Nieuws

Dronebedrijf Aviant lanceert thuisbezorgservice in Noorwegen

Drone delivery-startup Aviant start onder de naam Kyte een thuisbezorgservice in Noorwegen. Inwoners van dunbevolkte gebieden en mensen die in hun vakantiehuizen verblijven kunnen boodschappen, afhaalmaaltijden en medicijnen door drones laten bezorgen. Ook gaat het bedrijf spoedeisende medicatie van apotheken naar mensen in voorstedelijke gebieden bezorgen. Daartoe heeft het bedrijf $1 miljoen aan financiering ontvangen van Innovation Norway.

Ruim 2.500 vluchten uitgevoerd

Aviant heeft tot nu toe meer dan 2.500 autonome vluchten uitgevoerd, met een totale afstand van meer dan 35.000 km in Noorwegen en Zweden. Tijdens de pandemie heeft het bedrijf geholpen bij het vervoer van COVID-19-tests en bloedmonsters tussen districtsziekenhuizen en centrale ziekenhuizen in Noorwegen.

De drones van Aviant zijn gecertificeerd volgens EU-regelgeving voor het uitvoeren van autonome vluchten. De drones hebben een maximaal bereik van 120 km. In de praktijk zullen de dronebezorgdiensten worden aangeboden in servicegebieden met een straal van 30 km. Dat is een stuk verder dan de paar kilometer die andere drone delivery-bedrijven bieden.

Een delivery drone van Aviant.

Snelheid en efficiëntie bepalend

Snelheid en efficiëntie zijn essentieel voor Aviant, omdat het zich richt op gebieden waar mobiliteit uitdagend kan zijn vanwege lange afstanden en factoren zoals slechte wegen of slecht weer, aldus Lars Erik Matsson Fagernæs, CEO & mede-oprichter van Aviant.

Fagernæs: “Onze technologie bleek tijdens de pandemie van cruciaal belang te zijn voor de plattelandsgezondheidsdiensten, waarbij wintersluitingen van wegen betekenden dat onze drones de enige verbinding waren tussen COVID-19-testlocaties en laboratoria in Centraal-Noorwegen. Nu, met de lancering van Kyte en onze financiering van Innovation Norway, Luminar Ventures en Bring Ventures, kunnen we mensen in afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden voorzien van de boodschappen en medische benodigdheden die ze nodig hebben, rechtstreeks aan hun deur, zonder verkeersbeperkingen en met minimale klimaatemissies.”

Klanten kunnen via de Kyte-app een dronebezorging aanvragen. Zodra de bestelling is geplaatst, wordt een drone geladen met de bestelde items op een basisstation van Kyte. De drone bezorgt vervolgens het pakket om daarna volledig automatisch terug te keren naar het basisstation. Tot nu toe heeft Kyte leveringen gedaan over een afstand van meer dan 4.000 km, met een gemiddelde bezorgtijd van 24 minuten.

Startkapitaal

Het is vermeldenswaardig dat Aviant in september 2022 een startkapitaal van $2,4 miljoen heeft opgehaald, geleid door Bring Ventures, de durfkapitaaltak van de Noorse postdienst. Het bedrijf is nu van plan om een tweede basis in Noorwegen te openen, waardoor het in staat zal zijn om 20.000-30.000 afgelegen vakantiehuizen te bedienen met deur-tot-deur bezorgingen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier