Pro

Brandweer Twente laat automatische drone vooruitvliegen naar brand

De Brandweer Twente heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de introductie van een automatische drone voor snelle incidentrespons. Vanaf woensdag 19 juli zal Brandweer Twente als eerste brandweerkorps in Nederland gebruik maken van deze innovatieve technologie. De primeur vindt plaats boven dunbevolkt gebied in de omgeving van Glanerbrug, ten oosten van Enschede.

Dronebox

Brandweer Twente neemt met de introductie van de automatische drone een voortrekkersrol op zich, niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. “We willen voortdurend het brandweervak blijven ontwikkelen, waarbij innovatie een belangrijke pijler is”, aldus Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. “Na de succesvolle implementatie van de drone Argus zijn we nu de eerste in Nederland die vliegt met een automatische drone vanaf Glanerbrug. Hiermee vestigt Enschede zich als dé dronehoofdstad van Europa.”

Het vliegen met de automatische drone wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met het bedrijf Mapture.ai. Ze hebben een ‘drone in de box‘ ontwikkeld, bestaande uit een behuizing waarin de drone klaar staat om op afstand geactiveerd te worden. Zodra het systeem geactiveerd wordt, opent de box automatisch, start de drone op en vliegt deze vooruit naar de locatie van het incident.

Streaming video

De beelden die de drone maakt, worden rechtstreeks gestreamd naar het brandweervoertuig, zodat de brandweerlieden onderweg real-time kunnen meekijken. De drone blijft automatisch op een veilige hoogte vliegen. Na afloop van de missie of wanneer de batterij leeg raakt, keert de drone automatisch terug naar de thuisbasis op het droneplatform van de brandweerkazerne in Glanerbrug.

Martijn Zagwijn, specialist drones bij Brandweer Twente, legt uit hoe deze innovatieve technologie de brandweer helpt om sneller en beter inzicht te krijgen in incidenten: “Door de inzet van deze automatische drone krijgen we sneller een actueel beeld van het incident. De drone zal de brandweerlieden ondersteunen bij de incidentbestrijding, waardoor we gerichter en veiliger kunnen werken en de schade kunnen beperken. Ons doel is om Twente nog veiliger te maken.”

Belangrijke stap

Hoewel vliegen boven stedelijk gebied momenteel beperkingen kent, vormt het feit dat de drone in Glanerbrug en het Euregio bedrijventerrein mag vliegen een belangrijke stap richting toekomstige operaties boven steden. Zagwijn merkt op: “We vliegen onder de vergunning van het bedrijf Mapture. In de komende periode zullen we eerst een aantal testvluchten uitvoeren en kort daarna ook tijdens incidenten operationeel zijn.”

Deze automatische dronevluchten vinden plaats boven dunbevolkt gebied, in atypisch luchtruim, waarbij het gewicht van de drone minder dan 1 kilogram bedraagt. Brandweer Twente heeft een vergunning gekregen die zeer precies is afgestemd met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Momenteel is dit de enige manier waarop BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) operaties op deze manier zijn toegestaan door de ILT. De gebruikte drone is een DJI Mavic 2 Enterprise Advanced, uitgerust met onder andere een groene strobe voor zichtbaarheid en veiligheid.

Veiligheid vergroten

Met deze baanbrekende ontwikkeling versterkt de Brandweer Twente haar positie als innovatieve en vooruitstrevende organisatie. De introductie van de automatische drone zal ongetwijfeld bijdragen aan een snellere en effectievere incidentrespons, met als uiteindelijk doel om de veiligheid in de regio Twente te vergroten. Op de website Van drone naar werkelijkheid geeft Brandweer Twente meer uitleg over het project.

De dronebox staat op het dak van de brandweerkazerne in Glanerbrug.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier