Nieuws

Russisch bedrijf ontwikkelt slaapstand-tool voor FPV-kamikazedrones

Het Russische Center for Integrated Unmanned Solutions (CCDB) heeft een tool ontwikkeld waarmee bewapende FPV-drones in een soort van slaapstand gezet kunnen worden. De kamikazedrones kunnen daardoor worden neergezet in aanvalsposities, om vervolgens wekenlang te wachten alvorens daadwerkelijk in actie te komen. Door het verrassingseffect zijn counter UAS-maatregelen veel minder effectief.

Wekenlang standby

Als gevolg van de strijd in Oekraïne volgen de ontwikkelingen op het gebied van drone-oorlogvoering elkaar in een rap tempo op. Niet alleen aan Oekraïense zijde wordt volop gebruik gemaakt van drones om tegen het Russische leger te vechten, ook de Russen laten zich niet onbetuigd als het gaat om de militaire inzet van civiele drones. Daaronder vallen ook bewapende FPV-drones, die door hun snelheid en wendbaarheid zeer precies doelen kunnen raken.

De laatste ontwikkeling betreft een slaapstand-tool voor FPV-drones, meldt persbureau Tass. Deze technologie is afkomstig van het Center for Integrated Unmanned Solutions (CCDB), fabrikant van de Joker-serie kamikazedrones. Volgens de directeur van het bedrijf, Dmitry Kuzyakin, kan een FPV-drone dankzij de uitvinding ‘wekenlang’ in een soort slaapstand worden gezet, klaar om op ieder gewenst moment in actie te komen.

Gedurende deze periode is de drone ongevoelig voor elektronische oorlogvoering, en zendt zelf ook geen radiosignalen uit. Maar zodra de tijd rijp is, kan de drone binnen een paar seconden tot leven gewekt worden en een aanval uitvoeren. Door de drones op strategische plekken neer te zetten, bijvoorbeeld op daken van gebouwen, met het bijkomende verrassingselement, bieden bestaande counter UAS-technieken vrijwel geen bescherming tegen dergelijke aanvallen.

Tot 15 drones per piloot

Het is nog onduidelijk op welke manier de drones tot leven gebracht worden. Mogelijk gaat het om een krachtige radiopuls, die de toestellen doen ontwaken. Volgens Kuzyakin kan één dronepiloot een serie van 15 toestellen achter elkaar laten ontwaken en op een doel afsturen.

Een FPV-kamikazedrone van Russische makelij.

(bron: VPK)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Russisch bedrijf ontwikkelt slaapstand-tool voor FPV-kamikazedrones

  • E.Nijhoff

    De ontwikkeling van drone voor particulieren zal de privacy voor mensen op allerlei manieren inbinden ,het ongestoord in de tuin zitten het in de kamer zitten met de gordijnen open ,het zonnen op het strand of in de tuin,het volgen van mensen op afstand, het observeren van je werk in de buitenlucht,allemaal dingen die wij niet willen,maar niet beschermd worden.
    Vrijheid is een gepasseerd verleden

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier