Nieuws

Brits politiedroneteam krijgt eigen tv-serie: ‘Sky Coppers’

De Britse televisiezender Channel 4 heeft een nieuw programma gelanceerd: ‘Sky Coppers’. Deze spannende nieuwe serie biedt een uniek kijkje achter de schermen bij het droneteam van de West Midlands Police. Deze toegewijde eenheid zet drones in voor allerlei taken, van het speuren naar inbrekers tot en met reddingsacties. Het is voor het eerst dat een politiedroneteam een eigen tv-serie krijgt.

Verscheidenheid aan taken

De serie – met als motto meet the coppers with tiny choppers – belicht hoe dronetechnologie politieagenten ondersteunt bij hun werkzaamheden. ‘Sky Coppers’ laat de enorme verscheidenheid aan taken zien die dit team uitvoert, variërend van het helpen bij het opsporen van kwetsbare vermiste personen, het zoeken naar vluchtende of verborgen verdachten, tot het speuren naar mogelijke slachtoffers in brandende gebouwen.

West Midlands Police is een politie-eenheid die verantwoordelijk is voor het toezicht op het grootstedelijke graafschap West Midlands in Engeland. Het korps bedient een gebied van 900 km2 met 2,93 miljoen inwoners, waaronder de steden Birmingham, Coventry, Wolverhampton en ook Black Country vallen. In 2020 waren er 6.846 politieagenten, 484 wijkondersteuners en 219 vrijwillige speciale agenten in dienst bij het korps.

Fulltime droneteam

In april 2023 stelde West Midlands Police een fulltime droneteam aan. Het korps benadrukt dat drones niet worden gebruikt voor geheime operaties of surveillance. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van gezichtsherkenning. Ten behoeve van de transparantie beheert het droneteam op Twitter een account waar regelmatig updates worden geplaatst over drone-inzetten.

Met bijna 400 drones die door politiediensten in het hele Verenigd Koninkrijk worden gebruikt, stelt Deputy Assistant Commissioner Laurence Taylor, Drones Lead bij de National Police Chiefs Council, dat drones een uiterst effectief, veilig en kostenefficiënt hulpmiddel zijn om het politiewerk op de frontlinie te ondersteunen.

6 afleveringen

De serie bestaat uit zes afleveringen van elk een uur. De eerste aflevering werd uitgezonden op 11 juli 2023 om 21.00 uur op Channel 4, waarna er elke dinsdag een nieuwe aflevering wordt uitgezonden. Alle afleveringen zijn ook vooruit te kijken op het on-demand platform van Channel 4.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier