Productnieuws

DJI betreedt markt voor dronebezorging met lancering van de DJI FlyCart 30

Dronefabrikant DJI heeft de DJI FlyCart 30 gelanceerd, waarmee het bedrijf officieel de markt voor drone delivery betreedt. Het nieuwe model is voorzien van twee bezorgmodi: een cargo/container modus en een kraan/winch modus. De drone is in staat om ladingen van enkele tientallen kilo’s te vervoeren over een maximale afstand van 16 km.

30 kg vervoeren over 16 km

De DJI FlyCart 30, vooralsnog alleen beschikbaar in China, is in staat om een maximum lading van 30 kg te dragen als de drone voorzien is van twee accu’s. De drone  heeft een bereik van 16 km met een volle lading. De FlyCart 30 is gebaseerd op een X8 multirotorconfiguratie en ondersteunt twee leveringsmethoden: een vrachtbox en een liersysteem.

In de container/cargo modus kan de standaard EPP container een maximaal volume van 70 liter bevatten, met interne afmetingen van ongeveer 573mm lengte, 412mm breedte en 306mm hoogte. De vrachtbox is voorzien van een gewicht- en zwaartepunt detectiesysteem om een veilige en stabiele vlucht te waarborgen. Het liersysteem heeft een kabelafwerpmethode en ondersteunt zowel automatische als handmatige bediening. Het maximale intrekbare gewicht is 40 kg en de maximale afwerplengte is 20 meter.

Andere noemenswaardige kenmerken van de DJI FlyCart 30 betreffen de maximale vliegafstand van 28 km (zonder lading, dual battery), een maximale vliegsnelheid van 20m/s en een IP55-rating. De drone wordt bestuurd via een directe radioverbinding op basis van het O3-transmissiesysteem. Optioneel kan de gebruiker kiezen voor 4G mobiele netwerkconnectiviteit. Ten behoeve van de veiligheid is de drone standaard voorzien van een noodparachute.

Dronebezorging in opmars

Wereldwijd wordt er in toenemende mate geëxperimenteerd met dronebezorging als alternatief voor grondgebaseerde bezorgmethoden. Het voordeel is dat een drone in een rechte lijn op zijn bestemming af kan vliegen en relatief weinig energie gebruikt. Op die manier zijn snelle levertijden realiseerbaar, en ook hebben bezorgdrones de potentie om lastig bereikbare gebieden te ontsluiten.

Delivery drones kunnen echter niet zomaar worden ingezet. Ten eerste is vliegen over lange afstanden in veel landen nog altijd problematisch. Ten tweede geldt voor het overvliegen van bebouwde gebieden met zware drones veel strengere regelgeving dan voor kleine cameradrones. Het is daarom niet de verwachting dat de DJI FlyCart 30 op korte termijn in de EU ingezet kan worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier