Opmerkelijk

Russische luchtdoelraket mist Mavic 3 op haar na in Oekraïne (video)

De drone-oorlog in Oekraïne heeft sinds het begin de nodige beklemmende beelden opgeleverd, variërend van filmische opnames van de verwoestingen tot en met beelden van FPV-aanvallen op gronddoelen en video’s van granaatdroppende drones. Daar komt nu een bizarre opname bij van een DJI Mavic 3 die op een haar na gemist wordt door een Russische grond-luchtraket.

Net gemist

Direct na de Russische invasie van Oekraïne verscheen een groot aantal video’s van drone-aanvallen. Inmiddels is bijna iedereen wel bekend met dergelijke beelden. Maar een onlangs verschenen video op Tiktok biedt toch weer een uniek inkijkje in de manier waarop het Russische leger probeert om Oekraïense drones onschadelijk te maken.

De video toont een DJI Mavic 3-drone van het Oekraïense leger die het doelwit is van een Russisch luchtafweerraketsysteem. Te zien is dat de raket met hoge snelheid op de drone afvliegt, maar niet in staat is om zijn doel vast te houden en de Mavic 3 op een haar na mist. Door de turbulentie van de raket laat de drone kort wat instabiliteit zien, die maar van korte duur is.

Dure misser

Volgens militaire experts gaat het om een luchtdoelraket van het type 9M331, met een diameter van 23 centimeter, een lengte van 3 meter, een gewicht van 167 kilogram, een vliegsnelheid van 1.000 tot 2.500 kilometer per uur en een maximaal bereik van 12 kilometer. De raket is ontworpen om doelen aan te vallen met een diameter van meer dan 70 cm. De DJI Mavic 3 drone weegt 958 gram, heeft een spanwijdte van 38 centimeter en een vliegsnelheid van 21 meter per seconde.

De Mavic 3 kost rond de 2000 euro (afhankelijk van het model). De prijs van de 9M331 is niet precies bekend, maar wordt geschat op minimaal zo’n 60.000 euro. Het was dus een erg dure misser…

(bron: 大疆.com)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier