ProProductnieuws

Sony introduceert 61 MP LX-LR1 camera voor professionele dronetoepassingen

Elektronicagigant Sony heeft de LX-LR1 gelanceerd, een professionele full-frame camera met een beeldresolutie van 61 megapixels die specifiek werd ontworpen voor gebruik in combinatie met drones. De camera combineert de beeldkwaliteit van Sony’s topsegment Alpha-serie camera’s met de flexibiliteit die nodig is voor diverse professionele toepassingen, zoals mapping en inspecties.

Krachtige functies

De LX-LR1 levert beelden van hoge resolutie met behulp van een 35mm full-frame beeldsensor, ideaal voor precisie-industriële en landmeetkundige toepassingen. De camera is compatibel met Sony’s verwisselbare E-mount lenzen en functioneert ook perfect op afstand, dankzij de bijgewerkte Camera Remote SDK van Sony.

Bedoeld voor toepassingen zoals infrastructuurinspecties, onderzoeken, landmetingen en kaartmissies, biedt de 61-megapixel beeldsensor van de LX-LR1 ondersteuning voor 4K-video tot 60 fps en kan hij drie foto’s per seconde vastleggen.

Wat de LX-LR1 volgens Sony echt uniek maakt, is de combinatie van zijn fotografische kracht en de verwisselbaarheid van zijn lenzen. Hierdoor kunnen gebruikers bijvoorbeeld snel een reeks luchtopnames op lage hoogte maken voor complete kaartvereisten of een enkel beeld op grotere hoogten vastleggen voor een breder overzicht en dichte resolutie in één frame.

Compact design

Om deze indrukwekkende prestaties in een compacte behuizing te realiseren, heeft Sony enkele compromissen moeten sluiten. Zo beschikt de LX-LR1 niet over een traditionele zoeker of andere visuele hulpmiddelen zoals een elektronische viewfinder. Bovendien bevat de camera geen eigen accu en is deze afhankelijk van externe energiebronnen, zoals de drones waarvoor het primair is ontworpen. Interne stabilisatie is ook weggelaten, omdat de camera meestal wordt gebruikt in combinatie met een gimbal. Gremsy heeft zelfs al een gimbal speciaal voor de LX-LR1 aangekondigd.

In de aanloop naar de lancering van de LX-LR1 in december, heeft Sony zijn Camera Remote SDK voor alle apparaten bijgewerkt. Een verdere revisie staat gepland voor november. Toegevoegde functies zijn onder meer instellingen voor focuspositie, verkrijgen van brandpuntsafstandinformatie, intervalopnamen en AF-tracking gevoeligheidsinstellingen, en uitgebreidere menu’s voor voor- en na-opname instellingen.

‘Innoveren en aanpassen’

Matthew Swinney, hoofd imaging solutions bij Sony Europe, licht de lancering toe: “Naarmate de professionele markt voor drones groeit, zagen we de behoefte aan een compacte, lichtgewicht full-frame optie die beeldkwaliteit vooropstelt en met remote mogelijkheden. Met de ILX-LR1 combineren we Sony’s kennis van beeldregistratie met de voordelen van onze verwisselbare lenzen en Camera Remote SDK. Zo ontstaat er een veelzijdig nieuw ecosysteem geoptimaliseerd voor dronefotografie, dat een breed scala aan industriële toepassingen ondersteunt.”

Met deze nieuwe toevoeging aan hun productlijn toont Sony aan voortdurend te innoveren en zich aan te passen aan de snel evoluerende technologische wereld, met name de groeiende drone-industrie.

Prijs en introductie

De LX-LR1 komt in december op de markt en zal 2.950 dollar gaan kosten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier