Markt

Parrot verplaatst productie van China naar Zuid-Korea

Parrot, een Franse producent van drones, past haar bedrijfsstructuur aan om de kasuitstroom te verminderen en zich te richten op drie strategische pijlers. Dit omvat de verplaatsing van de productie uit China naar Zuid-Korea, als reactie op groeiende zorgen over soevereiniteit en cyberveiligheid. Daarnaast wordt eenvijfde van het personeel ontslagen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Trage besluitvorming, economische vertraging

Volgens Parrot heeft de trage besluitvorming bij overheidsafnemers en de algehele economische vertraging geleid tot onzekerheid over grote bestellingen, die mogelijk pas in de tweede helft van 2023 of zelfs in 2024 worden geplaatst. Om zich aan deze langere verkoopcycli aan te passen, is Parrot van plan om haar personeelsbestand met ongeveer 20% te verminderen in de tweede helft van 2023, wat een jaarlijkse besparing van ongeveer €13 miljoen moet opleveren.

De belangrijkste strategische keuzes van Parrot zijn: concentratie op het aanbod voor Defensie & Veiligheid binnen de technologische routekaart voor microdrones; organisatorische verbeteringen in de fotogrammetrie-activiteiten na een periode van grote investeringen; en het stopzetten van productie en inkoop in China ten gunste van Zuid-Korea, vanwege toenemende zorgen over cybersecurity en soevereiniteit.

Droneverkoop goed voor helft omzet

De eerste helft van 2023 zag een totale omzetgroei van 3,3% tot €31,6 miljoen. De verkoop van professionele microdrones, zoals de ANAFI USA en ANAFI Ai voor beveiliging en inspectie, steeg met 0,5% en vertegenwoordigt nu 49% van de omzet van de groep. Fotogrammetrie-oplossingen vertegenwoordigen 51% van de omzet en zijn met 6,5% gestegen.

Ondanks deze aanpassingen en de groei in de omzet, boekte Parrot een nettoverlies van €22,9 miljoen, een daling van 59,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is voornamelijk te wijten aan de toename van onderzoek- en ontwikkelingskosten, die met 25,6% stegen tot €26,1 miljoen.

Het is niet voor het eerst dat Parrot een strategische heroriëntatie doorvoert: al in 2019 besloot het bedrijf om zich niet meer te richten op de productie van drones voor consumenten. Kort daarna maakte het bedrijf bekend zich te gaan richten op de ontwikkeling van verkenningsdrones voor het Amerikaanse leger.

Volledig halfjaarverslag

Het volledige halfjaarverslag zal in de komende dagen gepubliceerd worden op de website van Parrot.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier