Nieuws

DJI waarschuwt Androidgebruikers voor nep-apps van oplichters

Dronemaker DJI waarschuwt Androidgebruikers voor het risico van oplichting bij het downloaden van drone-besturingsapps zoals DJI Fly en DJI Go, die onder andere in de Google Play Store worden aangeboden door malafide aanbieders. Het bedrijf dringt er bij gebruikers op aan om de betreffende apps uitsluitend via de website van DJI te downloaden.

Nagebootste apps

De waarschuwing van DJI verscheen recentelijk op het officiële forum en andere communicatiekanalen. Meerdere dronebezitters met een Androidtelefoon of -tablet geven aan dat ze te maken hebben gehad met de nep-apps. Volgens DJI zijn er meerdere keren ‘nagebootste apps’ aangetroffen op diverse platformen, waaronder Google Play, die als doel hebben om ontvangers op te lichten.

Uit berichten op DJI-forums en sociale media blijkt dat vooral eigenaren van oudere drone-modellen of drones die al enige tijd niet zijn gebruikt, het slachtoffer worden. Zodra ze hun app willen updaten, komen ze terecht bij Google Play of een ander app-platform. Daar kan de ogenschijnlijk van DJI afkomstige app echter alleen worden verkregen na het betalen van bijna 40 dollar. Ook kunnen dergelijke apps gebruikt worden om gegevens van gebruikers te stelen.

Bekende truc

Het aanbieden van fake apps op downloadplatforms is een bekende truc van online fraudeurs. De populariteit van de drones van DJI, en het feit dat de officiële DJI Fly en Go-apps sinds enige tijd niet meer aangeboden wordt via Google Play, maakt dat dronegebruikers een geliefd doelwit zijn van deze fraudeurs.

Dergelijke frauduleuze apps blijven naar verluidt nooit lang online voordat ze door platformbeheerders worden geïdentificeerd, om vervolgens snel weer te verschijnen. Gezien deze regelmatige activiteit van oplichters, dringt DJI er bij haar gebruikers op aan om software uitsluitend via haar eigen downloadcentrum op te halen.

Het volledige advies van DJI luidt:

Beste DJI-gebruikers,
We vragen uw aandacht voor het volgende.
We hebben gemerkt dat er enkele nagebootste DJI-apps (bijv. DJI Fly – Go voor drone-modellen, DJI Earning-app) op Google Play staan die door illegale personen zijn gemaakt voor frauduleuze doeleinden. Dit kan een risico vormen voor de eigendomsbeveiliging van onze gebruikers.
Om de rechten en belangen van onze gebruikers te beschermen, hebben we hierover een klacht ingediend bij de Play Store. Als merkeigenaar zullen we de rechten en belangen van onze gebruikers actief beschermen. Als slachtoffer in zo’n geval zullen we ook actief de intellectuele eigendomsrechten van DJI beschermen.
We raden u aan de app te downloaden van de officiële DJI-kanalen om te zorgen dat u een veilige en betrouwbare versie krijgt. Hier is de link naar ons officiële downloadcentrum: https://www.dji.com/global/downloads
Als u dergelijke nagebootste apps tegenkomt, klik dan niet om te downloaden en neem tijdig contact met ons op voor hulp. Wij zullen ons uiterste best doen om uw rechten te beschermen. Dank u voor uw begrip en steun.
DJI Support

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier