Nieuws

Defensie versterkt verdediging tegen kleine drones met Israëlisch systeem

In een poging om de Nederlandse luchtruim en belangrijke infrastructuur te beschermen tegen de toenemende dreiging van drones, heeft het ministerie van Defensie een nieuw contract getekend met Elbit Systems, een Israëlische fabrikant van geavanceerde verdedigingssystemen. Deze nieuwe apparatuur richt zich specifiek op de detectie en neutralisatie van kleinere drones, met een gewicht van maximaal 20 kilo.

Gerichte bescherming tegen kleinere drones

Terwijl Defensie al beschikte over geavanceerde luchtverdedigingssystemen zoals de Patriots en Stingers om grotere drones en andere luchtbedreigingen te bestrijden, was er een groeiende noodzaak om oplossingen te vinden die specifiek gericht waren op kleinere drones. Deze drones kunnen namelijk ook aanzienlijke veiligheidsrisico’s vormen, vooral in gevoelige gebieden zoals militaire bases en strategische infrastructuur.

Het systeem dat Defensie gaat gebruiken heet ReDrone. Deze oplossing bestaat uit een geavanceerde DAiR radar, signals intelligence (SIGINT) apparatuur en de COAPS-L elektro-optische (EO) sensor. Het Counter UAS-systeem zorgt voor een verbeterd geïntegreerd luchtbeeld in combinatie met geavanceerde electronic attack capaciteiten, waaronder jamming. Het geheel wordt aangestuurd door een overkoepelend command & control systeem.

ReDrone biedt functionaliteiten die verder gaan dan de gebruikelijke actieve en passieve sensoren waardoor het snel meerdere drones tegelijk kan detecteren en lokaliseren binnen een te beschermen gebied. Het systeem kan vijandige drones overdag en ’s nachts detecteren, identificeren, lokaliseren, volgen en neutraliseren, zowel in stedelijke als landelijke omgevingen en onder verschillende weersomstandigheden.

De nieuwe systemen van Elbit zullen worden ingezet op alle Nederlandse vliegbases en de marinehaven in Den Helder. Bovendien zal de speciale counterdrone-eenheid van de landmacht van deze technologie worden voorzien.

Detecteren en jammen

De toenemende afhankelijkheid en het gebruik van drones wereldwijd, zowel voor civiele als militaire doeleinden, hebben geleid tot nieuwe veiligheidsuitdagingen. Vooral de mogelijkheid dat vijandige actoren deze drones gebruiken voor spionage of aanvallen heeft de noodzaak voor geavanceerde verdedigingssystemen benadrukt. De samenwerking met Elbit Systems moet ervoor zorgen dat Nederland niet alleen zijn militaire bases en troepen beschermt, maar ook vitale civiele infrastructuren en processen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier