsplek voor je drone, wat vooral handig is bij het opstijgen en landen op ongelijke of modderige ondergronden. Het beschermt je drone ook tegen mogelijke schade door vuil, zand of kleine stenen die opspatten tijdens het opstijgen of landen. Bovendien fungeert een landing pad als een visueel referentiepunt, waardoor je nauwkeuriger kunt landen en je drone gemakkelijker kunt lokaliseren. Kies voor een opvouwbare en draagbare landing pad die gemakkelijk in je drone-rugzak past, zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen en altijd een veilige en stabiele landingsplek hebt.

Bestel drone landing pad op Bol.com | Cameranu

8. Reservepropellers

Propellers zijn kwetsbare onderdelen die gemakkelijk kunnen beschadigen bij een onverwachte crash, botsing of zelfs bij het opstijgen en landen op ruw terrein. Door reservepropellers mee te nemen, ben je voorbereid op het geval er een propeller beschadigd raakt tijdens je reis. Het vervangen van een kapotte propeller ter plaatse kan ervoor zorgen dat je je dronevluchten kunt voortzetten zonder onderbrekingen en teleurstellingen. Zorg ervoor dat je reservepropellers aanschaft die compatibel zijn met jouw drone-model en bewaar ze veilig in je draagtas of rugzak. Je kunt er eventueel voor kiezen om speciale ‘low noise’ propellers te bestellen.

Bestel propellers bij Cameranu

9. Brandplaatje op de drone

Als je in een EU-land gaat vliegen met je drone, ben je wettelijk verplicht om je exploitantnummer zichtbaar aan te brengen op je drone. Je kunt hiervoor een mooi aluminium brandplaatje laten maken. Verstandig is om hier ook meteen je contactgegevens op te laten zetten. Mocht je je drone kwijtraken, bijvoorbeeld als gevolg van een fly-away, dan kan een eventuele vinder eenvoudig contact met je opnemen. Heb je nog geen exploitantnummer? Vraag die dan eerst aan bij de RDW (Nederland) of de FOD Mobiliteit (België).

Bestel brandplaatje bij Bol.com

10. Dronebewijs op pasje

Beschik je over een digitaal dronebewijs voor Open A1/A3, of misschien wel voor A2? Dan kun je deze het beste uitprinten en bij je houden als je gaat vliegen, mocht je aangesproken worden door een handhaver. Netter is om een mooi pasje te laten maken, die je kunt bewaren in je portemonnee. Dat ziet er meteen ook een stuk officiëler uit. Er zijn diverse aanbieders die dit voor je kunnen regelen.

Bestel dronebewijs op pas bij Prijshoek.nl | Dronepasje.nl

Tot slot… veel vliegplezier!

Met deze tips voor accessoires, waaronder reserve-accu’s, draagtas of rugzak, filters, en een externe harde schijf of geheugenkaarten, ben je goed uitgerust om je drone-ervaring op vakantie naar een hoger niveau te tillen. Deze accessoires helpen je niet alleen bij het beschermen en onderhouden van je drone, maar bieden ook extra zekerheid om het meeste uit je vluchten te halen. Veel plezier met het verkennen van je vakantiebestemming vanuit de lucht!

NB. Dronewatch verkoopt zelf geen producten. De link leiden je naar leveranciers van de betreffende producten. Wij ontvangen mogelijk een kleine commissie voor geplaatste bestellingen. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “10 onmisbare drone-accessoires voor op vakantie

 • Check, check en…check!
  Alle punten die je benoemt in het artikel zijn een standaard checklist die ik iedere vakantie hanteer.
  Tip: ik heb een flightsheet gemaakt met mijn gegevens, verzekering, rdw exploitatie nummer, type drone en gewicht en vooral mijn recreatieve doelen. Ik ga naar Frankrijk en heb deze dan ook in de Franse taal uitgeprint en zit standaard in mijn rugtas.

  Allen een prettig vakantie gewenst!

  Beantwoorden
 • Binnen de EU gelden de EU eisen, maar meestal wordt er in elk land een (nog meer beperkend) sausje overheen gegoten. Download voor je gaat de drone app voor dat land!

  Voor je buiten de EU op vakantie gaat is het zeer verstandig om te kijken wat de lokale drone bepalingen zijn! En ook hier de lokale app vinden en installeren en soms is, met name voor drones vanaf 250g, een registratie en/of certificering verplicht. Ook altijd een lokaal SIM kaartje kopen.

  Hier een kort overzichtje voor zover mijn kennis reikt:
  * Duitsland: daar geldt de app Droniq – vliegen binnen de bebouwde kom is zeer beperkt! Metalen ID plaatje is ook verplicht.
  * UK: app Drone Assist en je moet vooraf registreren, ook <250g! EU vliegbewijs geldt niet in de UK, hoewel de eisen nagenoeg identiek zijn.
  * USA: app B4UFLY en vooraf on-line TRUST test doen. Voor alles vanaf 250gr is registratie en lokale certificering verplicht.
  * Canada: app NAV Drone (alleen lokaal de downloaden), <250 gram geen probleem, daarboven: certificering en registratie verplicht.
  * Thailand: drone 2 x registreren en verzekeringseisen – is in de praktijk onmogelijk, maar de politie neemt het niet zo nauw daar (lees: nog nooit een probleem gehad). Ik heb wel in het Thais en Engels een kopie van de wetgeving bij me.

  Het zou overigens goed zijn als dat voor alle landen ergens kort en bondig samengevat te vinden zou zijn…

  Beantwoorden
  • Bedankt voor de informatie.
   Frankrijk heeft redelijk dezelfde regels dan wel richtlijnen. Ik heb inderdaad de site voor desbetreffend land als startpagina opgeslagen. De zones zijn iets anders . Donker geel niet hoger vliegen dan 50 meter, geel niet hoger dan 100 meter. Rood uiteraard niet toegestaan en verder hetzelfde als in ons landje. Vertaler app erbij is raadzaam aangezien de Fransen echt alles in hun eigen taaltje zetten.

   Beantwoorden
 • Mark Vermaat

  Ik heb op het sd kaartje in de drone een tekstbestandje staan met mijn contact gegevens voor het geval de drone crasht en door mij niet gevonden wordt.

  Beantwoorden
  • Hey, dat is zeker een goede tip Mark!
   Ik ga deze meenemen in mijn checklist.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier