Productnieuws

DJI introduceert Air 3: dubbele camera, langere vliegtijd en waypointmissies

Dronemaker DJI is weer met een nieuw model drone gekomen, als opvolger voor de Air 2S. Het gaat om de DJI Air 3 (te koop vanaf € 1.099), waarvan in de afgelopen weken vrijwel alle specificaties vroegtijdig uitlekten. De nieuwe drone biedt een dubbel camerasysteem met 3x optische zoom, een langere vliegtijd en de mogelijkheid om waypointmissies uit te voeren. De drone is C1-gecertificeerd voor vluchten nabij mensen.

Dubbel camerasysteem: wide en tele

De grootste verandering die de DJI Air 3 met zich meebrengt is dat de drone twee 1/1,3” sensoren met verschillende brandpuntsafstanden heeft. De ene is een groothoekcamera (2,4um pixelgrootte, 24 mm-equivalent, f/1.7 diafragma) en de andere is een 3x medium telefoto (2,4um pixelgrootte, 70 mm-equivalent, f/2.8 diafragma).

Het voordeel hiervan is dat je een onderwerp zonder kwaliteitsverlies kunt vergroten. Daardoor kun je meer afstand houden van een onderwerp en spelen met kadrering. Ook biedt de 3x medium telelens de mogelijkheid om opnamen te maken met het parallax-effect. Dat geeft dieptewerking in je videobeelden. Daarmee treedt de Air 3 in de voetsporen van de Mavic 3 Pro, die maar liefst 3 camera’s heeft.

De DJI Air 3 komt met een vernieuwd model smart controller, de DJI RC 2.

48 MP foto’s, 4K HDR video

Beide camera’s kunnen foto’s maken met een resolutie van 48 MP en tot 4K/60 fps HDR-video vastleggen. De maximale framerate is 100 fps in 4K, ideaal voor het maken van slow motion-shots. Bovendien ondersteunen allebei de camera’s verticale opnamen van 2,7K om het delen van inhoud op sociale media te vergemakkelijken.

Daarnaast ondersteunen beide camera’s de 10-bits D-Log M- en 10-bits HLG-kleurmodi zoals we die ook kennen van de Mavic 3. De eerste helpt meer hooglicht- en schaduwdetails te behouden voor meer flexibiliteit bij het bewerken, terwijl de 10-bits HLG-modus een hoger dynamisch bereik kan bieden.

DJI Air 3 gebruikt standaard SmartPhoto 3.0 in single-shot-modus. Hiermee kan de drone automatisch kiezen tussen HDR, hyperlight en scèneherkenning. Dankzij het HDR DNG-formaat kan de camera een groter dynamisch bereik vastleggen met ingebouwde contrastverbetering.

Helaas zijn de diafragma’s van zowel de groothoek- als telecamera niet instelbaar. Dat betekent dat het niet mogelijk is om de belichting aan te passen, anders dan door de sluitertijd of de ISO te variëren. Hierin verschilt de DJI Air 3 overigens niet van de Air 2S: die had ook geen variabele aperture.

Vliegtijd en videotransmissie

De Air 3 heeft een maximale vliegtijd van 46 minuten. Verder biedt de drone een beter bereik dankzij de nieuwe O4-videotransmissietechnologie. In optimale omstandigheden is het bereik zo’n 10 km in CE-modus, met verhoogde stabiliteit en 1080p/60fps live feed video.

Dankzij de verhoogde accucapaciteit biedt de DJI Air 3 een langere vliegtijd dan zijn voorganger.

Nieuwe charging hub

DJI voorziet in een nieuwe charging hub die stroom van de ene accu naar de andere kan overbrengen. Op die manier kun je het resterende vermogen van verschillende accu’s overdragen naar de accu met de hoogste resterende capaciteit. Dit betekent dat je een vollediger opgeladen accu kunt krijgen in situaties waarin de oplaadmogelijkheden beperkt zijn.

De nieuwe charging hub kan resterende energie overhevelen naar de nog meest opgeladen accu.

Veiligheid en intelligente vluchtfuncties

Om de vliegveiligheid van de Air 3 te verbeteren, zal de omnidirectionele obstakelgevoelige drone APAS 5.0 gebruiken voor verbeterde vliegveiligheid, waardoor ook beginners met meer vertrouwen kunnen vliegen. En dan is er de gebruikelijke reeks intelligente vluchtfuncties die beschikbaar zijn op de drone, waaronder FocusTrack, QuickShots, MasterShots, Nachtmodus, Hyperlapse, Slow Motion en SmartPhoto 3.0.

Waypointmissies

Een andere vernieuwing is dat de Waypoint-functie nu voor de allereerste keer beschikbaar is op de DJI Air-serie. Je kunt dus van tevoren vliegroutes en opnameacties voor Air 3 plannen om complexe camerabewegingen te realiseren. Je kunt ook vliegroutes opslaan om dezelfde beweging met precisie op een later tijdstip of datum te herhalen, waardoor de deur wordt geopend voor langdurige timelapse-opnamen die overgangen vastleggen, zoals dag naar nacht of seizoen naar seizoen.

C1-label

Belangrijk om te vermelden is dat de DJI Air C1-gecertificeerd is, voor dronevluchten in Open subcategorie A1. Dat betekent dat je met deze drone in de buurt van niet-betrokken mensen mag vliegen. Als je toch per ongeluk over iemand heen vliegt, dan moet je proberen om de drone zo snel mogelijk weg te sturen. Dit maakt het mogelijk om de Air 3 met enig opletten ook boven bebouwd gebied te gebruiken.

Met de optionele ND-filterset is het mogelijk om een langere sluitertijd te verkrijgen tijdens video-opnames.

DJI Air 3: prijs en beschikbaarheid

De DJI Air 3 is onder andere te bestellen bij Cameranu. Daar is de drone beschikbaar in de volgende configuraties:

DJI Air 3 (met DJI RC-N2 controller):  € 1.099,-
DJI Air 3 Fly More Combo (met DJI RC 2 smart controller): € 1.549,-

Belangrijkste specificaties

Startgewicht: 720 gram
Accu: 4.241 mAh, 65W laadvermogen
Camerasysteem
Groothoek: 1/1.3″ CMOS, 24 mm, f/1.7
Telefoto: 1/1.3″ CMOS, 70 mm, f/2.8, 3x optische zoom
Video: 4K/60fs HDR, 4K/100 fps slow motion
Videotransmissie: O4 (tot 10 km in CE-mode bij 1080p/30 fps)
Obstakeldetectie: omnidirectioneel
Vliegtijd: ca. 46 minuten
Horizontale snelheid: 19 m/s (in de EU)
Stijgsnelheid (max): 10 m/s
Daalsnelheid (max): 10 m/s
Geluidproductie: 81 dB
EU classificatie: C1

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

11 gedachten over “DJI introduceert Air 3: dubbele camera, langere vliegtijd en waypointmissies

 • pfff die kleinere sensor dan de air2s is voor mij een reden om deze air3 even over te slaan. Die air2s is nu trouwens een prima koopje!

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   De Air 2S heeft alleen een belangrijk nadeel: deze drone heeft geen Cx-classificatie en valt vanaf 1-1-2024 dus in Open subcategorie A3. Je mag er dan alleen op grote afstand van mensen, wegen en bebouwing mee vliegen.

   Beantwoorden
   • Says who? I live for instance in Greece. Do you think the police will check a certificate of a drone? Of course not.
    So I wonder what a certificate like that means anyway.

    Beantwoorden
    • Avatar foto Wiebe de Jager

     Ik ben in Nederland ook nog nooit door de politie om mijn rijbewijs gevraagd. Toch heb ik er 1…

     Beantwoorden
   • Absoluut mee eens hoor, label aan de Air 3 is super handig en toekomstbestendig. Ik ‘baal’ alleen dan van het feit dat er in een bepaalde range drones, air, nu een soort downgrade van de cam is. Alhoewel de beelden die ik nu zie prima zijn. Wel opvallend in de ‘reviews’ tot nu toe is een extre focus op film, en weinig aandacht en voorbeelden van full size foto’s. En die formuleringen van termen: “Sony 48 MP”. Wat is dat? Is dat een echte 48MP tov de 20MP van m’n air2s? Zit stiekem toch wel te te kijken naar deze Air3, met name de langere lens en herhaalbare flightpaths is echt wel een toevoeging voor mij.

    Beantwoorden
 • Drone-aan-huis.nl

  Het aantal decibels wordt nergens beschreven. Hier ben ik nl wel benieuwd naar. De air2s maakt toch wel behoorlijk lawaai..

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Goeie vraag. Deze drone heeft een geluidproductie van 81 dB. Ik zal dit toevoegen aan het lijstje met specs.

   Beantwoorden
 • Mark Vermaat

  Of de camera een echte downgrade is zullen vergelijkingstests moeten uitwijzen.
  Benieuwd of de 24 mm camera dezelfde is als die van de mini 3. De 70 mm is natuurlijk wel degelijk een upgrade. Heb sinds kort de mavic3 pro en het hebben van de twee tele camera’s is echt een enorme meerwaarde. Je kan nu foto’s en videobeelden maken die echt onderscheidend zijn van de standaard drone groothoek plaatjes.

  Beantwoorden
  • Heb de Air3 gekocht en de telelens is absoluut een mooie toevoeging. Echter door de f1.7 lens op de wideangle geeft het een enorme purple fringing rondom hoog contrast delen. Witte kozijnen gloeien bv paars. Grappige is dat ik in alle reviews een paar dingen niet hoor: De nd set is nog niet leverbaar (dji zegt in hun store die die waarschijnlijk vanaf gister geleverd zou kunnen worden maar retailers zeggen op zn vroegst eind van de maand. Die van mij zijn ook nog niet verzonden) en de reviewers/youtubertjes hebben het maar heel erg kort over fotos. Laat staan dat je samples ziet op de hoogste resolutie. Die fringing echt wel stevig, zelden zoiets gezien. Wat me ook opvalt is dat het contrast enorm ineenstort zodra je meer richting het licht gaat filmen/fotograferen. Dat is natuurlijk altijd zo maar tov de mini2, phantom4, air2s, en alle andere prof film cameras waar ik mee werk (fx6, red, arri) is dit extreem.

   Ik ben totaal geen reviewer oid, daar heb ik het te druk voor en ik werk met apparatuur ipv er over te praten, maar zit wel te denken om hier iets over te tikken.

   Beantwoorden
 • Ik zag verschillende YouTube-recensenten die zeiden dat de ND-filterset is inbegrepen in de fly more-combinatie met de Air 3.
  Maar als ik naar de ‘wat zit er in de doos’-foto’s op de DJI-website kijk, zie ik de afgebeelde filters niet.
  Kan iemand bevestigen of de filters inderdaad worden meegeleverd met de fly more combo?

  Beantwoorden
  • Die ND filters zitten er niet bij. En zijn ook nog nergens leverbaar. En weer opvallend…. geen enkele reviewer heeft het hier over. Ik zie ook direct aan de video-beelden dat ze zonder ND zijn gemaakt. Dus reken nog 89 euro voor een setje nd’s!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier