Achtergrond

Inzet van natuurdrones in Nederland redt steeds meer dierenlevens

Nederlandse natuurdroneteams zetten zich in om dieren in het wild te beschermen en te redden. Ondanks dat een centraal overzicht van alle activiteiten en betrokkenen ontbreekt, tonen de cijfers uit diverse regio’s aan dat de inzet van deze drones een positief effect heeft en dat er steeds meer reekalfjes en weidevogels worden gered. Dat blijkt uit een rondvraag vanuit het initiatief NatuurdroneNetwerk Nederland.

Toenemende inzet van natuurdrones

In toenemende mate worden drones ingezet voor natuurbeheer, waaronder het veiligstellen van reekalfjes en weidevogelnesten tijdens het bewerken van het land en het maaiseizoen. Verspreid over het land zijn er diverse werkgroepen actief, gerund door tal van vrijwilligers. Zij maken gebruik van de nieuwste technologie, waaronder drones met warmtebeeldcamera’s en AI, om vanuit de lucht dieren en nesten op te sporen en in veiligheid te brengen, voordat er gemaaid wordt.

Helaas ontbreekt het aan een centrale registratie van natuurdroneteams en hun piloten, waarnemers, en veiligstellers, wat lokale inzetten en coördinatie bemoeilijkt. Ook worden er geen centrale statistieken bijgehouden met betrekking tot het aantal geredde dieren. En dat is jammer, want het is belangrijk om via dergelijke cijfers het maatschappelijk belang van de inzet van natuurdrones te onderstrepen. En dat is weer van belang om voldoende middelen aan te trekken.

Tientallen dieren gered in 2023

Onlangs zette NatuurdroneNetwerk Nederland op verzoek van Dronewatch een rondvraag uit. Alhoewel niet alle werkgroepen reageerden, blijkt toch dat er dit jaar een substantieel aantal dieren gered is dankzij de inzet van drones.

Bij Vorden in de Achterhoek, met behulp van een team van ongeveer 20 mensen en diverse drones, zijn dit jaar tijdens verschillende missies diverse dieren opgespoord, waaronder 62 reeën, 77 reekalfjes, 133 hazen en nog wat patrijzen en fazanten. In de gemeente Hof van Twente zijn er vier teams actief die in en rond Diepenheim 41 reekalfjes hebben gered, evenals vele hazen, fazanten en eendennesten. Ook in de omgeving van Delden zijn 32 reekalfjes en 12 jonge hazen gered.

De vogelwerkgroep Geesteren, buiten het weidevogelseizoen, heeft met hun drone 39 reekalfjes in de omgeving van Geesteren, Manderveen en Langeveen gered. Daarnaast rapporteerde een weidevogelgroep uit Bunschoten dat zij dit jaar ongeveer 6 reekalfjes met een drone hebben gered. De groep experimenteert ook met kunstmatige intelligentie (AI) om weidevogelnesten op te sporen, wat een significante verbetering lijkt te zijn ten opzichte van de huidige warmtebeeldtechnologie. Dit wordt bevestigd vanuit de Bond Friese VogelWachten (BFVW), die over 16 drones en 72 dronepiloten beschikt.

Een drone met warmtebeeldcamera is een effectief instrument om o.a. reekalfjes op te sporen. Bron: Kenniscentrum Reeën

NatuurdroneNetwerk Nederland

De cijfers werden verzameld vanuit NatuurdroneNetwerk Nederland. Dit initiatief van Kenniscentrum Reeën fungeert als een bemiddelingsplatform en speelt een cruciale rol in het bevorderen van grensoverschrijdende samenwerkingen en nieuwe inzichten in dronetechnologie. Een recent voorbeeld is de demonstratie van de DJI Mavic 3 Thermal, waarbij teamleden op hun mobiele telefoon mee konden kijken naar de beelden die de dronepiloot zag.

Echter, ondanks de succesverhalen en technologische vooruitgang, zijn er ook uitdagingen. De dronepiloten zijn terughoudend met het delen van informatie en willen het vertrouwen van hun gemeenschap niet schaden. Bovendien vormen strikte regelgeving en beperkte financiering obstakels voor verdere uitbreiding en verbetering van deze initiatieven.

Cruciaal instrument geworden

De groeiende interesse in natuurgeoriënteerd beheer leidt tot een toename van de inzet van natuurdrones. De focus ligt voor Kenniscentrum Reeën op het effectiever maken van de inzet en het vergroten van de steun vanuit natuurbeschermingsorganisaties en overheden voor een NatuurdroneNetwerk in Nederland.

Ondanks het ontbreken van een centrale registratie is duidelijk dat de natuurdrone een cruciaal instrument is geworden in het behoud van de Nederlandse fauna en dat samenwerking, innovatie en gemeenschapsbetrokkenheid centraal staan in het succes van deze inspanningen.

Een reekalfje verschuilt zich in het hoge gras.

(headerfoto: Foto: Ronald Hissink)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Inzet van natuurdrones in Nederland redt steeds meer dierenlevens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier