Incident

Vrachtwagen krijgt landbouwdrone door de voorruit in China (video)

Een Chinese vrachtwagenchauffeur kreeg onlangs de schrik van zijn leven toen hij op volle snelheid een landbouwdrone raakte, die net was opgestegen vanaf een autoweg, maar vermoedelijk door een stuurfout boven de andere weghelft terecht kwam. De drone boorde zich vervolgens door de voorruit van de vrachtwagen. Van het incident zijn beelden gemaakt.

Autoweg

Te zien is hoe een fors formaat landbouwdrone van DJI, de Agras T40 met een payloadcapaciteit van 40 kg, opgesteld staat op een autoweg, klaar om in actie te komen. Maar in plaats van rechtstandig op te stijgen, laat de dronepiloot het toestel uitwijken naar de andere rijbaan, waar op dat moment een vrachtwagen op volle snelheid komt aanrijden. De chauffeur kan de drone niet meer ontwijken, waarna het toestel aan gruzelementen wordt gereden.

De vrachtwagenchauffeur kwam er voor zover bekend zonder kleerscheuren vanaf, maar is kwaad op de verantwoordelijke piloot. “De dronepiloot was echt onvoorzichtig. De landbouwdrone steeg op vanaf de autoweg en vertrok zonder de omringende situatie te observeren. Ik reed verdomme over de weg en raakte het luchtvaartuig. Nogmaals wil ik alle dronepiloten eraan herinneren aandacht te besteden aan de vliegveiligheid.”

Belang van vluchtvoorbereiding

Van dronepiloten die met grote toestellen vliegen wordt verwacht dat ze altijd een vluchtvoorbereiding uitvoeren. Daar hoort het uitkiezen van een veilige opstijglocatie bij, inclusief een identificatie van mogelijke gevaren in van de omgeving. Opstijgen vanaf een weg die niet is afgezet is absoluut not done, zoals dit incident goed onderstreept.

Soortgelijk incident

Het is overigens niet voor het eerst dat een vrachtwagen een grote drone door de voorruit krijgt. In januari van dit jaar deed zich een soortgelijk incident voor, in Rusland. Toen ging het om een DJI M300 drone. Ook die chauffeur kon het voorval heelhuids navertellen.

(bron: 大疆.com)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier