Onderzoek

Drones helpen om invloed groen op temperatuur in Parijs te meten

In het kader van het onderzoeksprogramma “Paname 2023”, heeft Météo France voor het eerst drones ingezet om de temperatuur in Parijs te meten. Deze metingen vinden plaats op hoogtes van meer dan honderd meter en markeren een primeur in een stedelijke omgeving. Uit de metingen blijkt dat de lucht boven parken ’s avonds veel sneller afkoelt dan boven bebouwd gebied.

Nieuwe meetmethode

De verzamelde gegevens, gelijktijdig verzameld in zowel een stedelijk als een bebost gebied, worden gebruikt om de rol van parken tijdens perioden van extreme hitte te begrijpen. Deze temperatuurregistratiemethode is een aanvulling op andere methoden zoals rijdende metingen en weerballonnen.

Het project werd zorgvuldig voorbereid in Toulouse, waar het Nationaal Centrum voor Meteorologisch Onderzoek gevestigd is. De dronevluchten vonden plaats gedurende de hele maand juli in onder andere het Parc Montsouris, de Tuinen van Luxemburg, het Bois de Vincennes en het Square du Temple. Tegelijkertijd zijn de stedelijke gebieden waarop gericht wordt onder andere de Vaucanson-school, de Georges-Braque en Sainte-Clotilde-colleges en het Sorbonne-terrein.

Operationele aspecten

Het gebruik van drones in Parijs is zeer gereguleerd. Om in de stad te kunnen vliegen, zijn de no-flyzones in de drones ontgrendeld en worden de luchtvaartautoriteiten voor elke vlucht op de hoogte gebracht. Ten behoeve van de veiligheid van mensen op de grond wordt het vlieggebied gemarkeerd met pylonnen.

Metingen worden uitgevoerd op vaste tijden, tussen 18:15 en 21:45. Elke drone stijgt verticaal op tot 120 m en daalt vervolgens in ongeveer tien minuten. Deze handeling wordt acht keer achter elkaar herhaald, met steeds vijftien minuten pauze tussen elke vlucht.

Agressieve meeuwen zorgen nog wel voor een uitdaging. “We hadden de aanvallen van meeuwen niet voorzien, maar dit heeft de vluchten niet verstoord”, vertelt Aude Lemonsu, onderzoeksdirecteur van de CNRS.

Eerste resultaten

Hoewel het nog te vroeg is voor definitieve conclusies, zijn de eerste resultaten al duidelijk: parken koelen sneller af in de avond. De waargenomen verschillen liggen in de orde van 4 tot 5 graden. Dit onderwerp is des te belangrijker omdat een studie gepubliceerd in ‘The Lancet’ op 16 maart stelt dat Parijs de stad in Europa is waar het risico om te overlijden aan hittegolven het grootst is.

Het is overigens niet voor het eerst dat drones worden ingezet om temperaturen te meten op grotere hoogte. In 2017 werd door het KNMI ook al geëxperimenteerd met deze techniek. Toen werd een hoogte van 240 meter bereikt.

(bron: Le Parisien)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drones helpen om invloed groen op temperatuur in Parijs te meten

  • Jan van Uffelen

    Vorig jaar zomer heb ik na een hete dag, kort voor zonsondergang, rondom ons huis de temperatuur gemeten met een warmtebeeldcamera. De stenen terrassen waren 23 graden, het naastgelegen gras en het water in de vijver 14 graden en de gevel waar de zon op stond 37 graden. Dus hoe meer groen, des te koeler.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier