Tech

Nieuw open source AI-algoritme faciliteert rookdetectie door drones

De ontwikkelingen op het snijvlak van kunstmatige intelligentie (AI) en drone-technologie volgen elkaar in rap tempo op. Zo is er een nieuw open source AI-algoritme ontwikkeld dat drones in staat stelt om rook te detecteren. Het algoritme genaamd WALDO v2.4 heeft de potentie om de manier waarop bosbranden en andere noodsituaties waarbij rook vrijkomt worden opgemerkt, radicaal te veranderen.

Rookpluimen detecteren

Het algoritme, dat binnenkort wordt vrijgegeven onder een open source-licentie, werd ontwikkeld door drone&AI-expert Stephan Sturges. Het benut geavanceerde beeldherkenningstechnieken, die de basis vormen onder veel AI-toepassingen, om drones uit te rusten met de mogelijkheid om rookpluimen te detecteren en te identificeren.

De technologie opent nieuwe mogelijkheden in de strijd tegen bosbranden, een probleem dat de laatste jaren alleen maar urgenter is geworden vanwege de klimaatverandering. Drones uitgerust met dit AI-algoritme kunnen de brandweer en andere hulpdiensten helpen door snel en nauwkeurig de bron van rook te lokaliseren, waardoor tijdige interventies mogelijk zijn.

Hoe het werkt

Het AI-algoritme is gebaseerd op deep learning, een onderdeel van machine learning dat patronen en kenmerken in grote hoeveelheden gegevens herkent. Dergelijke specifieke algoritmes worden getraind met duizenden afbeeldingen van verschillende soorten rook, onder verschillende weers- en lichtomstandigheden. Het algoritme leert vervolgens rook te herkennen door kenmerken zoals kleur, vorm, textuur en beweging te analyseren.

Het is denkbaar dat een drone die wordt uitgerust met het algoritme automatisch het pad van de rook volgt om de bron te vinden. Daarbij kan ook informatie over de intensiteit en de verspreiding van de rook worden verzameld, wat kan helpen bij het beoordelen van de ernst van de brand.

Open source

Het feit dat het algoritme open source is, betekent dat iedereen het kan gebruiken, verbeteren en aanpassen. Dit opent de weg voor verdere innovatie en verbeteringen. Het biedt ook de mogelijkheid voor brandweerkorpsen en first responders om toegang te krijgen tot deze technologie. Dankzij de onderliggende MIT FOSS-licentie is zelfs commercieel hergebruik toegestaan.

WALDO v2.4 komt binnenkort beschikbaar voor ontwikkelaars. Via aircortex.com is het mogelijk om op de hoogte te worden gehouden over de aanstaande release.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier