Nieuws

Strandwacht New York zet ‘legertje’ drones in om haaien vroegtijdig op te sporen

De strandwacht van de staat New York zet sinds kort een ‘legertje’ drones in langs de kust van Long Island om het water af te speuren naar haaien. De strandwachten gebruiken verschillende methoden om haaien nauwlettend in de gaten te houden. Maar drones bieden een uniek perspectief op het water, namelijk top down. Daardoor is de aanwezigheid van haaien zonder twijfel vast te stellen.

Steeds meer haaien

Er worden steeds vaker haaien waargenomen in de wateren voor de kust van New York. Een paar jaar geleden was een ongewenste ontmoeting met een haai nog een zeldzaamheid, maar vorig jaar waren er acht meldingen van haaienbeten voor de stranden van Long Island en dit jaar zijn er al vijf geweest. De laatste melding betrof een 3 meter lange haai bij het populaire strand van Robert Moses State Park.

Inmiddels beschikt de strandwacht over 18 drones van onder meer het type DJI Mavic 2 Zoom en Autel EVO II Enterprise V3. “We zijn daardoor waakzamer dan ooit”, zegt George Gorman, directeur van staatspark Long Island, tegen AP. “We hebben strandwachten op WaveRunners die uitkijken naar haaien. En aanvullend hebben we drones in de lucht die over het water waken.”

Drie keer per dag

Strandwachten maken drie keer per dag gebruik van drones: één keer vroeg in de ochtend voordat de mensen arriveren, rond het middaguur en nog een laatste keer voor het einde van de dag. Ze zeggen dat het perspectief dat de drones bieden, hen in staat stelt om een ​​zicht op het water te krijgen dat anders niet beschikbaar is.

“Wanneer je op een uitkijktoren staat, kun je naar boven en in de verte kijken, maar je kunt niet recht naar beneden kijken”, zegt Cary Epstein, een strandwacht supervisor die drones bestuurt bij Jones Beach, tegen AP. “Als er haaien zijn die zich voeden met deze vissen, is dat voor ons zeer duidelijk zichtbaar. Deze methode werkt zonder enige twijfel.”

Bewezen hulpmiddel

Drones hebben in het verleden bewezen effectieve hulpmiddelen te zijn bij het opsporen van haaien. In 2019 spotte fotograaf en YouTuber Dan Watson met zijn drone een haai in het water in de buurt van zijn familie, waardoor hij hen snel uit het water kon halen en uit de gevarenzone kon brengen. In 2022 legde een andere dronefotograaf beelden vast van een tijgerhaai die naast een vader en zijn twee jonge kinderen zwom, die geen idee hadden dat het dier in de buurt was, en kon hen waarschuwen voor het gevaar. Onlangs in januari werd een dronefotograaf als held geprezen nadat hij zwemmers had gewaarschuwd voor een naderende witte haai.

Het is belangrijk op te merken dat haaien geen kwaadaardige wezens zijn die uit zijn op het aanvallen van mensen, maar eerder roofdieren die kansen benutten. Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) vallen haaien zelden mensen aan, en wanneer ze dat doen, is het vaak het gevolg van verwarring of nieuwsgierigheid. Maar haaienaanvallen kunnen gevaarlijk zijn, ongeacht de intentie van de dieren, en de autoriteiten van New York nemen eenvoudigweg voorzorgsmaatregelen.

Samenleven

“Ondanks de nervositeit over wat er nu gaande is in New York, zwemmen er dagelijks mensen in zee, en dat doen ze al eeuwenlang”, voegt Epstein toe. “Maar we moeten ons wel realiseren dat we als mens en dier moeten samenleven, en dat dit eigenlijk hun territorium is.”

Helaas kan het ondanks de maatregelen toch nog misgaan, zo bleek ook deze week. Een vrouw raakte zwaargewond door een haaienaanval bij Rockaway Beach, een populair strand nabij New York. Het is vermoedelijk de eerste keer sinds de jaren ’50 dat zo’n incident daar plaatsvindt.

(via PetaPixel)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier