Incident

Drone in no-flyzone boven gevangenis; duo krijgt waarschuwing

Afgelopen zaterdag zijn twee dronevliegers staande gehouden die kort daarvoor hun nieuwe drone hadden laten opstijgen nabij de PI Alphen aan den Rijn. Dat gebied is echter aangemerkt als no-flyzone. Nadat de drone werd opgemerkt door het gevangenispersoneel, kwam een politiehelikopter die in de buurt was poolshoogte nemen. Het duo kwam er vanaf met een waarschuwing.

Onwetend duo

Drones worden steeds vaker ingezet voor onder andere het smokkelen van drugs en smartphones naar gedetineerden. Om die reden zijn alle gevangenissen in Nederland aangemerkt als no-flyzone. Het is strikt verboden om boven dergelijke gebieden te vliegen en overtreders kunnen te maken krijgen met aanzienlijke straffen.

Niet iedereen is echter op de hoogte van de regels en het bestaan van no-flyzones. Zo vloog er afgelopen zaterdag een drone nabij de PI Alphen. Een politiehelikopter, die op dat moment toevallig in de buurt was, werd ingeschakeld om het incident nader te onderzoeken. Na enige tijd lokaliseerden ze de dronepiloot, die zich in een auto bevond. De politie heeft het voertuig vervolgens staande gehouden.

Het betrof een duo dat zojuist een nieuwe drone had aangeschaft en deze enthousiast in gebruik wilde nemen. Echter, ze waren onbekend met de geldende wet- en regelgeving rondom drones. Het was pas na het opmerken van de politiehelikopter dat ze besloten online de regelgeving te raadplegen. Toen ze zich realiseerden dat ze in overtreding waren, haalden ze snel de drone naar beneden.

Vanwege hun onschuldige intenties heeft de politie besloten om hen slechts een officiële waarschuwing te geven.

Belangrijke herinnering

Het incident dient volgens de politie als een belangrijke herinnering voor dronegebruikers over het belang van het kennen van de regels. “Drones bieden de mogelijkheid om prachtige beelden vanuit de lucht te maken, maar ze delen het luchtruim met andere vliegtuigen en helikopters. Daarom zijn er strikte voorschriften voor het gebruik ervan, met hoge boetes voor overtreders. In sommige gevallen kan de drone zelfs in beslag worden genomen.”

(bron: Politie Basisteam Alphen aan den Rijn – coverfoto: DJI)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drone in no-flyzone boven gevangenis; duo krijgt waarschuwing

  • peter tenhave

    Tsja, het is altijd moeilijk om grenzen stellen. En ik ben ook een paar keer betrapt. En er tot nu toe altijd met waarschuwingen vanaf gekomen. Wordt het vliegen er leuker door? In ieder geval heb ik een goed contact met de boswachter!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier