Pro

DJI brengt C2-update uit voor Mavic 3 Enterprise Series drones

Dronemaker DJI heeft een belangrijke firmware-update uitgebracht voor de Mavic 3 Enterprise Series drones. Dankzij deze update voldoen deze modellen nu aan de eisen voor de C2-dronecertificering. Dit betekent dat ze in de Open subcategorie A2 mogen blijven vliegen. Wie de update niet uitvoert, mag drones van dit type na 1 januari 2024 alleen nog gebruiken in Open subcategorie A3.

Belang van Cx

Per 1-1-2024 treedt een volgende fase van de Europese regelgeving voor drones in werking. Vanaf deze datum moeten alle drones waarmee wordt gevlogen in de Open categorie voorzien zijn van een Cx-label, uitgezonderd legacy drones die minder wegen dan 250 gram. Zwaardere drones zonder Cx-label mogen vanaf 1 januari alleen nog gebruikt worden in Open subcategorie A3, ver weg van mensen, wegen en bebouwing.

Dronemaker DJI heeft inmiddels al flink wat modellen uitgerust met een Cx-certificatie. Nu zijn de drones uit de Mavic 3 Enterprise Series aan de buurt. Middels een firmware-update kunnen de toestellen geschikt gemaakt worden voor de eisen aan drones met een C2-label. Dat betekent onder andere dat de verlichting op een andere manier werkt en dat de drones gaan voldoen aan de Europese Remote ID-standaard.

Een drone met een C2-label mag gebruikt worden in de buurt van mensen. De dronepiloot moet zorgen voor 30 meter afstand van niet-betrokken personen. In de lagesnelheidsmodus mag die afstand worden verlaagd naar 5 meter. In de praktijk kan een drone met C2-label prima gebruikt worden in de bebouwde omgeving, bijvoorbeeld om inspecties uit te voeren, zolang er geen mensen worden overvlogen.

Updateproces

De firmware-update wordt automatisch getoond na het opstarten van de drone, bij een actieve internetverbinding. Na het succesvol updaten van de firmware verschijnt er een melding over de C2-certificering voor de betreffende drone. Juridisch gezien voldoet een drone alleen aan de certificeringseisen als deze is voorzien van de officiële C2-stickers van DJI en deze handeling is vastgelegd in de administratie van DJI. Door op de melding te klikken, kunnen de benodigde C2-stickers worden aangevraagd.

Vervolgens dient de gebruiker de aangebrachte stickers te fotograferen ter documentatie. Deze foto’s moeten worden geüpload naar DJI om het certificeringsproces af te ronden. Ook belangrijk is om te vermelden dat operators vanaf 1-1-2024 hun exploitantnummer moeten invoeren in het instellingenmenu van de drone om te voldoen aan de eisen van Open subcategorie A2.

Over de M3E Series

De DJI Mavic 3 Enterprise Series is een geavanceerde reeks drones die speciaal is ontworpen voor professioneel gebruik in diverse industrieën. Deze drones zijn uitgerust met hoogwaardige camera’s en sensoren, waardoor ze ideaal zijn voor taken zoals inspecties, landmeten en reddingsoperaties. De Mavic 3 Enterprise-modellen combineren de befaamde mobiliteit en betrouwbaarheid van de Mavic-serie met geavanceerde veiligheids- en beveiligingsfuncties, wat ze tot een populair hulpmiddel maakt onder professionals.

Bekijk ook ons actuele overzicht van drones met een Cx-label

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “DJI brengt C2-update uit voor Mavic 3 Enterprise Series drones

  • Ik hoopte ook op een update voor de DJI Avata. Maar die drone heeft geen navigatieverlichting aan boord, dus dat zal ‘m wel niet worden.

    Beantwoorden
  • Kijk dit is goed nieuws, ik heb de aanschaf van een drone uitgesteld in de hoop dat de Enterprise serie ook een Cx-label kreeg. Nu zijn is deze serie weer interessant voor het uitvoeren van inspecties etc.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier