Incident

Honderden drones landen in rivier tijdens droneshow in Melbourne

Tijdens een droneshow voorafgaand aan de voetbalwedstrijd van de Australische vrouwenvoetbalclub Matildas tegen een team van Frankrijk vrijdagavond in het Marvel Stadium in Melbourne zijn honderden drones door een storing naar beneden gekomen en in de Yarra River beland. Daarbij raakte niemand gewond. Inmiddels is een onderzoek opgestart naar de mogelijke oorzaak.

Uit formatie

Op video’s die op sociale media zijn geplaatst, is te zien hoe honderden drones uit formatie gaan en knipperend in het water bij Docklands belanden. De storing deed zich voor vlak voor de vriendschappelijke wedstrijd van de Matildas tegen Frankrijk, een oefenwedstrijd ter voorbereiding op het FIFA Wereldkampioenschap voor vrouwen dat donderdag van start gaat.

In een persbericht voorafgaand aan het evenement had de regering van Victoria aangekondigd dat 500 drones de lucht zouden verlichten gedurende 10 minuten, “met een reeks boodschappen en afbeeldingen ter ondersteuning van onze Matildas”. Tourismebureau Visit Victoria heeft bevestigd dat er een onderzoek is gestart naar het incident en dat hen is gemeld dat er een technische storing heeft plaatsgevonden.

350 drones kwijt

De lichtshow werd verzorgd door het Australian Traffic Network, dat eerder al droneshows had georganiseerd voor de State of Origin en het Vivid Festival in Sydney. Directeur Vic Lorusso kon niet bevestigen hoeveel drones in de rivier Yarra zijn beland, maar ongeveer 350 van de 500 apparaten keerden niet terug na de show. Het is nog niet duidelijk wat de technische problemen met de drones heeft veroorzaakt.

Tijdens de show was de ruimte onder de drones niet toegankelijk en het bedrijf heeft zich gehouden aan alle regelgeving van de Civil Aviation Safety Authority, aldus Lorusso.

Automatisch landen

“De drones deden wat ze moesten doen bij een storing of technische glitch, namelijk automatisch landen,” zei hij. “Maar wanneer je boven water vliegt, betekent automatisch landen dat de drones verloren gaan. Natuurlijk is het vervelend voor ons, maar we moeten gewoon de oorzaak achterhalen… maar dat gezegd hebbende, ben ik erg blij omdat iedereen veilig is, en dat is het belangrijkste voor ons.”

Het Australian Traffic Network heeft een team van vijf duikers ingehuurd om enkele van de verdronken drones op zondag uit de rivier te halen, om te helpen bij het onderzoek naar de oorzaak van de storing.

Een aantal drones die opgevist werden uit het water.

Eerdere incidenten

Het is niet voor het eerst dat een droneshow faliekant misgaat. Eind 2022 belandden er eveneens tal van drones in een rivier, tijdens een lichtshow in de Australische stad Perth. Bij dat evenement was een ander bedrijf betrokken.

In 2021 ging het mis bij een droneshow in Shanghai. Ook toen stortten er tientallen drones meer, waarbij sommige drones terecht kwamen op onderdoorvarende schepen, met letsel bij opvarenden tot gevolg.

(bron: The Age)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Honderden drones landen in rivier tijdens droneshow in Melbourne

  • Dit is een duidelijk gevolg van de laserstrepen die werden geprojecteerd.
    Ze hebben een frequentie die de drones hebben gestoord in hun frequentie…..
    Zodra je de strepen in de lucht ziet, vallen er drones in het water.
    Duidelijk genoeg toch?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier