Nieuws

Drones verboden boven Zwarte Cross, F1 Spa-Francorchamps, Tomorrowland

Wie deze zomer zijn drone wil meenemen naar de Zwarte Cross, de Formule 1 op Spa-Francorchamps, of Tomorrowland doet er verstandig aan om zich nog even goed te informeren. Boven de betreffende locaties zijn namelijk tijdelijke no-flyzones ingesteld door de Nederlandse en Belgische autoriteiten. Dit ten behoeve van de veiligheid van het publiek. Wie toch een drone laat vliegen, riskeert inbeslagname en een fikse boete.

Zwarte Cross

Rondom het evenemententerrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde is een TGB (Tijdelijk Gebied met Beperkingen) ingesteld van 20 tot en met 23 juli 2023. In het gemarkeerde gebied is het verboden om te vliegen met drones.

Tomorrowland

Er geldt tijdens dancefestival Tomorrowland een no-flyzone van 20 juli tot en met 24 juli (eerste festivalweekend) en van 27 juli tot en met 31 juli (tweede festivalweekend). Dan mogen alleen drones van hulpdiensten en de organisatie in het gebied vliegen.  Wie het verbod negeert, riskeert inbeslagname van de drone, en daarnaast ook een fikse boete. Vorig jaar werden 7 drones in beslag genomen en boetes uitgedeeld tot 8.000 euro. En opgelet: tijdens het festival is op het openbaar domein van de gemeenten Boom en Rumst ook het bezit van drone-apparatuur verboden.

F1 Spa-Francorchamps

Van 28 tot 30 juli vindt de Grand Prix Formule 1 van België op het circuit van Spa-Francorchamps plaats. Rond het circuit zal een restricted area ingesteld worden voor al het vliegverkeer, waaronder ook drones van toeschouwers. Enkel vooraf bepaalde toestellen kunnen er vliegen.

Nationale feestdag  België

Tijdens het luchtdefilé op de nationale feestdag van 21 juli 2023 zal alle bemand en onbemand vliegverkeer verboden zijn in de luchtruim-gebieden waar de deelnemende toestellen doorkomen.

Meer informatie

De no-flyzones kunnen in Nederland worden bekeken in de apps GoDrone en Aeret. In België is meer gedetailleerde informatie beschikbaar via DroneGuide.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Drones verboden boven Zwarte Cross, F1 Spa-Francorchamps, Tomorrowland

 • Goed overzicht.
  Maar… “…tijdens het festival is op het openbaar domein van de gemeenten Boom en Rumst ook het bezit van drone-apparatuur verboden.”
  Dit is ridicuul en heeft volgens mij geen enkele wettlijke basis.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Je ziet dit in Nederland ook steeds vaker, bij evenementen, dat een gemeente via een noodverordening een verbod instelt op het bij zich dragen van (onderdelen van) drones.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier