Achtergrond

DJI: ‘Wereldwijd meer dan 1.000 mensen gered dankzij drones’

Volgens dronefabrikant DJI hebben inmiddels meer dan 1.000 mensen wereldwijd hun leven te danken aan de inzet van drones door reddingsdiensten. Sinds 2020 houdt het bedrijf een interactieve kaart bij waarop dronereddingen zijn terug te vinden, de Drone Rescue Map. Op die manier wil DJI onderstrepen dat hun producten een belangrijke maatschappelijke rol vervullen.

Levensreddende technologie

Drones blijken vaak van groot belang te zijn als het gaat om het redden van mensen wiens leven in groot gevaar is. In juli 2022 had een tiener die aan het zwemmen was in de zee aan de oostkust van Spanje moeite om terug te keren naar de kust vanwege de sterke stroming. Een strandwacht gebruikte een drone om een reddingsvest bij de uitgeputte 14-jarige te laten vallen en redde hem van de verdrinkingsdood voordat reddingswerkers hem bereikten.

Een meer ongebruikelijke redding betrof een man die vastzat in de sneeuw in Oregon op afgelegen terrein zonder mobiele telefoonontvangst. Hij bevestigde zijn telefoon aan zijn drone en lanceerde hem in de lucht om een SOS-bericht af te leveren met daarin zijn exacte locatie. Reddingswerkers vonden hem en twee andere mensen en brachten hen in veiligheid.

Een van de meest recente voorbeelden betrof twee wandelaars in de staat New York die bij het vallen van de avond de weg kwijtraakten en reddingswerkers niet naar hun locatie konden leiden omdat de batterij van hun mobiele telefoon bijna leeg was. De UAS-eenheid van de lokale politie-eenheid heeft ze uiteindelijk gevonden met behulp van een drone met thermische camera.

Drone Rescue Map

De Drone Rescue Map van DJI documenteert incidenten waarbij politie, brandweerlieden, reddingsploegen en omstanders drones hebben gebruikt om mensen te redden van gevaar sinds de eerste bekende reddingsactie in 2013. DJI verzamelt drone-reddingen op basis van nieuwsberichten en berichten op sociale media van gezaghebbende bronnen zoals politiebureaus, brandweer en vrijwillige reddingsploegen.

Elk incident wordt ingevoerd op de Drone Rescue Map met de locatie en datum, een korte beschrijving, een link naar het originele verhaal of bericht en een gemakkelijke manier om die incidenten online te delen. De kaart en de telling van DJI bevatten geen incidenten wanneer een drone simpelweg wordt gebruikt als onderdeel van een groter zoekproces; in plaats daarvan moet een drone een persoon in gevaar direct hebben gelokaliseerd, geholpen en/of gered.

“Drones zijn een essentieel instrument om levens te redden voor zoek- en reddingswerkers over de hele wereld, en het is bemoedigend om te zien hoe burgers met drones zich vaak vrijwillig aanmelden om te helpen in kritieke noodsituaties”, zegt Christina Zhang, DJI Senior Director of Corporate Strategy. “Sinds we in 2017 zijn begonnen met het verzamelen van drone-reddingsstatistieken, hebben we het tot onze missie gemaakt om met de wereld te delen hoe belangrijk drone-technologie is voor de mannen en vrouwen die hun leven op het spel zetten om mensen te redden uit levensbedreigende situaties.”

Verhalen delen

“We zijn dankbaar dat civiele drones zoveel mensen over de hele wereld hebben gered”, zegt Adam Welsh, DJI Global Head of Policy. “We doen een beroep op het publiek en andere belanghebbenden in de samenleving om te vertellen hoe drones echt kunnen helpen en dat het beperken van de toegang van reddingsdiensten tot deze technologie – vanwege gebrek aan financiering of om andere redenen – levens in gevaar brengt.”

DJI moedigt het publiek en zoek- en reddingsteams over de hele wereld aan om hun verhalen over drone-reddingen toe te voegen door ze in te dienen via een formulier onder de Drone Rescue Map.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier