Incident

A380 van Emirates mogelijk beschadigd door drone tijdens landing op Nice

Een Airbus A380-800 van Emirates Airlines, die vlucht EK77 uitvoerde tussen Dubai en Nice, is op 18 augustus mogelijk beschadigd geraakt door een botsing met een ‘grote drone’. Dat meldt de website Aviation Safety Network. Na het incident werd het vliegtuig aan de grond gehouden en de retourvlucht naar Dubai geannuleerd. De schade aan het dubbeldeksvliegtuig was zichtbaar aan een deel van de voorste vleugelrand. Het onderdeel is inmiddels vervangen.

Onderzoek naar incident

Het Franse onderzoeksorgaan BEA heeft bevestigd dat ze het incident onderzoeken, maar kan nog niet met zekerheid zeggen of er daadwerkelijk een drone bij betrokken was. Het vliegtuig bevindt zich op het moment van schrijven nog steeds op de luchthaven van Nice. De vermeende drone-operator is tot op heden nog niet geïdentificeerd of opgespoord.

Het beschadigde vleugelonderdeel.

Het is niet de eerste keer dat melding wordt gemaakt van een bijna-botsing of zelfs een beschadiging aan een verkeersvliegtuig als gevolg van een botsing met een drone. Toch blijkt uit de praktijk dat bij meldingen door piloten niet altijd onomstotelijk kan worden vastgesteld dat het daadwerkelijk om een drone gaat. Het identificeren van dergelijke objecten in het luchtruim blijft een uitdaging, ook al beschikken veel vliegvelden tegenwoordig over dronedetectors.

Bij een incident in Mozambique waarbij schade aan de neuskegel van een verkeersvliegtuig veroorzaakt zou zijn door een drone, bleek later sprake te zijn van een andere oorzaak.

Voorzichtigheid en bewustzijn

De luchtvaartautoriteiten en luchtvaartmaatschappijen blijven oproepen tot voorzichtigheid en bewustzijn bij het gebruik van drones in de buurt van vliegvelden. Het incident in Nice onderstreept nogmaals het belang van regelgeving en handhaving op dit gebied.

Het incident doet denken aan een video die in 2018 online verscheen, waarin te zien was hoe een Airbus A380 van Emirates kort na het opstijgen werd gefilmd door een drone. Dat gebeurde nabij de luchthaven van Mauritius.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “A380 van Emirates mogelijk beschadigd door drone tijdens landing op Nice

 • Zo’n forse schade aan de *achter*kant van de vleugel?
  Lijkt me knap onmogelijk voor een drone!

  Beantwoorden
 • Zonde van de drone. En ook jammer dat zo’n piloot het voor ons als fatsoenlijke speelgoed-drone* piloten verknalt. Straks wordt de politie wordt weer gebeld! In dit geval, Emirates is een gesubsidieerde maatschappij en de UAE is nu niet direct het armste land. Als de verzekering het al niet dekt. Is deze kist in de UAE verzekerd?

  Beantwoorden
 • Jaron Rooij

  Knap voor een drone, zulke schade, zeker omdat het aan de achterkant van de vleugel is. Het onderstaande filmpje over het opstijgen ziet er illegaal, maar wel echt uit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier