Regelgeving

EASA publiceert regels voor vluchten met dronetaxi’s

Het Europese agentschap voor de luchtvaartveiligheid EASA heeft regels voorgesteld voor de exploitatie van luchtvaartuigen die verticaal kunnen opstijgen en landen (VTOL), zoals elektrisch aangedreven luchttaxi’s. Volgens EASA is dit een belangrijke stap om het luchtruim boven Europese steden open te stellen voor innovatieve luchtvaartuigen.

Operationele vereisten

Het advies introduceert een uitgebreide reeks operationele vereisten voor elektrische luchttaxi’s, op het gebied van operaties, vergunningen voor cockpitpersoneel, luchtverkeersregels en luchtverkeersleiding De voorgestelde regels stellen ook criteria en processen vast voor de certificering en het onderhoud van VTOLs en dronetaxi’s.

Het document vormt een aanvulling vormen op de reeds bestaande EU-regelgeving voor operaties met onbemande vliegtuigen, specificaties voor het ontwerp van vertiports, de implementatie van U-space, en de certificering van VTOL-luchtvaartuigen. Overigens voorziet het document nog niet in operaties met op afstand bestuurde luchttaxi’s; uitgangspunt is dat de piloot zich aan boord bevindt.

Laatste stuk regelgeving

“Ik ben blij dat ik dit advies aan de Europese Commissie kan overhandigen, wat wederom het eerste voorstel over dit onderwerp is dat wereldwijd wordt uitgebracht. Hiermee zullen we een geharmoniseerd regelgevingskader bereiken om de veilige, duurzame en beveiligde introductie van VTOL-operaties te garanderen”, aldus EASA-topman Patrick Ky.

“Dit is het laatste stuk regelgeving dat nodig is om de lancering van VTOL en luchttaxidiensten voor innovatieve luchtmobiliteit mogelijk te maken”, voegde Ky eraan toe. “Zodra dit in de wet is omgezet, zullen fabrikanten en exploitanten uiteraard eerst nog alle vereiste goedkeuringen van verschillende autoriteiten moeten verkrijgen, maar het regelgevend kader voor deze operaties is nu compleet.”

Vertrek

De publicatie van het document valt overigens samen met het vertrek van Ky, die na 10 jaar het stokje overgeeft aan een nieuwe uitvoerend directeur.

(coverafbeelding: Volocopter)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier