Nieuws

Dublin Airport mag drones gaan jammen na reeks incidenten

Dublin Airport heeft officiële goedkeuring gekregen om ongewenste drones te gaan jammen na een reeks incidenten eerder dit jaar. Na aanpassingen in de wetgeving en goedkeuring van het Ierse telecomagentschap ComReg heeft de luchthaven het wettelijke recht gekregen om de frequenties van drones te verstoren. De apparatuur daarvoor is afkomstig van Dedrone.

Wetswijziging

In het voorjaar veroorzaakten drones ernstige onderbrekingen van de vluchten en vertragingen voor duizenden passagiers. Als reactie hierop investeerde Dublin Airport Authority (DAA) in nieuwe detectie- en verstoringsapparatuur van Dedrone en leidde het brandweerpersoneel op om deze te gebruiken. Echter, voordat de technologie in gebruik kon worden genomen, was goedkeuring van het Ierse equivalent van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) vereist.

De wetswijzigingen betroffen onder andere een aanpassing van de Wireless Telegraphy Act uit 1926. Minister van Communicatie, Eamon Ryan, en Minister van Economische Zaken, Simon Coveney, voegden clausules toe die het mogelijk maken voor DAA om radiofrequentie-stoorzenders en andere technologie te gebruiken om drones te storen en te besturen voor de veiligheid van de luchtvaart en openbare veiligheid.

“Na enkele wetswijzigingen eerder deze zomer, verleende ComReg in juni een licentie aan DAA om een drone jammer te bedienen,” zegt een woordvoerder van de regulator.

Een woordvoerder van Dublin Airport zegt: “Na de aanschaf van anti-drone apparatuur en de opleiding van het betreffende personeel, is de technologie nu volledig operationeel en klaar voor gebruik wanneer nodig. We herinneren alle dronegebruikers eraan dat het illegaal is om binnen vijf kilometer van een Ierse luchthaven een drone te bedienen.”

Werking

Een drone jammer verstoort het radiosignaal tussen de dronepiloot en de drone. Afhankelijk van de instelingen van de drone zal deze stil blijven hangen, de landing inzetten of terugkeren naar het punt van opstijgen. Het nadeel van de methode is dat de techniek niet ingezet kan worden tegen autonoom vliegende drones. Ook kunnen de stoorsignalen zorgen voor onbedoelde neveneffecten.

In Nederland is het gebruik van drone jammers door civiele partijen niet toegestaan. Agentschap Telecom ziet hierop toe. Alleen Defensie en politie mogen in uitzonderlijke situaties drone jammers inzetten.

(via Irish Times)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Dublin Airport mag drones gaan jammen na reeks incidenten

 • Hoi Wiebe,

  Het lijkt erop dat je wat hebt gemist:

  Nieuwe naam voor Agentschap Telecom per 1 januari 2023
  Nieuwsbericht | 06-11-2022 | 16:23

  Vandaag maakte Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat officieel de nieuwe naam van Agentschap Telecom bekend. Dat deed zij via een korte tijdreis in Virtual Reality, tijdens een bijeenkomst bij Agentschap Telecom in Amersfoort. Ook burgemeester Bolsius van Amersfoort was daarbij aanwezig. Vanaf 1 januari gaat de toezichthouder verder als Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (afgekort RDI).

  Vr. groeten,
  Aloys

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Bedankt Aloys, dat was me inderdaad ontgaan! Ik pas het aan in dit artikel.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier