Nieuws

Schotse eilandengroep krijgt eerste permanente drone-postservice

Het Britse postbedrijf Royal Mail heeft in samenwerking met dronebedrijf Skyports de eerste drone-postservice van het Verenigd Koninkrijk gelanceerd. De nieuwe service zal worden ingezet om brieven en pakketten te distribueren tussen de eilanden van Orkney. De dronevluchten worden uitgevoerd met een multirotordrone die ladingen tot 6 kg kan vervoeren. De bedoeling is dat de service een permanent karakter krijgt.

Post naar eilanden

De operatie, aangeduid met de projectnaam Orkney I-Port, wordt uitgevoerd in samenwerking met de Havenautoriteit van Orkney Council en Loganair. De post zal worden vervoerd vanuit het bezorgkantoor van Royal Mail in Kirkwall naar Stromness. Van daaruit zullen drones de zendingen vervoeren naar de Schotse eilanden Graemsay en Hoy, waar postmedewerkers hun bezorgroutes zullen voltooien.

Hoewel de service in eerste instantie drie maanden zal functioneren, kan deze op permanente basis worden voortgezet onder de bestaande regelgevende kaders, dankzij het unieke landschap van Orkney en de nabijheid van de eilanden ten opzichte van elkaar. Tijdens de coronapandemie werd er in het VK ook al geëxperimenteerd met het per drone bezorgen van post en pakketjes, maar toen ging dat door middel van een tijdelijke ontheffing.

Eilandengroep Orkney. Rechts een vergroting van het gebied waar de drones gaan vliegen.

Beter serviceniveau

De drone-postservice moet een significante verbetering in de serviceniveaus en levertijden naar Graemsay en Hoy brengen, aangezien het weer en de geografie soms de bezorgdiensten kunnen verstoren. Het gebruik van elektrische drones voor inter-eilandbezorging zal ook belangrijke veiligheidsverbeteringen opleveren door ervoor te zorgen dat postmedewerkers zonder risico tussen de havens kunnen bezorgen.

Skyports zal de inter-eilandvluchten uitvoeren met het Speedbird Aero DLV-2 toestel. Deze in Brazilië ontwikkelde multirotordrone kan ladingen tot 6 kg vervoeren. Het maximale bereik is 16 km. Voor de veiligheid is het toestel voorzien van een noodparachute. Volgens de initiatiefnemers kan de drone zelfs vliegen in weersomstandigheden waarbij de veerboot wordt stilgelegd. De dronevluchten worden onder extended visual line of sight (EVLOS)-condities uitgevoerd.

Minder uitstoot, beter verbonden

“We zijn trots dat we samenwerken met Skyports om via drones te bezorgen in enkele van de meest afgelegen gemeenschappen die we in het VK bedienen”, aldus Chris Paxton, hoofd van de dronetesten bij Royal Mail. “Het gebruik van een volledig elektrische drone ondersteunt de voortdurende inspanningen van Royal Mail om de uitstoot te verminderen die gepaard gaat met onze activiteiten, terwijl we de eilandgemeenschappen waar we bezorgen, beter verbinden.”

Alex Brown, directeur van Skyports Drone Services, voegde hieraan toe: “Door gebruik te maken van dronetechnologie, revolutioneren we de postdiensten in afgelegen gemeenschappen, bieden we efficiëntere en tijdige levering en helpen we de behoefte aan voertuigen die uitstoot produceren, te verminderen. We zijn verheugd om opnieuw samen te werken met Royal Mail om te laten zien hoe drone-operaties de logistiek in het VK op dit project kunnen bevoordelen.”

Toekomstplannen

Royal Mail streeft ernaar om de komende drie jaar meer dan 50 droneroutes in gebruik te nemen, ondersteund door maximaal 200 drones. Op langere termijn is het de ambitie om een vloot van meer dan 500 drones in te zetten die alle uithoeken van het VK bedienen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier